Pregovori na klik – prvo „digitalno cjenkanje“ u regionu

TEHNOLOGIJA Forbes Srbija 17. apr 2024. 17:17
featured image

17. apr 2024. 17:17

U tradicionalnoj kupovini, cjenkanje često zahtijeva pregovaračke sposobnosti. U digitalnom okruženju, ova praksa do sada nije bila zastupljena usljed nedostatka odgovarajućih rješenja. Dodavanjem opcija „ponudi manje“ i „kontraponuda“ na Limundo platformi, otvaraju se nove mogućnosti i pregovaranje o cijeni dobilo je moderan i savremeni pristup.

Ideja je da se konačna cijena predmeta odredi kroz dogovor između kupca i prodavca, a da je taj proces u potpunosti automatizovan i jednostavan za upotrebu, tako da su i kupac i prodavac „na klik“ od željene cijene.

Osim benefita, kupovina i prodaja na ovaj način sadrže i elemente zabave za kupce i prodavce, dok primjena ovakvog sistema istovremeno predstavlja i veliki tehnički izazov.

Svjedoci smo cijena ‒ inboks fenomena koji se zadržao godinama i toga da ljudi prije kupovine vole da popričaju o cijeni. Tako smo se upustili u projekat koji bi taj proces olakšao za obje strane. Kupac na Limundu sada ima mogućnost da klikom na „ponudi“ manje upiše novčani iznos manji od onog koji inicijalno traži prodavac.

„To otvara vrata za pregovaranje o cijeni. Prodavcu je na raspolaganju kontraponuda koja mu omogućava da prihvati, odbije ili predloži svoju novu cijenu kupcu, koji ponudu onda takođe može prihvatiti ili odbiti. Na taj način mogu da sasvim automatizovano ispregovaraju o kupovini predmeta po nižoj cijeni i tu kupoprodaju realizuju po cijeni koja je prihvatljiva za obje strane“, navodi Milan Nićetin, direktor LimundoGrada.

Povratne informacije ukazuju na to da je „digitalno cjenkanje“ doprinijelo povećanju zadovoljstva korisnika. Kupci mogu doći do predmeta po boljoj cijeni, a prodavci brže prodati predmet prilagođavajući cijenu prema potražnji i tržištu.

Ponudi manje i kontraponuda uvedene su na Limundo platformu u cilju poboljšanja trgovine na sajtu, ali i podizanja online kupovine i prodaje u Srbiji na viši nivo.