Najnoviji Huawei MateBook: Tako lagan da se drži sa dva prsta

TEHNOLOGIJA Forbes 1. jun 2024. 18:22
featured image

1. jun 2024. 18:22

Huawei laptopovi su poznati po tome što su elegantni, ali najnoviji, MateBook Ks Pro iz 2024, zaista zaslužuje ovaj epitet. To je laptop sa Intel Core 9 ultra pogonom, ekranom od 14,2 inča, težak je samo 980 grama i debeo svega 13,5 milimetara.

Toliko je lagan, mogu da ga držim samo palcem i kažiprstom, kao na slici iznad. Iako ovo ne bih nazvao prirodnim ili udobnim držanjem, ne napreže mi prste ni poslije nekoliko minuta. Naravno, ovo je ekstremni test. U stvarnim životnim situacijama niko ne drži tako laptop. Ali ja sam ga iskreno držao na otvorenom dlanu, da bih spasio vrat od predugog savijanja dok čitam ili gledam nešto.

A ovo jeste ekran na kome ćete željeti da gledate video zapise: 14,2 inča, 3K rezolucije, OLED ekran koji daje živopisnije boje od LED panela u MacBook Air-u.

Aluminijumski laptop takođe ima ovaj jedinstveni mat premaz čija tekstura podsjeća na papir. Ne zvuči premijum, i pretpostavljam da glatki hladni metal djeluje više „hi-tech“, ali zaista mi se sviđa. Razlikuje se od većine drugih laptopova na tržištu.

Ostatak MateBook Ks Pro hardvera je, takođe, vrhunski. Podešavanjem šest zvučnika dobija se veoma živ zvuk, a tastatura i dodirna tabla su veliki.

Port uključuje par Thunderbolt 4.0 USB-C portova (na lijevoj strani) i jedan normalan USB-C port (na desnoj strani). Laptop možete da punite bilo kojim od portova, lijepo je imati opciju punjenja sa lijeve ili desne strane mašine. Na desnoj strani je, takođe, prekidač koji se koristi za „isključivanje“ kamere. Dakle, ako imate uključen prekidač, čak i ako otvorite aplikaciju za kameru na laptopu, kamera neće raditi. Pretpostavljam da je ovo dugme za ljude koji su zabrinuti da će njihova veb kamera biti hakovana (ljude koji stavljaju komad trake preko svojih kamera). Međutim, ako bi neko tako bio sumnjičav, nisam siguran da je fizički prekidač dovoljan da ih ubijedi da im je kamera „isključena“. I dalje će željeti da fizički pokriju kameru.

Foto: Ben Sin

Govoreći o kameri, kvalitet je solidan. Kvalitet je 1080p, a unos zvuka je solidan.

MateBook Ks Pro koristim uglavnom kao ležernu mašinu za pisanje e-pošte, članaka i čitanje. Dio mog posla uključuje uređivanje video zapisa, i iako bi ovaj laptop trebalo da ima dovoljno snage da se nosi sa tim, zaista ne volim da uređujem video zapise na Windows mašinama. Vjerujem u Final Cut Pro (Apple softver) za sve moje video potrebe.

Ali igrao sam igrice na MateBook Ks Pro, pa čak i bez adekvatne grafičke kartice, MateBook Ks Pro je sa lakoćom upravljao Asphalt 9, bez zamuckivanja tokom intenzivnih sesija.

Laptop ima bateriju od 72 Vh, a jedinica dolazi sa punjačem od 90 V. To znači da mogu dopuniti laptop sa 0-100 za manje od sat vremena, što je lijepo.

MateBook Ks Pro pokreće Windows 11, sa malo ugrađenog Huawei softvera. U suštini on omogućava da se MateBook Ks Pro lijepo igra sa Huawei mobilnim uređajima. Telefon se povezuje sa laptopom pritiskom na telefon i dodirom table. Kada se sinhronizuju, možete lako da premještate datoteke između telefona i laptopa. Možete čak i da preslikate ekran telefona na laptop i da kontrolišete telefon na MateBook-u. Drugi kineski brendovi, poput Šaomija (Xiaomi), počeli su da rade nešto slično sa svojim proizvodima, ali Huawei se najlakše koristi.

Ostatak performansi softvera je tipičan za Windows, što znači da ih, ili obožavate, ili – ne. Ništa ovdje ne sprječava laptop da se ponaša kao vrhunski Windows laptop.

Huawei MateBook Ks Pro je najelegantniji, najlakši i najljepši laptop dostupan trenutno. Ali to košta prilično. MateBook Ks Pro počinje od 1.999 eura, što je oko 2.200 dolara. Nešto je jeftiniji u azijskim regionima kao što je Hong Kong, ali je i dalje vrhunski laptop po premium cijenama. Ali to je oduvijek bio Huawei MO. Nije u ovom poslu da vam prodaje uređaje po pristupačnoj vrijednosti. Ovdje je da dokaže da pravi najbolje tehnološke proizvode u svijetu. Ne volim Windows, moram priznati. Ali u pogledu spoljašnjeg hardvera kao što su ekran i oblik i tastatura? Ovo je daleko bolje od MacBook Pro-a.

Ben Sin, saradnik Forbesa