Trka u AI tehnologiji se zahuktava: Epl obećava funkcije u novim iPad Pro čipovima

TEHNOLOGIJA Forbes 9. maj 2024. 12:00
featured image

9. maj 2024. 12:00

Eplova (Apple) nova linija iPad Pro-a imaće procesor za koji kompanija tvrdi da je „nevjerovatno moćan AI čip“, pošto ovaj tehnološki gigant postavlja osnovu za dugoočekivane karakteristike generativne vještačke inteligencije u svojim proizvodima usred straha investitora da Epl zaostaje za svojim takmičenje u trci za iskorišćavanje nove tehnologije.

Novi čip M4 predstavlja nadogradnju čipova M2 koji su pokretali posljednju generaciju iPad-a i čipova M3 koji pokreću trenutnu Eplovu generaciju laptopova Mekbuk (MacBook), rekla je kompanija u utorak.

U najavi se ne pominju konkretni detalji o potencijalnim AI funkcijama koje bi mogle biti ugrađene u Eplovu tehnologiju. Ipak, potpredsjednik Epla za arhitekturu platformi Tim Millet dao je jedan primjer: on tvrdi da će korisnici moći izolovati motiv 4K videa i ukloniti pozadinu samo jednim dodirom u Eplovoj aplikaciji Final Cut Pro.

Millet kaže da su neuralni pokretači AI sposobnosti u čipu M4 već godinama dio Eplovih čipova, ali da je ovaj posljednji čak 60 puta moćniji od najranijih Eplovih modela i “moćniji od bilo koje jedinice za neuralno procesuiranje u bilo kojem AI personalnom računaru danas.”

U utorak je iz Epla najavljena nova linija iPad Pro koju kompanija opisuje kao najtanju dosad. Najavljen je i novi iPad Air kojeg pokreće čip M2. Iz kompanije tvrde da novi neuralni pokretač čipa M4 može provesti čak 38 biliona operacija u sekundi.

Dionice kompanije blago su porasle – manje od jednog postotnog boda – nakon najave u utorak.

Planovi kompanije na polju vještačke inteligencije imaju žestoku konkurenciju. The Verge izvještava da bi Majkrosoft (Microsoft) ovog mjeseca u Sietlu trebalo da organizuje događaj na kojemu će predstaviti svoju viziju budućnosti za “AI računare”, a mogli bi pokrenuti i novi hardver.

James Farrell, Forbes
Apple Promises AI Features In New IPad Pro Chips – As AI Tech Race Heats Up
(Prevela: Nataša Belančić)