Tehnološki div nakon 30 godina mijenja tastaturu

featured image

4. jan 2024. 17:54

Kompanija Majkrosoft (Microsoft) dodaće tipku za aktivaciju usluge AI Copilot na računarsku tastaturu. Pritiskom na tu tipku korisnici će moći pozvati virtuelnog pomoćnika vještačke inteligencije, izvještava Bloomberg.

Ova nadogradnja tastature biće najveća promjena Majkrosofta na tastaturama personalnih računara od vremena kada su u devedesetima prošlog vijeka uveli posebnu tipku Windows, navodi AP.

Majkrosoftov logo u obliku četiri kvadrata mijenjao se tokom vremena, ali tipka je već gotovo tri decenije stalni dio tastatura namijenjenih operativnom sistemu Windows.

Tipka Copilot biće smještena desno od razmaka. Ovom promjenom u tehnološkoj kompaniji potvrđuju svoju predanost području vještačke inteligencije.

AI će biti “besprekorno integrisana”

Majkrosoftovi partneri će u narednim danima na tehnološkoj konferenciji CES predstaviti računare s operativnim sistemom Windows 11 s tipkom Copilot, a vjerovatno će joj uskoro slijediti i drugi.

“Vještačka inteligencija biće besprekorno integrisana u sistem Windows i hardver”, napisao je Yusuf Mehdi, Majkrosoftov direktor marketinga za potrošače, u blogu u kojem je najavljena promjena.

Ta će funkcija korisnicima pomoći u stvaranju slika, pisanju e-pošte i sažimanju tekstova pomoću vještačke inteligencije.

Iako se većina ljudi sada povezuje s internetom – i aplikacijama vještačke inteligencije – putem telefona, a ne putem računara, ovo je simboličan početak godine koja će prema očekivanjima biti vrlo takmičarska, budući da se tehnološke kompanije takmiče kako bi jedna drugu prestigle u aplikacijama vještačke inteligencije, iako još nisu riješene sve etičke i pravne posljedice, izvještava AP.

Majkrosoft je nedavno predstavio djelovanje umjetne inteligencije u svom sistemu Windows, Officeu, web pretraživaču Bing i nekim drugim programima. Pri tome se uglavnom koristi tehnologija GPT-4 kompanije OpenAI, u koju je Majkrosoft uložio 13 milijardi dolara.

Marko Rabuza, Forbes Slovenija