Trećina popularnih Netfliks serija u 2024. su adaptacije romana i video igara: Ovo je lista 10 najgledanijih

LISTE Forbes 23. feb 2024. 12:20
featured image

23. feb 2024. 12:20

Od najgledanijih Netfliks (Netflix) TV serija na engleskom jeziku ove godine, 30 odsto je bazirano na romanima, igračkama, video igrama ili drugim postojećim djelima.

Do sada je Netfliks imao 33 serije koje su se probile na njegovu nedjeljnu top 10 listu najgledanijih i deset se bazira na već postojećoj intelektualnoj svojini (IP).

Od tih deset, osam je proizveo Netfliks i ukupno posmatrano, originali ovog servisa čine 25 od 33 najuspješnije serije ove godine.

Od 25 najgledanijih serija koje je Netfliks objavio ove godine, 32 odsto su adaptacije već postojećih djela.

Pet od postojećih IP serija bazirano je na romanima, jedna na igrački, jedna na video igrama, jedna na stripu, jedna na prethodno objavljenoj naučnoj studiji i jedna na spisima poznatog glumca.

Ukupno, ovih 10 serija gledane su 923 miliona sati tokom njihove zajedničke 24 sedmice na Netfliksovoj listi najgledanijih.

„Fool Me Once“ (581,1 milion sati) – Serija ograničenog trajanja bazirana na romanu Harlena Kobena (Harlan Coben), nalazi se sedmu nedjelju među Top 10 TV serija na engleskom na Netfliksu i osvojila je titulu najgledanijeg programa na svim servisima tokom januara.

„One Day“ (101,5 miliona sati) – Serija ograničenog trajanja objavljena je 8. februara. Posljednje dvije nedjelje je na listi Top 10. Serija je bazirana na istoimenom romanu iz 2009. godine Dejvida Nikolsa (David Nicholls) i sakupila je 101,5 miliona sati gledanja u svojih prvih 11 dana na strimingu.

“My Life With the Walter Boys” (83,9 miliona sati u 2024.) – Iako je objavljena 2023, priča o odrastanju ostala je na top listi najgledanijih TV serija na Netfliksu prve četiri nedjelje ove godine. Serija je bazirana na romanu koji je prvo objavljen na Votpedu (Wattpad), sajtu poznatom kao dom za amaterske ljubavne priče, priče za tinejdžere i fanfikcije.

„Boy Swallows Universe“ (63,3 miliona sati) – Australijska miniserija debitovala je na Netfliksu 11. januara i provela je tri nedjelje na najgledanijoj listi. Serija je bazirana na romanu istog imena Trenta Daltona, dobitnika Indie Book nagrade.

“You Are What You Eat: A Twin Experiment” (39,8 miliona sati) – Bazirano na studiji Univerziteta Stenford (Stanford) objavljenoj prošle jeseni. To je dokumentarna serija u četiri nastavka koja proučava uticaje veganske ishrane na 22 para blizanaca. Serija je bila na Netfliksovoj najgledanijoj listi dvije nedjelje.

„Warrior“ (14,1 milion sati) – Bazirano na spisima voljenog glumca Brusa Lija (Bruce Lee), „Ratnik“ je otkazan od Sinemksa (Cinemax) u decembru, ali kao i mnoge serije pre njega, pronašao je novi život na Netfliksu. „Ratnik“ je postao osma najgledanija serija prošle nedjelje nakon samo tri dana na strimeru, a fanovi traže da se serija oživi.

„Resident Alien“ (12,7 miliona sati) – Originalno napravljen u produkciji SyFy kanala, ovaj naučno-fantastični misteriozni triler baziran je na seriji „Resident Alien“ koju je objavio Dark Horse Comics. Prva sezona serije bila je deveta najgledanija serija prošle nedjelje dok je treća sezona premijerno prikazana na SyFy kanalu.

“The Stranger” (12,2 miliona sati) – Adaptacija još jednog romana Harlana Kobena, “The Stranger” je triler iz osam djelova koji je premijerno prikazan u januaru i zaslužio je jednu nedjelju na Top 10 listi.

„Sonic Prime“ (11 miliona sati) – Treća sezona animirane serije „Sonic Prime“ ostala je na Netfliksovoj Top 10 listi dve nedjelje nakon premijere u januaru – serija je bazirana na Sonic the Hedgehog video igrama.

“Masters of the Universe: Revelation” (3,4 miliona sati) – Ova animirana serija je nastavak druge serije koja se emitovala godinama sredinom 1980-ih i bazirana je na liniji igračaka “Masters of the Universe” kompanije Matel. Serija je bila na Netfliksovoj najgledanijoj listi jednu nedjelju u januaru.

Netfliks ima još adaptacija Harlana Kobena u pripremi. Servis je odobrio adaptacije „Missing You“ i „Run Away“ prošlog mjeseca, koje će obje biti pretvorene u serije ograničenog trajanja. To će biti deveta i deseta Kobenova adaptacija za Netfliksu, koji je takođe producirao „Gone for Good“, „The Woods“, „Hold Tight“, „The Innocent“, „Stay Close“ i „Safe“.

Koben je 2018. potpisao petogodišnji, višemilionski ugovor koji je dao Netfliksu prava da pretvori 14 njegovih knjiga u serije ili filmove. Radovi su producirani internacionalno i na različitim jezicima, uključujući „The Woods“ (napravljeno u Poljskoj), „The Stranger“ (napravljeno u Engleskoj) i „The Innocent“ (napravljeno u Španiji).

Film i televizija već decenijama su pogođeni franšizama, rimejkovima, nastavcima ili drugim filmovima baziranim na već postojećoj intelektualnoj svojini. Prošle godine, najprofitabilniji film godine, „Barbi“, baziran je na lutki Matela. Njen uspjeh naveo je proizvođača igračaka da najavi da će biti producirano još desetine filmova, uključujući one bazirane na „Polly Pocket“, „Hot Wheels“ i „Barney“.

Ranije ovog mjeseca, izvršni direktor Diznija (Disney) Bob Ajger (Bob Iger) rekao je da će kompanija usporiti produkciju originalnih serija na Disney+ i više se fokusirati na nastavke i postojeće franšize u bliskoj budućnosti. Holivudski studiji spremni su da se u velikoj mjeri oslone na nastavke i dodatke popularnim franšizama kako bi privukli publiku u bioskope ove godine, sa desetinama takvih filmova koji treba da budu objavljeni. U narednih nekoliko nedjelja u bioskopima će se pojaviti „Dune: Drugi deo“ (1. mart), „Kung Fu Panda 4“ (8. mart) i „Ghostbusters: Zamrznuto carstvo“ (29. mart).

Iznenađujuća činjenica

Posljednji put kada najprofitabilniji film godine nije nastao od postojeće intelektualne svojine ili iz franšize bio je 1998. godine. „Titanik“, prikaz istinite brodske nesreće, napisao je Džejms Kameron (James Cameron). Film je zaradio 600 miliona dolara samo u SAD-u u originalnom izdanju, što je ekvivalentno 1,12 milijardi dolara danas.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes

30% Of This Year’s Top Netflix Shows—“One Day,” “Fool Me Once” And More— Are Adapted, Mostly From Novels, Video Games