Filmovi koji su ove godine dobili najbolje ocjene, a pretrpjeli fijasko na blagajnama

BIZNIS Forbes 30. dec 2023. 11:27
featured image

30. dec 2023. 11:27

Ovogodišnja strastvena ljubav kritičara nije bila dovoljna da neke od najbolje ocijenjenih filmova pretvori u finansijski uspjeh, a nekoliko najvećih promašaja 2023. – poput „Da li si tu, Bože? To sam ja, Margaret“ i „Joy Ride“ – bili su filmovi široko obožavani od recenzenata i publike uprkos njihovim skromnim rezultatima na blagajni.

Zasnovan na filmu iz 1970. autora Džudi Blum (Judy Blume), „Da li si tu, Bože? To sam ja, Margaret“ zaradio je samo 20,3 miliona dolara nakon premijere u 3.343 bioskopa u aprilu, a kritičari i obožavaoci zavoleli su adaptaciju sa Rejčel Mekadams (Rachel McAdams). Film je dobio visokih 99% od kritičara i 95% od publike na Rotten Tomatoes.

„Priscilla“, film Sofi Kopole (Sofie Coppole) o eksplozivnoj ljubavnoj priči Elvisa i Prisile Prisli u kojem glume Kali Speni (Caliee Spaeny) i Džejkob Elordi (Jacob Elordi), takođe nije uspio da pretvori svojih 82 odsto od kritičara u značajnu zaradu na blagajni – film je zaradio samo 20,7 miliona dolara na domaćim blagajnama nakon premijere u više od 2.300 bioskopa.

„Dumb Money“, dramatizacija stvarnih događaja u kompaniji GameStop koji su obične ljude pretvorili u milionere preko noći, dobila je priznanje i ocjenu 84 odsto kritičara i 85 odsto gledalaca, ali to se nije odrazilo na zaradu – film je zaradio 13,9 miliona dolara nakon premijere u 2.837 bioskopa u septembru.

„Joy Ride“, komedija sa ocjenom R o poslovnom putovanju u Kini koje krene naopako, puštena je u 2.820 bioskopa u julu i svidjela se kritičarima koji su joj dali ocjenu 91 odsto, ali je zaradila samo 12,9 miliona dolara i predstavlja jedan od najvećih fijaska na blagajni u 2023.

„Da, sve je stvarno zastrašujuće, ali u rukama Džudi Blum (Judy Blume) i Keli Frimon (Kelly Fremon), odrastanje je takođe srceparajuće lijepo“, napisala je Lorena Mekling (Lauren Mechling) iz Gardijana o „To sam ja, Margaret“. „Ova adaptacija je uslišena molitva.“

O „Prisili“, filmski kritičar Los Anđeles Tajmsa Džastin Čang (Justin Chang) je rekao na NPR-u da je to „intimno, neugodno istinito i probadajuće tužno“. A Elizabet Vinsenteli (Elisabeth Vincentelli) iz Njujork tajmsa (The New York Times) je napisala o „Joy Ride“ da „možda ne izmišlja toplu vodu u tom žanru, ali mijenja ko upravlja autom. I, što je najvažnije, zaista, zaista je smiješan“.

Ova godina bila je teška za Holivud. Članovi Udruženja pisaca Amerike, koji predstavlja 11.500 scenarista, štrajkovali su u maju i nisu se vratili na posao do septembra, u jednom od najdužih štrajkova u istoriji udruženja. Glumci su se pridružili protestujućim radnicima u julu i ostali su van posla do početka novembra. Procjenjuje se da su štrajkovi koštali ekonomiju Kalifornije i drugih država sa velikom filmskom produkcijom više od šest milijardi dolara u izgubljenim zaradama i posljedicama na posao, izvještava Rojters, i prisilili su odlaganje snimanja i planiranih premijera velikih studija poput Diznija (Disney), Vorner Brosa (Warner Bros) i Univerzala (Universal Pictures).

Mnogi filmovi koji su ove godine ipak izašli na vrijeme dočekani su sa pomiješanim prijemom na blagajnama, a neočekivani promašaji došli su iz Diznijevog Piksara, D.C. superherojske franšize i Marvelovog filmskog univerzuma.

Neuspjesi Diznija, poput „The Marvels“, „Haunted Mansion“, „Elemental“, „Wish“, doprinijeli su generalno teškoj godini za ovu medijsku kompaniju, koja uključuje još neprofitabilnu uslugu strimovanja Dizni+ i pad posjete parku Disney World u Floridi. Neuspjehe Diznija pratile su neimpresivne zarade drugih visokobudžetnih filmova poput „The Flash“ i „Shazam: Fury Of The Gods“ iz D.C. Comics.

Dok su neki dobro ocijenjeni filmovi propali na blagajni, drugi su ostvarili snažnu finansijsku dobit uprkos bijesu kritičara i gledalaca. „Five Nights at Freddy’s“ i „Ant-Man and the Wasp: Quintumnia“ bili su među filmovima koji su donijeli veliki novac, ali su razočarali kritičare i gledaoce.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes