Netflix objavio rekordne rezultate i poručio da ga ne zanima kupovina tradicionalnih televizija

BIZNIS Forbes 25. jan 2024. 10:58
featured image

25. jan 2024. 10:58

U svom izvještaju o zaradi iz Netflixa kažu da nisu zainteresovani za kupovinu tradicionalnih formata i kako dalja spajanja i akvizicije u industriji zabave neće “značajno” promijeniti stanje konkurencije na tržištu. Time je kompanija odbacila spekulacije da bi mogli kupiti neku tradicionalnu entertainment kompaniju.

Kako se njihovi konkurenti budu navikavali na tehnološke promjene i promjene u ponašanju potrošača u industriji zabave, “logično” je očekivati veću konsolidaciju između kompanija, kažu iz Netflixa, pogotovo onih s “velikim linearnim mrežama koje su u padu.”

Kompanija je obavijestila investitore o nedostatku interesa za akvizicije linearne imovine – odnosno tradicionalnih televizijskih formata koji se sastoje od kanala s unaprijed određenim rasporedom imitiranja.

Netflix je u svom izvještaju o zaradi, objavljenom u utorak, 23. januara, prijavio rekordne godišnje rezultate, a naglašavaju da još očekuju žestoku konkurenciju, pogotovo kada se uzme u obzir popularnost franšiza i i stručnost tradicionalnih kompanija među kojima su Viacom, Time Warner, Disney i druge.

Streaming gigant takođe je kao objašnjenje naveo linearne investicije tehnoloških kompanija poput YouTubea, Amazona i Applea. Sve one osigurale su ugovore za sportske prenose za NFL i fudbalsku ligu SAD-a.

Rekordni prihodi

Netflix je ove godine ostvario 33,7 milijardi dolara prihoda, piše u izvještaju, što su najviši godišnji rezultati u istoriji kompanije. Prijavili su i 5,4 milijarde dolara neto profita, takođe rekordnih.

Netflixu je ovakve rezultate pomogao ostvariti snažniji rast broja korisnika nakon što je kompanija zabranila dijeljenje lozinki. U 2023. broj korisnika porastao je za gotovo 30 miliona, što su najbolji rezultati od 2020., dok je rast neto broja korisnika od 13,1 milion u četvrtom kvartalu bez problema nadmašio očekivanja analitičara od 8,7 miliona.

“Postaje sve jasnije kako je Netflix pobijedio u ‘streaming ratovima“, kažu analitičari banke Bank of America u poruci klijentima.

Ova rekordna godina za Netflix uslijedila je nakon brutalne 2022. u kojoj su zabilježili prve kvartalne gubitke broja pretplatnika u posljednjih 10 godina i prvi godišnji pad neto zarade od 2015. Industrija streaminga te godine je pretrpjela teške udarce, budući da je malo pružalaca usluge uspjelo rast broja korisnika pretvoriti u profit.

Netflix je i ranije izražavao sumnje u održivost linearnih programa. Suosnivač kompanije Reed Hastings 2022. je godine izjavio kako će linearna televizija nestati u sljedećih pet do 10 godina. Tokom prošle godine razbuktale su se glasine o spajanju kompanija sa streaming servisima: posljednji primjer su razgovori Warner Bros. Discoveryja i Paramounta. Takvo spajanje potencijalno bi dovelo do spajanja i njihovih streaming servisa Max i Paramount+, što bi ih konsolidovalo protiv konkurenata kao što su Netflix, Disney+ i Hulu.

Antonio Pequeño IV, Forbes
Netflix Says It’s Not Interested In Buying ‘Declining’ Linear TV Assets
(Prevela: Nataša Belančić)