Forbes napravio listu osuđenih milijardera inspirisan Trevorom Miltonom kojem je određena kazna od četiri godine zatvora

LISTE Forbes 2. jan 2024. 22:51
featured image

2. jan 2024. 22:51

Bivši milijarder Trevor Milton osuđen je sredinom decembra na četiri godine iza rešetaka zbog varanja investitora koji su ulagali u njegovu kompaniju za električne kamione Nikola.

Kazna zatvora određena mu je više od godinu dana nakon što je osuđen jer je lagao investitorima da je njegov prototip kamiona Nikola One potpuno funkcionalan, iako se u stvarnosti nije mogao voziti.

Trevor Milton se prvi put pojavio na Forbesovoj listi milijardera aprilu 2020. godine, kada mu je bogatstvo procijenjeno na 1,1 milijardu dolara. Šest godina ranije osnovao je kompaniju Nikola koja je trebalo da proizvoditi električne i kamione na vodonik. Njegovo bogatstvo u junu 2020. je doseglo vrhunac od 8,7 milijardi dolara nakon što je porasla vrijednost dionica kompanije. Milton nije dugo bio multimilijarder: vrijednost dionica kompanije počela je stabilno padati, a on je napustio poziciju predsjednika kompanije u septembru 2020. Do kraja 2021. u potpunosti je ispao s popisa milijardera nakon što je bio optužen za lažno predstavljanje kompanijine tehnologije. Upravo ta optužba jednog od brokera kasnije je dovela do osuđujuće presude.

Milton nije ni izbliza jedini milijarder (ili bivši milijarder) kojeg čeka zatvorska kazna. Kazna zatvora određena mu je tek nekoliko sedmica nakon što je kripto milijarder Sem Benkmen Frid (Sam Bankman-Fried) osuđen za prevaru i urotu. Njemu prijeti čak 110 godina zatvora.

Evo još nekih ultrabogatih koji su završili iza rešetaka:

Alen Stenford (Allen Stanford)

IZA REŠETAKA: 13 godina; osuđen na 110 godinaBOGATSTVO: Ispao s popisa milijardera 2009
Foto: Wikipedia

Alen Stenford (74) jedan je od trojice bivših milijardera na ovom popisu koji su još iza rešetaka. Osuđen je 2012. godine jer je prodao krivotvorene certifikate depozita u vrijednosti od 7 milijardi dolara kroz banku Stenford internešnel (Stanford International Bank) na karipskom ostrvu Antigui. Naređeno mu je da plati kaznu od gotovo 6 milijardi dolara, od kojeg je određeni iznos trebalo da odu njegovim žrtvama i njihovim porodicama. Ipak, mnogi njegovi klijenti navodno nikada nisu primili taj novac. Stenford je odgovran za jednu od najvećih Ponzijevih šema u istoriji. Nadmašio ga je jedino Berni Medof (Bernie Madoff) sa svojom šemom ‘teškom’ 18 milijardi dolara.

Medofa Forbes nikada nije uvrstio na svoj popis milijardera, a on je umro u zatvoru 2021. godine.

Mihail Hodorkovski (Mikhail Khodorkovsky) i Platon Lebedev

ODSLUŽILI: 10 godinaBOGATSTVO: Ispali s popisa milijardera 2005. (Lebedev) i 2006. (Hodorkovski)
Hodorkovski, Foto: Shutterstock

Poslovni parneri u ruskoj plinskoj i naftnoj kompaniji YukosHodorkovski Lebedev uhapšeni su za izbjegavanje poreza 2003. godine, a svaki je osuđen na 13 godina zatvora. Njihovo prvo suđenje bilo je prepuno političke kontroverze: Hodorkovski je tvrdio da sudskim procesom manipuliše ruski predsjednik Vladimir Putin. Iako su trebalo da budu oslobođeni 2011, obojica su ponovo osuđeni za utaju i pranje novca, što je njihovu zatvorsku kaznu produžilo do 2016. godine. Hodorkovski je 2004. bio najbogatiji čovjek u Rusiji, a oslobođen je u decembru 2013. nakon Putinovog oprosta. Njegov partner Lebedev oslobođen je u januaru sljedeće godine. Hodorkovski je još odvažan vođa “ruske opozicije”, a aktivan je i na društvenim mrežama.

Raj Rajaratnam

ODSLUŽIO: 8 godinaBOGATSTVO: Ispao s popisa milijardera 2010.

Rajaratnam je rođen na Šri Lanki, a obogatio se u Njujorku nakon što je krajem devedesetih osnovao hedž (hedge) fond Galleon Group. Fond je u jednom trenutku upravljao imovinom vrijednom 7 milijardi dolara, no propao je 2009. godine nakon što je Rajaratnam uhićen zbog trgovanja unutrašnjim informacijama. Kasnije je osuđen po 14 tačaka optužnice za prijevaru i urotu, a 2011. mu je određena kazna zatvora od 11 godina. Rajaratnam je pušten na kućni pritvor 2019, djelimično zahvaljujući Kim Kardašijan (Kim Kardashian) koja je lobirala za zakon kojim se iz zatvora ranije puštaju nenasilni prestupnici stariji od 60 godina. Rajaratnam je iz kućnog pritvora pušten u aprilu 2021. godine.

Hoakin Guzman Loera – El Čapo (Joaquín Guzmán Loera – El Chapo)

IZA REŠETAKA: 5 godina; osuđen na doživotnu kaznuBOGATSTVO: Ispao s popisa milijardera 2013.
Foto: Shutterstock

Hoakin Guzman Loera, bolje poznat pod nadimkom El Čapo, jedan je od najpoznatijih narkobosova u istoriji. Kao nekadašnji šef meksičkog kartela Sinaloa, Guzman Loera je pomogao ilegalno uvesti stotine tona kokaina u SAD od početka osamdesetih do trenutka njegovog hapšenja i izručenja u SAD 2017. godine. Čitavo to vrijeme uspješno je bježao policiji u dvije zemlje, a dvaput je uspio pobjeći iz meksičkog zatvora. Godine 2019. u SAD-u je osuđen po 10 tačaka optužnice za trgovanje narkoticima i pranje novca, a trenutno odslužuje doživotnu kaznu zatvora. El Čapu je takođe naređeno da plati odštetu od 12.6 milijardi dolara.

Džon Kapur (John Kapoor)

ODSLUŽIO: 3 i po godineBOGATSTVO: Ispao s popisa milijardera 2019.

Osnivač i bivši izvršni direktor sada propale farmaceutske kompanije Insis Terapjutiks (Insys Therapeutics), Kapur je u januaru 2020. godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog pokušaja podmićivanja ljekara da bespotrebno prepisuju njegov sprej s fentanilom, Sabsis (Subsys). Upravo ta šema odigrala je veliku ulogu u pogoršanju krize zavisnosti o opijatima u Americi. U junu ove godine, Kapuru je određen kućni pritvor. Njegova priča poslužila je kao inspiracija za novi Netflixov film Pain Hustlers, koji je na platformu stigao u oktobru.

Tomas Kvok (Thomas Kwok)

ODSLUŽIO: 3 godineBOGATSTVO: 1,9 milijardi dolara

Kvok je jedan od tek šačice ljudi koji su ostali milijarderi nakon vremena provedenog u zatvoru. Kvok i njegova braća, Rejmond (Raymond) i Volter (Walter), naslijedili su kompaniju za ulaganje u nekretnine iz Hong Konga, Sun Hung Kai Properties, od njihovog oca Kvoka Tak-senga, 1990. godine. Tomas Kvok bio je jedan od predsjednika kompanije između 2011. i 2014. godine, a 2014. je osuđen na pet godina zatvora jer je dao mito od 1,1 milion dolara tadašnjem glavnom sekretaru za administraciju Hong Konga Rafaelu Huiju u zamjenu za usluge vlade. Hui je osuđen na sedam i po godina zatvora jer je prihvatio mito. Kvok je iz zatvora pušten 2019. godine nakon što je odslužio preko tri godine kazne.

Majkl Milken (Michael Milken)

ODSLUŽIO: 2 godineBOGATSTVO: 6,5 milijardi dolara

Milken je postao poznat u svijetu finansija zbog svog revolucionarnog pristupa strategiji obveznica visokog prinosa za korporativna udruživanja i akvizicije dok je radio u investicionoj banci Drexel Burnham Lambert. Krajem osamdesetih, istraga bivšeg američkog državnog advokata Rudija Đulijanija (Rudy Giuliani) rezultirala je Milkenovim priznanjem krivice po šest tačaka optužnice za kršenje zakona vezanih za vrijednosne papire i poreze kao zaposlenog u Drexelu. Platio je 600 miliona dolara kazne, odslužio dvije godine u zatvoru i dobio doživotnu zabranu rada u sektoru vrijednosnih papira. Iz zatvora je pušten 1993. godine, a otada je postao poznat po svojoj filantropiji: donirao je, između ostalog i za istraživanje raka prostate, kojeg je i sam prebolio. Osnovao je i Milken institut, ekonomski think-tank u Santa Moniki, čiji je i predsjednik.

Džej Li (Jay Y. Lee)

ODSLUŽIO: 18 mjeseciBOGATSTVO: 8,6 milijardi dolara

Trenutni izvršni predsjednik Samsung Electronicsa i nasljednik carstva Samsung, Džej Li je 2017. godine proveo 11 mjeseci u zatvoru. Sud u Južnoj Koreji osudio ga je na pet godina zatvora jer je podmitio tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Parka Geun-hyea kako bi ovaj podržao udruživanje Samsung C&T-a i Cheil Industriesa. Njegova prvobitna kazna od pet godina je suspendovana, no ta odluka je kasnije poništena i Li se vratio u zatvor u januaru 2021. godine. Odslužio je dodatnih sedam mjeseci prije nego je uslovno pušten u avgustu 2021.

Elizabet Holms (Elizabeth Holmes)

IZA REŠETAKA: 5 mjeseci; osuđena na 11 godinaBOGATSTVO: Ispala s popisa milijardera 2017.

Holms je nekadašnja najmlađa self-mejd (self-made) milijarderka u svijetu, a bogatstvo joj se 2014. – kada je imala tek 30 godina – procjenjivalo na 4,5 milijarde dolara. Otada je Holms postala jedna od najpoznatijih prevarantkinja u istoriji Silicijumske doline. Osnivačica kompanije za medicinske uređaje Teranos (Theranos) osuđena je 2022. godine zbog prevare i urote jer je lagala investitorima o mogućnostima njenih uređaja: lažno je izjavila kako je razvila tehnologiju koja može dijagnostikovati stotine bolesti na uzorku od samo jedne kapi krvi pacijenta. Naređeno joj je da plati 452 miliona dolara odštete svojim investitorima, među kojima su bili i milijarderi Rupert Mardok (Rupert Murdoch) i Leri Elison (Larry Ellison).

S. Kurtis Džonson (S. Curtis Johnson)

ODSLUŽIO: 3 mjesecaBOGATSTVO: 4,5 milijardi dolara

S. Kurtis Džonson je prapraunuk Semjuela Kurtisa Džonsona (Samuel Curtis Johnson), patrijarha kompanije SC Johnson. Godine 2011, optužen je da je seksualno napao svoju kćer, tada tinejdžerku. Inicijalna optužnica nosila je sa sobom potencijalnu kaznu zatvora od 40 godina, no nakon trogodišnje pravne bitke i kada žrtva nije željela predati svoje ljekarske nalaze, Džonson je prihvatio nagodbu. Priznao je krivicu za seksualni napad i neprimjereno ponašanje, a dobio je četiri mjeseca zatvora. Takođe je morao platiti kaznu od šest hiljada dolara. Odslužio je tri mjeseca.

Džonson posjeduje udio u porodičnoj kompaniji, ali nije uključen u biznis.

Devin Sean Martin, saradnik Forbesa
How Trevor Milton’s 4 Year Prison Sentence Stacks Up Against Other Billionaire And Ex-Billionaire Convicts
(Prevela: Nataša Belančić)