Lista srama: Deset najkontroverznijih osoba koje su dospjele na Forbes listu 30 ispod 30

LISTE Forbes 30. nov 2023. 14:19
featured image

30. nov 2023. 14:19

Mnogi pojedinci koji su bili uvršteni na Forbesov godišnji popis najuspješnijih preduzetnika mlađih od 30 godina postali su titani tehnološke industrije, izvršni direktori, čak i milijarderi. Ali neki su pak postali neuspješni – ili još gore od toga

Posljednjih 13 godina Forbes objavljuje svoju godišnju listu 30 ispod 30 (30 Under 30). Liste za SAD imaju čak 20 kategorija, a ako se tome pribroje i Evropa i Azija, Forbes je ukupno izdvojio preko 10.000 talentovanih mladih ljudi.

Velik broj njih postali su predvodnici trendova, tech titani i milijarderi.

No, bilo je i promašaja. Iako je Forbes tokom sastavljanja popisa često uspješno diskvalifikovao pojedince koji su se kasnije raskrinkali kao prevaranti, poput Bilija Mekfarlanda (organizatora neslavnog Fyre festivala) i Elizabet Holmss, neki su se ipak provukli.

Od Sema Bankmana-Frida do Martina Škreljija, Forbes donosi popis pojedinaca koje su tokom godina uvrstili na svoje liste 30 ispod 30, a koje bi najradije povukli.


1. Sem Bankman-Frid

Osnivač, FTX

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2021.

Početkom 2022., investitori su procijenili vrijednost FTX-a na 40 milijardi dolara. Manje od dvije godine kasnije, Sem Bankman-Frid osuđen je po sedam tačaka optužnice za prevaru i urotu. Između ostalog je optužen za prebacivanje milijardi dolara novca klijenata iz FTX-a u sestrinsku firmu Alameda Research kako bi finansirao gubitke, političke donacije i druga ulaganja. Čovjeku čije se bogatstvo procjenjivalo na preko 26 milijardi dolara sada prijeti 110 godina u zatvoru.

Kazna će mu biti određena u martu.


2. Karolin Elison

Suosnivačica, Alameda Research

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2022.

Još jedna žrtva FTX-a. Karoline Elison vodila je Bankman-Fridovu tvrtku za trgovinu kriptovalutama Alameda Research, a navodno je s osnivačem FTX-a bila i u vezi. U decembru 2022., Elison – koja je nekad bila smatrana matematičkom genijalkom – priznaje krivicu za pronevjeru i zavjeru zbog transfera milijardi dolara FTX-ovih klijenata kako bi pokrila gubitke u Alamedi. Ove jeseni, Elison je postala svjedok tužilaštva u slučaju za prevaru u FTX-u, a svjedočila je protiv Bankmana-Frida. Takođe joj prijeti maksimalna kazna zatvora od 110 godina, ali vjerovatno će dobiti nešto blažu kaznu zbog pomaganja tužilaštvu.


3. Čarli Džavis

Osnivačica, Frank

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2019.

Čarli Džavis do 2019. prikupila oko 16 milijuna dolara za svoj startup Frank koji je obećavao pomoći studentima dobiti finansijsku pomoć. Dvije godine kasnije, prodala je startap – tvrdeći da on ima 4.25 miliona korisnika – firmi JPMorgan Chase za 175 miliona dolara.

U čemu je bio problem? Startap nije imao ni blizu onoliko korisnika koliko je Džavis tvrdila. Otada je protiv nje podignuta optužnica za prevaru i zavjeru jer je lažno predstavila veličinu kompanije. Suđenje će započeti u oktobru. Džavis je odbacila optužbe i na sudu izjavila kako se ne osjeća krivom.


4. Nejt Pol

Osnivač, World Class Capital Group

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2016.

Nejt Pol je izgradio nekretninsko carstvo čija vrijednost se 2017. godine procjenjivala na oko milijardu dolara. Uglavnom se radilo o šoping centrima i poslovnim zgradama koje je kupio kroz svoju tvrtku World Class Capital Group. Međutim, u junu ove godine protiv Pola je podignuta optužnica u kojoj ga se po osam tačaka tereti za laganje zajmodavcima, a kasnije je optužnica proširena na dodatne četiri tačke za zavjeru i prevaru. Izjavio je kako se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice, a suđenje bi trebalo započeti u julu.


5. Martin Škrelji

Osnivač, MSMB Capital

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2013.

Škrelj je nekad imao reputaciju vunderkinda – u dvadesetima je pokrenuo čak dva hedž fonda fokusirana na farmaceutsku industriju. Potom je osnovao i dvije firme za lijekove, Retrophin i Turing. Dvije godine nakon što je uvršten na Forbesovu listu, “farmaceutski dečko” postao je “najomraženiji čovjek u Americi” jer je podigao cijenu Turingovog lijeka Daraprim, koji se koristi za liječenje parazitskih infekcija, s 17.50 na čak 750 dolara po tableti. Dovučen je pred Kongres, gdje se pozvao na Peti amandman i odbio svjedočiti. Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) na kraju je podigla tužbu, pobijedila na sudu i kaznila Škreljija s 65 miliona dolara. Doživotno mu je zabranjeno bilo kakvo poslovanje u farmaceutskoj industriji, no u vrijeme donošenja te presude Škrelji je već bio u zatvoru zbog lažnog predstavljanja finansijskog stanja u njegova dva hedž fonda i pokušaja manipulacije dionicama Retrophina. Iz zavora je pušten ranije, u svibnju 2022., nakon što je odslužio četiri godine.


6. Kodi Vilson

Osnivač, Defense Distributed

KATEGORIJA: Pravo i politikaGODINA: 2014.

Dok je studirao pravo na teksaškom univerzitetu Kodi VIlson Cody Wilson postao je poznat jer je na internetu objavio nacrte za izradu 3D funkcionalnog pištolja koje je svako mogao slijediti. Taj potez izazvao je pravni cirkus u kojem se glasno raspravljalo i o prvom i o drugom amandmanu američkog Ustava. Ipak, na ovom popisu neslavnih Vilson nije završio zbog toga. 2019. godine izjasnio je kako se osjeća krivim za zlostavljanje djeteta nakon što je uhapšen jer je platio 500 dolara za seksualne odnose sa 16-godišnjom djevojčicom koju je upoznao preko stranice sugardaddymeet.com. Bio je prisiljen registrovati se kao seksualni prijestupn


7. Džejms O’Kif

Osnivač, Project Veritas

KATEGORIJA: MedijiGODINA: 2012.

Džejms O’Kif vodio je konzervativnu medijsku kompaniju Project Veritas 13 godina prije nego je ovog februara istjeran iz firme i smijenjen s pozicija predsjednika i izvršnog direktora. Otkaz je dobio nakon niza pritužbi radnika i članova uprave o njegovom načinu vođenja kompanije, ali i zloupotrebi donacija koje je trošio na stvari poput privatnih letova. U ožujku, O’Kif je pokrenuo novu medijsku firmu, O’Keefe Media Group, a u avgustu se ponovno našao pod istragom kancelarije tužitelja okruga Westchester. Nije javno rečeno zbog čega, a O’Kifovi advokati nisu odgovorili na Forbesove upite za komentar.


8. Padria Prendergast

Glavna urednica, časopis Women Of The City

KATEGORIJA: Mediji & MarketingGODINA: 2023.

Ni časopise ne valja suditi po koricama. Padria Prendergast 2018. je godine pokrenula svoj časopis Women Of The City kako bi skrenula pažnju na nadolazeće zvijezde iz svijeta zabave i biznisa. Ispostavilo se da je navodno naplaćivala pojedincima za pojavljivanje u njenom mediju, a još gore je to što Prendergast ponekad nije ispunjavala svoj dio dogovora. Istraga Forbesa pronašla je 11 bivših klijenata koji tvrde da je pobjegla s oko 195.000 dolara. Njihovih dolara. Gdje je taj novac otišao? Forbes je otkrio finansijske veze s crkvom SPAC Nation, kontroverznom ustanovom koju bivši članovi opisuju kao religijski kult. I Prendergast i bivši izvršni direktor časopisa negirali su da je časopis novac prebacio crkvi, a SPAC Nation negira tvrdnje da su kult.


9. Stef Kori

Suosnivačica, Away

KATEGORIJA: Maloprodaja & e-trgovinaGODINA: 2016.

Stef Kori 2018. je godine bila suosnivačica i izvršna direktorica brenda za prtljag Away, a Forbes ju je stavio i na naslovnicu svog izdanja 30 Under 30 za istu godinu. Naredne godine, The Verge je objavio negativnu priču u kojoj su navedena svjedočanstva nekoliko zaposlenih koji su prepričavali o njenom nasilnom ponašanju i prisiljavanju na mukotrpan rad. Kori je iznenadila svijet davši ostavku. Mjesec dana kasnije se vratila, ovaj put kao jedna od dvoje izvršnih direktora, s bivšim direktorom Lululemona, Stjuartom Haseldenom. U juu 2020. godine, Kori je objavila niz postova na društvenim mrežama u kojima oštre kritikuje medijsku industriju. Objave su izazvale glasne kritike i navodno potresle zaposlene u firmi. Nedugo poslije, iz Awaya je objavljeno kako će Kori još jednom otići iz tvrtke.


10. Lukas Duplan

Osnivač, Clinkle

KATEGORIJA: FinansijeGODINA: 2014.

Lukas Duplan 2014. je godine izgledao kao pionir fintecha. Njegov startup za mobilno plaćanje Clinkle prikupio je impresivnih 30 miliona dolara početnih investicija, a među ulagačima su se našli i Ričard Branson, Piter Til i Andreesen Horovic. Duplan je svojim trendy planom da će papirnati novac učiniti suvišnim privukao desetine zaposlenih i velikih imena u svijetu tech industrije. Uprkos velikim investitorima i prikupljenim sredstvima, Clinkle nikada nije proizveo održivi proizvod. Nedugo nakon prikupljanja masovnih sredstava, Duplan je krenuo dijeliti masovne otkaze. Vrhunski talenti pobjegli su glavom bez obzira, a investitori su zahtijevali da im se vrati novac. Do 2015. u firmi je ostalo tek nekih 30-ak zaposlenih, dok ih je na vrhuncu slave bilo 70. Istovremeno su Venmo i Apple Pay predstavili konkurentske prizvode. Do kraja 2015., ni Clinklea ni novca više nije bilo.

Autor originalnog članka: Forbes Under 30 Team
Link: Hall Of Shame: The 10 Most Dubious People Ever To Make Our 30 Under 30 List
(Prevela: Nataša Belančić)