Žrtvama najveće prevare u američkoj istoriji isplaćena odšteta od gotovo 160 miliona dolara

AKTUELNO Forbes 13. dec 2023. 19:03
featured image

13. dec 2023. 19:03

Gotovo 25.000 žrtava zloglasne Ponzijeve šeme Bernieja Madoffa dobiće ukupno gotovo 160 miliona dolara kompenzacije iz sredstava koje je zaplijenila vlada. To je deveta takva isplata žrtvama najveće prevare u istoriji SAD-a, objavili su federalni agenti u ponedjeljak

Američko ministarstvo pravosuđa osnovalo je Fond Madoffovih žrtava, a dosad je iz njega isplaćena odšteta za 40.843 žrtve u ukupnom iznosu od 4.22 milijarde dolara.

Iz Fonda kažu kako su uspjeli povratiti oko 91 odsto ukupnih gubitaka žrtava prijevare.

Od tog iznosa, oko 2,2 milijarde dolara prikupljeno je u sklopu oduzimanja imovine od nasljedstva pokojnog Madoffovog investitora Džefrija Pikauera (Jeffry Picower), jednog od najvećih dobitnika prevare, dok je dodatnih 1,7 milijardu dolara došlo od dogovora o odgođenom kaznenom postupku s bankom DžejPi Morgan Čejs (JP Morgan Chase).

Ostatak iznosa došao je od oduzimanja imovine investitoru Karlu Šapiru (Carlo Shapiro), kao i oduzimanja imovine Madoffu i njegovim saučesnicima u sklopu krivičnih i građanskih tužbi, kaže ministarstvo pravosuđa.

Prijavili ga sinovi

Ova vijest objavljena je tačno 15 godina od hapšenja Bernieja Madoffa 2008. godine. Madoff je uhapšen nakon što su njegovi sinovi otkrili da je njihov otac na čelu najveće Ponzijeve šeme u svijetu i prijavili ga FBI-ju. Čitava priča buknula je usred finansijske krize kasnih 2000-ih, a među žrtvama su bili i obični građani, ali i zvijezde poput Kevina Bejkona (Kevina Bacon), Sendija Kofaksa (Sandy Koufax) i Lerije Kinga (Larry King). Madoff je na kraju priznao krivicu za 11 federalnih zločina i osuđen je na 150 godina zatvora. Umro je s 82 godine u zatvoru u saveznoj državi Sjevernoj Karolini 2021. Ovosedmična objava ilustruje opseg prevare koja se do danas još rasvjetljuje.

Uz Fond Madoffovih žrtava, advokat Irving Pikard (Irving Picard), koji je nadgledao likvidaciju Madoffove kompanije, takođe je povratio preko 14,6 milijardi dolara za žrtve prevaranta, objavio je Rojters (Reuters). Iako je Madoff rekao da je sa šemom počeo 90-ih godina, tužioci tvrde da vjeruju da je ona počela još ranije, a kroz nju je od investitora prevarom izvučeno 65 milijardi dolara.

Žrtve prevare dolaze iz čak 127 zemalja svijeta, što dodatno pokazuje koliko je zločin bio raširen.

Prošlo je tek nekoliko mjeseci nakon što je investiciona kompanija iz Teksasa sklopila nagodbu u iznosu od 2,51 milion dolara u federalnoj tužbi koja ju je teretila da je prevarom izvlačila isplate iz fonda Madoffovih žrtava. Vlada je optužila kompaniju Fulkram Kepitel Partners (Fulcrum Capital Partners) da je izazvala isplaćivanje prevelikih iznosa žrtvama koje je onda prisvajala. Iz Fulkrama je za Rojters rečeno kako su “ispunili potrebe žrtava prevare g. Madoffa pružanjem kompenzacije za njihova potraživanja,” ali da su nagodbu odlučili sklopiti kako bi izbjegli “troškove i distrakciju” sudskog procesa.

James Farrell, Forbes
Link: Latest Batch Of Payouts To 25,000 Victims Of Madoff Ponzi Scheme Total Almost $160 Million

(Prevela Nataša Belančić)