Otkazana je aukcija za legendarni Grejslend: Forbes objašnjava borbu oko imanja Elvisa Preslija

LIFESTYLE Forbes 26. maj 2024. 10:56
featured image

26. maj 2024. 10:56

Kreditna kompanija koja je tvrdila da ima kolateral na legendarno imanje Elvisa Prislija (Elvis Presley), Grejslend (Graceland), i najavila aukciju na nekretninu navodno je odustala od svojih potraživanja na vilu samo nekoliko sati nakon što je sudija u Tenesiju privremeno zaustavio aukciju zbog “javnog interesa”, izvijestili su mediji u Memfisu.

Imanje Grejslend, na kojemu je Elvis živio do svoje smrti 1977. godine, navedeno je u popisu za aukciju u obavještenju objavljenom ranije ovog mjeseca. U obavještenju piše da će vila, kao i imanje od 5,6 hektara na kojemu se nalazi, biti prodata “onome ko ponudi najveću ponudu u gotovini”.

Glumica Rali Kio (Riley Keough) jedna od troje živih unuka velikog Elvisa, na obavjetenje je reagovala podnošenjem tužbe protiv kompanije koja navodno vodi aukciju, Nausejni investments end Prajvet lending (Naussany Investments & Private Lending). U sudskom dokumentu koje je dobio CNN Keough navodi da kompanija kaže da je njena majka Lisa Mari Prisli (Lisa Marie Presley), nekad jedina nasljednica imanja njenog oca, vilu založila kao kolateral na kredit od 3,8 miliona dolara prije nego je umrla, kao i da kredit nikada nije otplaćen.

Kio u tužbi navodi da njena majka nikada nije pozajmila novac od kompanije i nikada nije potpisala ugovor o nekretnini, kao i da notar iz Floride, čije ime se nalazi na papirima, “nikada nije upoznao Lisu Mari Prisli niti za nju ovjerio ikakav dokument,” izvijestio je CNN.

Foto: Shutterstock

U tužbi piše da su potpisi na dokumentima lažirani i da Nausejni investments, o kojoj se ne mogu pronaći nikakve informacije pretragom arhiva, nije pravi biznis.

Sudija je u srijedu pristao da pauzira prodaju Grejslenda, dijelom i zato jer se radi o jedinstvenoj, legendarnoj lokaciji s velikim značenjem za saveznu državu Tenesi. Kancelar okruga Šelbi Džo Dej Dženkins (Shelby Joe Dae Jenkins) prodaju je prozvao “pitanjem javnog interesa,” izvijestilo je nekoliko medija, dodavši kako bi se gubitak te nekretnine “mogao smatrati nepopravljivom štetom.” Nedugo nakon odluke sudije, Nausejni investments je povukao sva potraživanja, prenose lokalni mediji.

Elvis Presli je imanje kupio 1957. godine, 18 godina nakon što je ono izgrađeno, za 100.000 dolara, piše na zvaničnim internet stranicama Grejslenda. U to vrijeme je imao 22 godine i radio je na svom drugom filmu, Loving You. Živio je u Grejslendu do svoje smrti 1977. godine, a tamo je i pokopan, kao i njegova kćerka Lisa Mari i nekoliko drugih članova porodice. Grejslend je otvoren kao muzej 1982. godine. Lisa Mari Prisli naslijedila je imanje 1993. godine kada je navršila 25. godina. Nakon što je prošle godine umrla, imanje su naslijedile njene tri kćeri: Rajli Kio i blizanke Harper i Finli Lokvud (Finley Lockwood), 15-godišnjakinje. Danas arhive u Grejslendu predstavljaju službeni zapis o Prislijevom životu, a u njima se nalazi 50.000 fotografija, hiljade dokumenata i zbirka predmeta poput automobila, nagrada, instrumenata i drugih. Za Rolling Stone je 2020. godine upravnik rekao da imanje vrijedi između 400 i 500 miliona dolara.

Svake godine muzej posjeti preko 600.000 posjetilaca, piše na internet stranicama imanja, što Grejslend čini drugom najposjećenijom kućom u SAD-u, nakon Bijele kuće.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
Graceland Auction Called Off – The Battle Over Elvis Presley’s Estate, Explained
(Prevela: Nataša Belančić)