Kralj se vratio: Vještačka inteligencija vraća Elvisa u život

TEHNOLOGIJA Forbes 11. jan 2024. 08:26
featured image

11. jan 2024. 08:26

Na sve veći popis slavnih osoba koje ponovno oživljavaju uz pomoć vještačke inteligencije sada treba dodati i samog kralja roka – Elvisa Prislija (Elvis Presley).

Ekstenzivno iskustvo imena “Elvis Evolution” omogućit će gledaocima da urone u priču kralja rock’n’rolla, a spektakularno će završiti koncertom digitalnog Elvisa u stvarnoj veličini koji će uz pokrete kukovima izvoditi svoje najpoznatije pjesme. Elvis Evolution će prvi put biti izveden u novembru u Londonu, a uslijediće izvođenja u Las VegasuBerlinu i Tokiju.

“Uz pomoć vještačke inteligencije i savremene tehnologije, moći ćete doživjeti legendarne Elvisove performanse kao da ste zaista tamo, ali i proslaviti najvažnije trenutke njegovog izvanrednog života i karijere,” kaže britanska kompanija Lejerd Rialiti (Layered Reality) koja producira program.

Tehnologija uključuje holograme, projekcije i uvećanu stvarnost. Živi glumci i pozprišni setovi dodatno će obogatiti program.

“Otići ćete na putovanje i zaista shvatiti kroz što je Elvis prošao u svom životu,” kaže izvršni direktor Lejerd Rijalitija, Endrju Mekginis (Andrew McGuiness). To putovanje uključuje postaje u Tupelu u Misisipiju gdje je Elvis rođen 1935. godine, kao i slavnom Grejslendu. Koncert na kraju biće “apsolutno zadivljujuć”, tvrdi kompanija.

“Ovo su najbolje vijesti ikada,” napisao je jedan obožavatelj u reakciji na najavu, dok drugi dodaje: “Jedva čekam da vidim Kralja.”

Elvis bi 8. januara proslavio svoj 89. rođendan. Iako je ova legenda umrla 1977. godine, interes za njegov život – i muziku – nikada nije oslabio. U decembru su čak dva njegova hita istovremeno dospjela na Bilbordove liste, još jednom dokazavši njegovu vječnu popularnost, a ove sedmice je jedan od njegovih najstarijih albuma dospio na čak četiri Bilbordove liste.

U Lejerd Rialitiju nadaju se da će vraćanje Elvisa u život mlađim obožavaocima pružiti jedinstvenu priliku “otići na Elvisov koncert”, mnogo godina nakon njegove posljednjeg koncerta uživo.

Leslie Katz, saradnica Forbesa
 AI Brings Elvis Presley Back To Life For ‘Jaw Dropping’ Immersive Concert
(Prevela: Nataša Belančić)