Ferrari iz 1958. mogao bi na aukciji dostići cifru od 38 miliona dolara

BOGATSTVO Forbes 15. jan 2024. 12:52
featured image

15. jan 2024. 12:52

Nevjerovatno rijedak Ferrarijev trkački automobil u februru ide na aukciju, a procjenjuje se da bi mogao dostići cijenu između 34 i 38 miliona dolara.

Radi se o automobilu Ferrari 250 Testa Rossa iz 1958. godine, konkretnije jednom od samo 19 varijanti na kojima je radio Serđo Skaljeti (Sergio Scaglietti). Još privlačnija je činjenica da je ovo jedan od tek rijetkih automobila Testa Rossa s originalnim motorom i mjenjačem, što potvrđuje takozvani Red Book certifikat samog Ferrarija.

Certifikat je automobil dobio nedavnih godina nakon što ga je u potpunosti restaurirao Ferrarijev odsjek Classiche.

Pod brojem 0738 TR, ovaj automobil učestvovao je u gotovo 20 trka, a pobijedio četiri puta. Na aukciju, koja će se održati u američkom Detroitu od 21. do 23. februara, stavlja ga Sotebis Sild (Sotheby’s Sealed). Iako će ponude biti privatne, aukcijska kuća procjenjuje da automobil vrijedi negdje između 34 i 38 miliona dolara.

Foto:  Sotheby’s Sealed

Kuća kaže da automobil dolazi iz poznate američke kolekcije kojoj je pripadao preko deset godina. Ovi modeli Ferrarija prodaju se izuzetno rijetko, a posljednjih su godina – kao što je slučaj i s drugim modelima 250 – cijene otišle u nebo. Model 250 Testa Rossa 2009. je godine prodat za 16,4 miliona dolara, što je tada bio rekord za neki automobil prodat na aukciji.

Iako se generalno smatra manje vrijednim od modela 250 GTO, 250 Testa Rossa mnogo je rjeđi, a radi se i o jednom od najuspješnijih Ferrarijevih trkačkih automobila s kojim je ostvareno nekoliko pobjeda na trkama Le Mans. Automobil je ime dobio po legendarnim Ferrarijevim prekrivačima motora crvene boje: Testa Rossa na talijanskom znači “crvena glava”.

Foto:  Sotheby’s Sealed

“U poređenju s najobožavanijim Ferrarijevim modelom, 250 GTO, Testa Rossa ima značajno bolje rezultate na takičenjima. Ovaj model revolucionarizovao je svjetsko prvenstvo sportskih automobila i pobijedio na trci 24 sata Le Mansa dotad neviđenih četiri puta. Ovaj automobil takođe je mnogo rjeđi kada gledamo ukupan broj proizvedenih modela. Njegova rijetkost, spušteni krov i legendarni dizajn koji postoji na samo 19 automobila, ovaj primjerak smještaju na nivo Mikalenđelovih ili Berninijevih umjetnićkih djela,” kaže globalni čelnik privatnih prodaja u RM Sotebis Šelbi Majers (Shelby Myers).

“Nijedna svjetska kolekcija nije potpuna bez ovog remek-djela, vrhunca umjetnosti na točkovima. Ove prilike pojavljuju se rijetko i ima smisla da ovu nudi Sotebis Sild, naša najekskluzivnija metoda prodaje,” dodaje on.

Alistair Charlton, viši saradnik Forbesa
This 1958 Ferrari 250 Testa Rossa Could Fetch $38 Million At Auction
(Prevela: Nataša Belančić)