Forbes je testirao novi Bentli Continental GT Speed

AKTUELNO Forbes 24. nov 2023. 20:06
featured image

24. nov 2023. 20:06

GT Speed iz 2023. eksplozivno je brz i luksuzan automobil s odgovarajućom cijenom: u ovom slučaju, 385.000 dolara uz sve dodatke.

Naravno, za svoj novac želite najbolje i najbolje ćete i dobiti. Svaki šav, svaki šaraf, svaka ručka… sve što vidite i osjetite ručne je izrade, a to je samo početak.

Pregled

GT Speed se prodaje kao kupe ili kabriolet, a možete birati između motora V-8 ili W12, oba s turbopunjačem. Za potrebe testne vožnje, novinar je dobio model s motorom W12. Vozeći se cestama oko Los Anđelesa, postavio ga je na sportski način vožnje i uživao u zvuku i snazi. Automobil je u Bentlijevu flotu stigao ove godine, a dolazi s crnim rubovima, posebno dizajniranim volanom i sportskim izduvnim sistemom, a sve to povrh elegancije i dodataka koje očekujemo od ovog legendarnog brenda.

Karoserija

Ovo je mačkoliki sedan s dvoje vrata, postavljen nisko zbog čega djeluje kao da je spreman jurnuti čak i dok je parkiran. Oznaka ‘Speed’ oslikava Bentlijev DNK iz svakog kutka. Mnogi detalji karoserije koji su inače hromirani ovdje su dobili tamniju nijansu, što impresivnom izgledu samo dodaje osjećaj gipkosti.

Unutrašnjost

BENTLEY Media

Sjedeći u Continental GT Speedu imate osjećaj da ste u savršeno krojenom, luksuznom odijelu, a čula dodira, vida i mirisa preplavljeni su kvalitetom. Oznaka ‘Speed’ krasi upravljačku ploču i gazište, a gdje god pogledate vidjet ćete najviši mogući kvalitet izrade.

Bentli nudi niz boja tepiha za unutrašnjost, a poseban detalj su precizno prošiveni dijelovi na vratima i sjedištima. Kokpit je dovršen vezom karakterističnim za Speed, a grafika na panelu s instrumentima ugodna je za oko.

Sjedišta se mogu namjestiti, što znači da je sjedenje naprijed udobno i ne pretijesno, ali zadnja sjedišta neće biti idealna za one veće i/ili više građe. Na zadnje sjedište modela za testnu vožnju stali su gitara, veliki i mali kovčeg i jedan ruksak.

Motor i prenos

Motor W12 s 650 konjskih snaga od nule do 60 km/h dolazi za oko 3.1 sekundu, što je impresivno kad se uzme u obzir težina automobila od oko 1.950 kilograma. Mjenjač s dvostrukim kvačilom, osam brzina i automatskim prenosom glatko se kreće kroz brzine, a kočnice automobil zaustavljaju u trenu. Upravo kombinacija ubrzanja, upravljanja i kočenja vožnju GT Speeda čini takvim užitkom, bez obzira na to idete li samo do prodavnice ili ste krenuli na duži put.

Tehnologija

BENTLEY Media

Na sredini konzole nalazi se ekran za informacije i zabavu, a on je dio rotirajućeg mehanizma koji uključuje i panel s tri analogna mjerača: za vrijeme, temperaturu zraka i smjer kretanja.

Android Auto i Apple CarPlay dolaze kao standard, kao i kontrole na volanu. Nude se dva opcionalna audio sistema – Bang & Olufsen ili Naim. Navigaciju je jednostavno programirati.

Vožnja

Automobil ima ugodan, duboki zvuk i glatko se kreće pri sporim brzinama, no može biti i demonski brz ako je to potrebno. Reakcije pri visokim brzinama su instantne.

Iako testna vožnja nije uključivala uske planinske ceste, pri ulascima na autoputeve automobil je držao svoju putanju bez obzira na brzinu, koja je bila velika – nemoguće je ovakav automobil ne voziti brzo. Vidljivost u automobilu je zadovoljavajuća.

BENTLEY Media

Prigovori

Postoji maleni prekid u gasu, pogotovo na samom početku vožnje.
Audio sistem nema ujednačivače, već samo neobične postavke mogućih zvukova koji su više povezani s emocijama nego sa zvukom (Energetic, Relaxed, Warm).

Sigurnost

Automatsko kočenje pri detekciji pješaka, sistem za noćni vid kao i prilagodljiva kontrola vožnje mogući su kao opcije, što je neobično za vozilo ovako visoke cijene. Ipak, na meniju su sve moderne metode zaštite vozača i suvozača na cesti i prilikom nesreće.

Garancija i održavanje

Fantastična Bentlijeva traje tri godine od kupnje vozila, bez obzira na kilometražu. Prvo održavanje je gratis nakon godinu dana.

Zaključak: U svijetu Bentlija, Continental GT zauzima uvjerljivo prvo mjesto – pod uslovom da imate dovoljno dubok džep.

Autor originalnog članka: Josh Max, suradnik Forbesa
Link: Test-Driving The 2023 Bentley Continental GT Speed
(Prevela: Nataša Belančić)