Zamislite da ste menadžer supermarketa i godišnje dobijate 20.000 dolara u akcijama kompanije

BIZNIS Forbes 8. feb 2024. 09:11
featured image

8. feb 2024. 09:11

Volmart (Walmart) je nedavno najavio da planira da dodijeli menadžerima prodavnica akcije kompanije u vrijednosti do 20.000 dolara godišnje, što je pogodnost koja će značajno povećati potencijal kompenzacije za menadžere u maloprodajnom segmentu giganta. Takav potez u skladu je i sa drugim promjenama u programu isplate zarada koje je kompanija uvela za svoje menadžere prodavnica u januaru.

Najava, objavljena na godišnjem sastanku kompanije za lidere prodavnica i lanca snabdijevanja u Hjustonu, daće najboljem menadžeru svake od preko 4.600 američkih prodavnica godišnje akcije u vrijednosti do 20.000 dolara, u zavisnosti od veličine i formata prodavnice. Menadžeri prodavnica koji vode najveće „supercentre“ kompanije dobiće pun iznos, dok će lideri poslovnica sa manje odjeljenja ili manjih formata dobiti grantove od 10.000 do 15.000 dolara.

“Pošteno je reći da tražimo od njih da se ponašaju kao vlasnici i da razmišljaju kao vlasnici“, rekao je izvršni direktor Volmarta u SAD Džon Furner (John Furner) u razgovoru sa novinarima. „Sa ovom najavom, svi će oni biti vlasnici”.

Kompanija trenutno nudi radnicima plan kupovine akcija za zaposlene, u kojem oni koji kupuju akcije mogu imati ograničeni broj akcija, ali ovo je prvi put u istoriji kompanije da će davati akcije menadžerima prodavnica.

Ovaj potez uslijedio je nakon Vo lmartovog saopštenja od 18. januara da podiže plate menadžerima prodavnica sa prosječnih 117.000 dolara na 128.000 dolara i mijenja izgled godišnjih bonusa menadžera, što će takođe otežati izračunavanje podsticaja u prodavnicama jer može povećati potencijalnu isplatu sa 150 na 200 odsto osnovne plate.

Prije te objave, kompanija nije mijenjala način plaćanja menadžera prodavnica više od jedne decenije. Oni kažu da su radili i na ažuriranju plana isplata i za radnike u prodavnicama koji su posljednjih godina dobijali bonuse po satu.

Furner je rekao da se dolazak i odlazak menadžera prodavnica „prilično stabilizovao“ od 2022. godine i da se akcije dijele djelimično zbog sve veće složenosti vođenja Volmart prodavnica u kojima svaka operacija vrijedi više miliona dolara i uključuje zapošljavanje i upravljanje stotinama radnika. Posljednjih godina, menadžeri prodavnica su morali da preuzmu dodatnu odgovornost jer je kompanija spojila e-trgovinu i poslovnice, što je dodatno povećalo obim poslovanja u prodavnicama kada je riječ o preuzimanju robe i proizvoda.

Ovaj potez kompanije trebalo bi da pomogne u zadržavanju pozicije na visoko-konkurentnom maloprodajnom tržištu rada, jer će se akcije davati godišnje, ali tromjesečno u toku trogodišnjeg perioda. To znači da će menadžeri dobiti pristup jednoj dvanaestini vrijednosti akcija svakog kvartala, sa novim paketom akcija koje se dodjeljuju svake godine, ali ako ostanu u kompaniji. Nova pogodnost je dostupna samo glavnom menadžeru svake prodavnice.

Maloprodajna industrija nije tradicionalno poznata po tome što je posebno velikodušna u pogledu plata ili beneficija, što je reputacija koja je, prije promjena koje je prodavac napravio posljednjih godina, uključivala i Volmart. Neke kompanije zaista daju grantove za akcije različitih veličina radnicima: Starbaks (Starbucks) je već dugo odobravao „stabljiku pasulja“ radnicima, a 2015. godine Epl (Apple) je otvorio svoje ograničene grantove za akcije svim zaposlenima.

Kosko (Costco) navodno daje akcije svojim menadžerima skladišta, a neke privatne kompanije, poput Pabliksa (Publix), su takođe poznate po tome što obezbeđuju akcije zaposlenima u prodavnicama ako su ispunili određene uslove.

Istraživanje Morgan Stenlija (Morgan Stanley) iz 2022. pokazalo je da je jedan od tri lidera odgovornih za planiranje kompenzacija zaposlenima rekao da želi da svojim programom isplata obuhvati veći broj zaposlenih. Benk of Amerika (Bank of America) je, na primjer, povećala svoje ograničene grantove za akcije za zaposlene koji zarađuju manje od 100.000 dolara godišnje, prema izvještaju CNN-a za 2022. godinu.

Furner, koji je radio kao radnik po satu u prodavnici dok je bio student, primijetio je da su oko 75 odsto menadžera Volmartovih prodavnica, klubova i skladišta počeli na poziciji radnika po satu.

„Volmart nam je u krvi, upisan je u naš DNK pa treba i vlasništvo prenijeti na radnike koji su najbliži kupcima”, istakao je Furner.

Jena McGregor, Forbes

Walmart Store Managers To Receive Up To $20,000 In Stock Grants Annually