Praznični bonusi: Koka-kola isplaćuje 13. platu, CGES radnicima dao po 500 eura, One CG vaučere za djecu

featured image

13. jan 2024. 19:34

U Crnoj Gori, kao i u regionu, radnici u nekim firmama dobijaju bonuse pred novogodišnje i božićne praznike, bilo u vidu 13. plate, dodatka na zaradu ili poklon kartica.

Međutim, malo preduzeća u Crnoj Gori je bila raspoloženo da govori na tu temu, pa su na pitanja Forbesa odgovorile samo četiri kompanije, a upućena su na desetak adresa (uglavnom kompanijama koje ostvaruje velike prihode i imaju značajan broj zaposlenih).

Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora zaposlenima isplaćuje 13. platu, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) im je daop po 500 eura, dok je mobilni operater One Crna Gora podijelio vaučere za djecu zaposlenih. Na upit Forbesa su odgovorili i iz Rudnika uglja Pljevlja, ali oni nijesu dijelili praznične bonuse.

„Kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora svim zaposlenima, zavisno od ostvarenja poslovnih planova, isplaćuje 13. platu, u iznosu jedne prosječne mjesečne zarade zaposlenog“, rekli su iz kompanije.

Pored ovog bonusa, kako su dodali, postoje mjesečni bonusi, kao i dodatni godišnji bonus, koji su povezani sa ispunjenjem rezultata.

„Finansijski podsticaji predstavljaju samo jedan dio naše politike nagrađivanja, uz značajna ulaganja u razvoj zaposlenih i njegovanje njihovih potencijala. Zaposlenima nudimo brojne interne i eksterne edukacije, razvojne programe, kao i mogućnost da rade kako na projektima unutar naše operacije, tako i na projektima unutar cijele Coca-Cola HBC Grupe koja obuhvata 29 tržišta“, naveli su iz kompanije.

Coca-Cola HBC Crna Gora dio je Coca-Cola HBC Grupe i u Crnoj Gori su prisutni od 2003. godine.

Ta kompanija je i u Srbiji radnicima isplatila 13. platu pred praznike, objavio je ranije Forbes Srbija.

Odbor direktora CGES-a je, u skladu sa Statuom kompanije, na posljednjoj sjednici koja je održana 21.12.2023. godine, donio odluku o isplati jednokratne naknade svim zaposlenima u iznosu od 500 eura.

„Razlog za predmetnu isplatu jeste izvanredan poslovni rezulatat koji se očekuje za 2023. godinu, i koji će, prema trenutnim projekcijama, u dijelu ostvarene neto dobiti, biti rekordan od osnivanja CGES -a, tj. od 2009. godine“, kazali su iz kompanije za Forbes Crna Gora.

Foto: CGES

CGES je u većinskom vlasništvu države (55 odsto), 22 odsto ima italijanska Terna, a 15 odsto Elektromreže Srbije.

Kompanije je jedna od 12 u Crnoj Gori koje su 2022. godine imale promet od preko 100 miliona eura.

Iz kompanije One Crna Gora kažu da su uspostavili dinamičnu politiku godišnjih bonusa koja direktno korespondira s kompanijskim, ali i postignućima zaposlenih.

„Svaki godišnji bonus temelji se na meritokratskom pristupu, gdje zaposleni svojim doprinosom direktno utiču na iznos bonusa koji dobijaju. Ova praksa ne samo da podstiče motivaciju već i pruža pravednu raspodjelu nagrada prema individualnim i timskim dostignućima. Ova politika omogućava da naši zaposleni budu nagrađeni na temelju stvarnih rezultata koje postižu, stvarajući tako dinamično okruženje koje podstiče izvrsnost i rast“, kazali su iz PR službe kompanije za Forbes Crna Gora.

Navode i da su predani ravnoteži između profesionalnog i privatnog života, omogućavajući rad od kuće, fleksibilno planiranje odmora te podršku roditeljima kroz dodatne dane odmora, finansijsku pomoć za rođenje djece i vrijednosne vaučere za praznike.

„Našim zaposlenim omogućavamo dinamično radno okruženje, obogaćeno mogućnostima razvoja karijere kroz edukacije, kurseve i podršku projekata.Važno nam je i zdravlje zaposlenih, pa im obezbjedjujemo dopunsko zdravstveno osiguranje te podržavamo mentalno i fizičko zdravlje kroz plaćene članarine u fitnes centrima. Naročito smo ponosni na kompanijsku kantinu kojoj se raduju ne samo naši zaposleni, već i njihove porodice“, rekli su.

Svim ovim inicijativama, kako kažu, žele ne samo da materijalno nagrađuju zaposlene već i da grade radnu sredinu koja podstiče njihov lični i profesionalni razvoj.

„O posvećenosti kompanije One svojim zaposlenima najbolje svjedoči činjenica da je prema kriterijumima UNICEF-a, prva u Crnoj Gori dobila nagradu za ‘Najboljeg poslodavca po mjeri djece i porodice’, na šta smo izuzetno ponosni“,rekli su.

Foto: One Crna Gora

One je operater mobilne telefonije koji je od decembra 2021.  dio je 4iG PLC, jedne od vodećih kompanija na mađarskom ICT tržištu i jedne od vodećih grupa u mađarskoj digitalnoj ekonomiji baziranoj na znanju.

Osnovan je 1996. godine kao Promonte, nakon čega je prodat Telenor grupi, zatim Mađarima.