Forbes regionalno istraživanje: Kojim radnicima stižu bonusi i u kojim iznosima, a ko će ih samo sanjati

featured image

15. dec 2023. 14:50

Na listu podjela u društvu pred kraj svake godine se dopiše još jedna – koga će firma uoči novogodišnjih praznika nagraditi bonusom, 13. platom, makar poklon karticom, a ko će i 2023. ispraćati krckajući redovnu zaradu.

Redakcije Forbesa Srbija, Slovenija i Hrvatska, istražile su kakva je praksa u regionu kada je riječ o nagrađivanju radnika u odnosu na ostvarene rezultate.

Forbes Srbija je poslao upit na adrese najmanje 100 uspješnih kompanija pitajući ih da li će ove godine isplatiti neku vrstu nagrade zaposlenima. Ukoliko hoće, da li na nju mogu da računaju svi radnici i da li se bonus isplaćuje u odnosu na visinu zarade ili je iznos isti za sve. Odgovorilo im je tek 11 poslodavaca.

Praksa je različita. Uspješni zaslužne nagrađuju i tokom godine, pojedini i više puta godišnje. Neki praktikuju dodatak na platu za sve, a neki prema zaslugama i učinku.

Kolege iz Forbes Hrvatska su pitanja o isplati novogodišnjih nagrada poslali na adrese 27 velikih poslodavaca. Do zaključenja teksta, primili su 15 odgovora, s tim što su im iz Adrisa, Kraša i Spana potvrdili da će isplatiti božićnice, ali o konkretnim iznosima još nije donijeta službena odluka.

Forbes Slovenija je pitao oko 70 kompanija o vrsti i visini moguće isplate nagrade na kraju godine. Odgovorilo je njih 28. Po svemu sudeći rekorder u regionu po nagrađivanju zaposlenih dolazi upravo iz ove zemlje, a reč je o kompaniji Datalab koja će podijeliti između 25 i 30 odsto dobiti sa radnicima. Po zaposlenom to će biti čak 5.300 eura bruto. Slijedi kompanija Lek sa 1.750 eura bruto, Goodyear Slovenija (1.000), Špar Slovenija i HSE (po 645 eura), Lidl (400), Pošta Slovenije (350) i Hofer (300).

Više programa nagrađivanja

Naftnoj industriji Srbije kažu da zaposlene motivišu kroz više programa nagrađivanja.

„Između ostalog, svaki zaposleni uključen je u jednu od redovnih bonus šema na osnovu svoje pozicije i organizacione jedinice“, kažu u NIS.

„Zaposleni ostvaruju pravo na mjesečne, kvartalne i godišnje bonuse. Omogućeni su im i brojni benefiti među kojima su dodatno kolektivno osiguranje, jednokratna finansijska pomoć za rođenje djeteta, dobrovoljno dopunsko penzijsko osiguranje i mnogi drugi. Uz to, želimo da istaknemo da NIS ima jedan od najboljih kolektivnih ugovora u Srbiji, koji dodatno podržava dobrobit zaposlenih“.

Kompanija Koka-kola (Coca-Cola) HBC Srbija svim zaposlenima, zavisno od ostvarenja poslovnih planova, isplaćuje 13. platu, u iznosu jedne prosječne mjesečne zarade zaposlenog.

„Pored ovog bonusa, postoje mjesečni bonusi, kao i dodatni godišnji bonus, koji su povezani sa ispunjenjem rezultata“, pojašnjavaju u Koka-koli. „Finansijski podsticaji predstavljaju samo jedan dio naše politike nagrađivanja, uz značajna ulaganja u razvoj zaposlenih i njegovanje njihovih potencijala. Zaposlenima nudimo brojne interne i eksterne edukacije, razvojne programe, kao i mogućnost da rade kako na projektima unutar naše operacije, tako i na projektima unutar cijele Koka-kola HBC Grupe”.

Kompanija Lidl Srbija u benefite ubraja petodnevnu radnu nedjelju i plaćen svaki minut rada na operativnim pozicijama, privatno zdravstveno osiguranje pod jednakim uslovima za sve zaposlene. Kada je riječ o bonusima, oni se isplaćuju po isteku finansijske, a ne kalendarske godine.

„Početak poslovne godine Lidla u martu, posljednje dvije godine je označilo povećanje zarade za sve zaposlene, prosječno u iznosu od 10 odsto za zaposlene na operativnim pozicijama u prodaji, koji su naša najveća grupa zaposlenih”, kažu u ovoj kompaniji. “Dodatno, tokom prošle godine, svim zaposlenima smo uz februarsku platu obezbijedili i jednokratne bonuse u visini od 50 odsto zarade, dok su uslijedili i neki dodatni kasnije tokom godine – još jednom isplaćeni za zaposlene na operativnim pozicijama u prodaji i logistici. U susret novogodišnjim praznicima, tradicionalno svi zaposleni dobijaju poklon-kartice za kupovinu u Lidl prodavnicama, kao i poklone za djecu kako bi im period praznika učinili prijatnijim i ljepšim”.

Elektromreža Srbije AD odgovarila je da ne isplaćuje bonuse na isteku godine. Oni su najzaslužnije kolege već nagradili.

„Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije je u toku 2023. godine, u skladu sa odredbama važećeg Kolektivnog ugovora, isplatilo uvećanu zaradu, za period od tri mjeseca, za 68 zaposlenih koji su ostvarili izuzetne rezultate i time značajno doprinijeli poslovnom uspjehu EMS AD“, rekli su u ovom preduzeću. „Ova nagrada isplaćena je zaposlenima koji su učestvovali u intervenciji na saniranju ispada više dalekovoda, tokom nevremena koje je u februaru ove godine zahvatilo pojedine djelove Srbije.”

Bonus od 430.000 dinara

Jysk je rijetka kompanija koja je dostavila i konkretan primjer nagrade. Njihova finansijska godina je završena posljednjeg dana avgusta, pa je zaposlenima u prodavnicama isplaćen bonus veći od 32 miliona dinara.

„Važno je napomenuti da visina bonusa nema ograničenja“, kažu u Jysku. „Tokom prošle finansijske godine, najuspješnija prodavnica sa najvećim isplaćenim bonusom bila je Jysk prodavnica na Vračaru u Beogradu, sa bonusom od čak 4.125.177 dinara. U ovoj prodavnici, svakom zaposlenom je isplaćen bonus u iznosu većem od 430.000 dinara”.

Dodaju još da je riječ o jednostavnom modelu i obračunava se na osnovu rasta prometa u odnosu na prethodnu godinu, a dobijaju ga svi zaposleni u prodavnici bez obzira na radnu poziciju, jer su za rezultat zaslužni svi.

„Svake godine nagrađujemo svoje zaposlene kroz bonus sistem i različita takmičenja, a ove godine je prvi put osvojen i regionalni super super bonus. Svi zaposleni u prodavnici u Vranju dodatno su, uz pomenut bonus, dobili po dodatne dvije plate”, ističu u ovoj firmi.

Direktor kompanije MTG, Vladimir Milanović, ističe da ista pravila važe za sve povezane firme. Zaposlenima se na kraju godine isplaćuje bonus i to svim stalno zaposlenim radnicima, pod uslovom da su u firmi zaposleni barem šest meseci. Nagrada zavisi od plate i ispunjenih ciljeva.

Industriji mesa Matijević objašnjavaju da su ranijih godina bonus isplaćivali po kvoti koja se množila sa brojem godina provedenih u kompaniji.

„Sada stimulaciju isplaćujemo svim radnicima na mjesečnom nivou, jer ne želimo da čekamo praznike da našim zaposlenima pokažemo koliko su nam značajni i da bez njihovog truda i zalaganja nema ni kompanije“, kaže Lana Jelić, rukovodilac komercijale. „Lako je biti rukovodilac kada imate divne ljude u timu oko sebe, a mi zaista možemo da se pohvalimo fenomenalnim ljudima. Mnogi od njih su sa nama od naših samih početaka“.

U Džepen tobako internešnl (Japan Tobacco International) (JTI) navode da se ističu i po nagrađivanju zaposlenih.

„U kompaniji postoji nekoliko oblika nagrađivanja kolega. Nagrade za tekuću godinu se isplaćuju u toku godine za izvanredan doprinos uspjehu poslodavca”, kažu za Forbes Srbija u JTI.

Mimo ove nagrade, dodaju, isplaćuju se redovni bonusi za godinu koja je prethodila isplati prema postignutim rezultatima. “Takođe, postoji i nagrada za lojalnost firmi koja se isplaćuje na svakih pet godina provedenih u kompaniji. U 2023. smo isplatili više od 50 jubilarnih nagrada”.

Bankari u Srbiji darežljivi

U Rajfajzen banci kažu za Forbes Srbija da će i ove godine isplatiti nagrade uz decembarsku zaradu.

„Rajfajzen isplaćuje nagradu svim zaposlenima, bez obzira na to da li rade u Rajfajzen banci ili ćerkama kompanijama. Naša poslovna politika je takva da svi zaposleni u Rajfajzenu imaju pravo na godišnju nagradu, u skladu sa postignutim rezultatima i vremenom provedenim u kompaniji”, ističe Nada Dačić, rukovodilac odjeljenja za ljudske resurse Rajfajzen banke.

Kako dodaje, visina nagrade zavisi od poslovnih rezultata Rajfajzena tokom godine, a isplaćuje se u skladu sa visinom zarade zaposlenog. Takođe, ona kaže da kompanija godišnje nagrade zaposlenima isplaćuje od 2001.

OTP banci navode da takođe nagrađuju svoje zaposlene.

„I ovu 2023, kojoj se bliži kraj, završićemo kao i svaku prethodnu, nagrađivanjem zaposlenih koji su dali izuzetne performanse. Bez obzira na to da li rade na operativnim ili visokim menadžerskim pozicijama, pokazaćemo još jednom da i te kako cijenimo njihov doprinos”, ističu u OTP banci, i dodaju da su pažljivo osmislili sistem nagrađivanja.

„Iznos nagrade može biti u direktnoj vezi sa visinom zarade kako bismo pravično priznali različite nivoe doprinosa. S druge strane, postoje i nagrade koje su jednake za sve, nezavisno od visine zarade, kako bismo održali atmosferu jednakosti i timskog duha”, objašnjavaju sistem nagrađivanja u ovoj banci.

Banka Inteza, kako ističe, internim aktima definiše zarade i ostale naknade koje mogu da ostvare njeni zaposleni.

“U skladu sa ovim aktima, banka je uspostavila sistem nagrađivanja na osnovu kojeg zaposlenima na godišnjem nivou isplaćuje bonuse u zavisnosti od ostvarenih ciljeva, postignutih rezultata i doprinosa poslovnom uspehu, što će biti slučaj i u 2023. godini”, kažu za Forbes Srbija u Intezi.

Borba za radnike

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku navodi da, prema podacima iz nekih ranijih istraživanja koje su radili, među srednjim i velikim preduzećima u Srbiji, oko 17 odsto kompanija isplaćuje 13. platu. Međutim, naglašava on, firme umjesto 13. plate češće nude neku drugu vrstu stimulacije za svoje radnike.

„To je postala praksa kako bi zadržali kvalitetne radnike kojih nema dovoljno na tržištu. Tako da nude, na primjer, i plaćen godišnji odmor za cijelu porodicu ili stipendije za djecu radnika, i još neke slične bonuse. Takođe, praksa je i da se zaposleni nagrade za ostvarene kvartalne rezultate i da im se po toj dinamici isplate bonusi”, kaže Rajić za Forbes Srbija.

Foto: N1

On objašnjava da je to najčešći primjer u proizvodnim kompanijama, kada imaju povećan obim narudžbina, pa čim ih naplate daju radnicima bonuse.

„Zaposleni vole da odmah nakon što su dobro uradili neki posao dobiju pohvalu, ali i nagradu kao oblik stimulacije”, dodaje on.

Rajić ističe i da strane kompanije češće imaju praksu 13. plate, a domaće opet nagrađuju zaposlene preko bonusa i drugih vrsta benefita.

Milan Nedeljković, dekan FEFA fakulteta, takođe naglašava da je 13. plata na neki način dio strategije poslodavaca da privuku i zadrže dobre radnike.

“Kompanije tako privlače zaposlene i navode kao uslov isplatu 13. plate i bonusa u slučaju da dobro posluju i da imaju veći prihod i profit. Dakle, nisu se obavezale na to, već su navele da je uslov poslovanje same firme”, kaže Nedeljković za Forbes Srbija.

U Hrvatskoj prosjek između 200 i 300 eura

U Hrvatskoj u prosjeku većina firmi, koje su odgovorile na pitanja, isplatiće između 200 i 300 eura božićnica, a mnoge su osigurale i druge nagrade. Najčešće je riječ o poklonu za djecu koji se kreće oko maksimalnih, neoporezivih 130 eura. Svega nekoliko preduzeća izjasnilo se kako su iznos božićnice ove godine povećale, što je bilo očekivano s obzirom na inflatorne uticaje, koji su ove godine nastavili da nagrizaju plate. No, mnoge firme za to nijesu imale prostora, pa su se odvažile na isplatu nekih drugih naknada.

Među kompanijama koje smo kontaktirali, najizdašnije naknade u decembru idu na bankovne račune cjelogodišnjih radnika Valamar Riviere. Oni, naime, mogu očekivati 13. platu i božićnicu u neto iznosu od 1.000 eura. Sezonskim radnicima, u zavisnoti od toga koliko su dugo za njih radili u ovoj godini, namijenjene su božićnice u iznosu od 70 do 200 eura. Uz nekoliko dodatnih nagrada, kao što je Hrvatska turistička kartica vrijedna 350 eura, najbolji radnici ovog preduzeća dobiće i više od 1.600 eura.

Odgovori pokazuju da će u Hrvatskoj Erste grupa isplatiti božićnicu, poklon za djecu, uplatu u dobrovoljni penzijski fond i topli obrok u iznosu većem od 1.400 eura. Atlantik grupa će dodijeliti 700 eura u vidu božićnice i nagrade za poslovni rezultat. Ina će uplatiti 465 eura božićnice i dara za djecu, a Pliva skoro 440 eura. Lidl namjerava da dodijeli najmanje 365 eura, Podravka 333, Hrvatski Telekom skoro 300.

I državne firme spremile su nagrade. Najviše će dati Hrvatska elektroprivreda (gotovo 500 eura). Slijede Hina (390), Janaf i Ina (332), Hrvatski putnički prevoz i HŽ Infrastruktura (220), Hrvatske autoceste i Hrvatska pošta (200), a Hrvatska narodna banka darovaće 132 eura.

Najdarežljiviji poslodavac dolazi iz Slovenije

Sa najvećim slovenačkim kompanijama Forbes Slovenija je provjerio da li namjeravaju da zaposlenima na kraju godine isplate neku od nagrada, odnosno božićnicu, 13. platu ili nagradu za poslovni ili radni učinak.

Među oko 70 kompanija – većina onih sa najvećim prihodima, neto dobiti i najvećim brojem zaposlenih – koje su pitali o vrsti i visini moguće isplate nagrade na kraju godine, odgovorilo je njih 28.

Po svemu sudeći rekorder u regionu po nagrađivanju zaposlenih dolazi upravo iz ove zemlje, a riječ je o kompaniji Datalab koja će podijeliti između 25 i 30 odsto dobiti sa radnicima. Po zaposlenom to će biti čak 5.300 eura bruto. Slijedi kompanija Lek sa 1.750 eura bruto, Goodyear Slovenija (1.000), Špar Slovenija i HSE (po 645 eura), Lidl (400), Pošta Slovenije (350) i Hofer (300).

Mnoge od ovih odluka o isplati nagrada na kraju godine još nisu donijele. To su kompanije GEN-I (475 zaposlenih), Sava Re (133 zaposlena), Merkator (7.426 zaposlenih), Slovenački državni holding – SDH (96 zaposlenih), Gorenje (3.004 zaposlenih), Cinkarna Celje (776 zaposlenih), Engrotuš ( 2.635 zaposlenih), Hidria (1.555 zaposlenih), Zavarovalnica Triglav (2.243 zaposlenih), Dars (1.256 zaposlenih) i Unior (1.544 zaposlenih).

Kompanije koje će zaposlenima sigurno isplatiti jednu od nagrada, ali još nisu donijele odluku o visini, su Krka (6.254 zaposlenih), Nova KBM (1.539 zaposlenih), Petrol (2.128 zaposlenih), Talum (1.385 zaposlenih), Zavarovalnica Sava (1.277 zaposlenih), Akrapovič (1.663 zaposlena), Pomgrad (389 zaposlenih) i Telekom Slovenije (2.033 zaposlenih), gdje je isplata božićnice definisana kolektivnim ugovorom, a isplata 13. plate, kako su objasnili, zavisi od ostvarenih poslovnih rezultata.

U NLB Grupi kažu da ne isplaćuju božićnice, ali u zavisnosti od rezultata banke zaposlenima isplaćuju nagradu za poslovni učinak. Ovogodišnji rezultati ukazuju da će nagrada biti za više od 20 odsto veća u odnosu na prošlu godinu, rekli su, a visina isplate zavisi od radnog učinka pojedinca.

Aleksandra Bulatović, Slađana Gavrić, Hristina Kovačevć, Forbes Srbija
Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska
Blaž Skok, saradnik Forbes Slovenija