Da ste prije 10 godina uložili 1.000 dolara u Teslu, zaradili bi 12.000: Kompanija sada gubi na vrijednosti

BIZNIS Forbes 8. feb 2024. 08:31
featured image

8. feb 2024. 08:31

Napolje sa električnim automobilima, dobrodošli ljekovi za mršavljenje: Investitori su zamijenili nekadašnjeg favorita Teslu za farmaceutskog giganta Eli Lilly, jer prvi dani ljekova za dijabetes i mršavljenje kompanije Eli Lilly donose eksplozivne profite.

Tržišna vrijednost Tesle je pala za otprilike 210 milijardi dolara (27%) tokom prvih pet nedjelja 2024. godine, sa 790 milijardi dolara na oko 580 milijardi dolara, dok je tržišna kapitalizacija Eli Lilly porasla za oko 140 milijardi dolara (23%) od početka godine, sa 553 milijarde dolara na 690 milijardi dolara.

Razlika se povećala između ove dvije firme u ranom trgovanju u utorak, kako su akcije Eli Lilly otvorile dan sa oko 5% rasta, zahvaljujući jakim prihodima, uključujući prodaju od 2,4 milijarde dolara u četvrtom kvartalu, dok su akcije Tesle dan otvorile padom od 2%, nakon što su analitičari Daiwe snizili ocjenu zbog problema s korporativnim upravljanjem koje pravi nepredvidivi izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk).

Eli Lilly, koja se prvi put pojavila na berzi 1952. godine, stavila je sebe na rijetku finansijsku putanju za tako staru kompaniju, pri čemu analitičari predviđaju eksplozivni rast profita od 96% i 40% u 2024. i 2025. godini, dok se očekuje da će prodaja ljekova Mounjaro i Zepbound GLP-1 porasti oko 70% na nekih 8,5 milijardi dolara ove godine i na 12,5 milijardi dolara u 2024. godini, prema podacima FactSet-a.

Za Teslu, znatno mlađu kompaniju, sa 14 godina na berzi, predviđa se da će imati pad profita od 1% ove godine nakon što je zabilježila pad od 23% od 2022. do 2023. godine, što je teško prihvatljiv rezultat zbog opadajućih marži kompanije iako je povećala isporuke vozila šest puta u posljednjih pet godina.

Tesla je najgore rangirana akcija S&P-a u 2024. godini, dok je Eli Lilly peta najbolje rangirana, što neke posmatrače tržišta navodi da se zapitaju da li je Eli Lilly zamijenio Teslu kao člana „veličanstvene sedmice“ vodećih američkih akcija.

Eli Lilly je osma najvrednija listirana američka kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, dok je Tesla deseta najveća firma, a koju je takođe prestigao proizvođač poluprovodnika Broadcom. Danski farmaceutski gigant Novo Nordisk, glavni konkurent Eli Lilly-ja u oblasti ljekova za mršavljenje i proizvođač lijeka Ozempic, takođe je doživio sličan skok na berzi, sa vrijednošću koja je povećana sa 305 milijardi dolara na 525 milijardi dolara od početka prošle godine, po čemu je najvrijednija evropska kompanija.

Lekovi Mounjaro i Zepbound Eli Lilly-ja sadrže isti aktivni sastojak, ali Mounjaro se prepisuje samo za dijabetes tipa 2, dok je Zepbound odobren za mršavljenje.

Brutalan početak godine za Teslu nastupio je nakon što je njen izvještaj o poslovanju u četvrtom kvartalu prošlog mjeseca bio ispod procjena analitičara o prihodu i profitu, i dok su se pojavila pitanja o sposobnosti njenog odbora da upravlja Maskom. Bruto profitna marža Tesle smanjena je sa 24% na 18% od četvrtog kvartala 2022. do četvrtog kvartala 2023. godine, što predstavlja rezultat povezan sa nizom smanjenja cijena vozila kompanije kako bi održala korak sa svojim visokim ciljevima proizvodnje.

I pored nedavnih izazova, Tesla ostaje pun pogodak za investitore koji su kupili akcije prije ili rano tokom procesa kada je 2020. njihova vrijednost skočila približno 1000%. Investicija od 1.000 dolara u Teslu prije pet godina sada bi vrijedjela oko 6.500 dolara, a ista investicija prije 10 godina bila bi vrijedna otprilike 12.000 dolara.

„Ovo je ključni period za Maska da povede Teslu kroz proces koji će oblikovati (ili progoniti) njenu budućnost električnih vozila“, napisao je analitičar Wedbush-a Dan Ajvs klijentima prošlog mjeseca.

Derek Sawl, Forbes

Tesla Now Worth $110 Billion Less Than Weight Loss Drug Maker Eli Lilly