Mask želi da preseli Teslu u Teksas – sproveo javnu anketu na X-u

BIZNIS Forbes 2. feb 2024. 12:34
featured image

2. feb 2024. 12:34

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) u četvrtak je rekao da će proizvođač organizovati glasanje akcionara za prenos sjedišta kompanije u Teksas, nakon što je javno osudio Delaver – gde je kompanija trenutno registrovana – zbog sudske odluke kojom je milijarderu poništen paket od 55,8 milijardi dolara kompenzacije.

Mask je na X-u napisao da će Tesla “odmah preduzeti korake” za glasanje, ali nije naveo tačan datum. Kao argument za tu odluku Mask se pozvao na anketu koju je sproveo na svom profilu na platformi, objasnivši kako je “javno glasanje” bilo “nedvosmisleno na strani Teksasa.”

Anketu na koju se poziva Mask je sproveo sam, postavivši pitanje svojim prijateljima na X-u treba li kompaniju da preseli u Teksas. Glasalo je preko 1,1 milion ljudi, a 87 odsto odgovorilo je da je za.

Ranije ove sedmice, sutkinja u Delaveru poništila je rekordni, 55,8 milijardi dolara vrijedan paket kompenzacije za Maska od Tesle. Tužilac je bio jedan drugi akcionar koji je tvrdio da paket nije pravedan prema ostalim akcionarima kompanije i kako upravni odbor nije ispunio svoju fiducijarnu dužnost kada ga je odobrio. Sutkinja Ketlin Mekormik (Kathaleen McCormick) je u objašnjenju svoje odluke naglasila Maskove bliske veze s upravnim odborom, “čiji posao je bio da pregovaraju” o paketu u ime Tesle. Presuda znači da će odbor kompanije morati da osmisli novi plan kompenzacije za Maska, osim ako kompanija ne odluči da uloži žalbu.

Mask je reagovao žestoko kritikujući Delaver. “Nikada nemojte svoju kompaniju registrovati u Delaveru,” napisao je na X-u. Kompanije, inače, često registruju svoja sjedišta u toj saveznoj državi iako posluju u nekoj drugoj, jer Delaver ima mnoge poreske olakšice i zakone koji idu na ruku korporacijama.

Ovo nije prvi put da se Mask oslanja na ankete na X-u za donošenje velikih poslovnih odluka. Nakon što je kupio platformu, nekada poznatu pod imenom Twitter, milijarder je ključne poslovne poteze povlačio upravo na temelju rezultata ovakvih anketa. Krajem 2022. godine ponovno je aktivirao korisnički račun bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump) – nakon ankete. Kasnije iste godine, ponovo je u anketi svoje pratioce pitao da li bi trebalo da se povuče sa mjesta izvršnog direktora X-a. Većina je glasala za.

Iako Mask ovakve ankete predstavlja kao “demokratizaciju” važnih odluka, one su izuzetno ranjive na manipulaciju od strane botova i lažnih naloga. Sam Mask često se poziva na te argumente kada mu se rezultati anketa koje sprovodi ne sviđaju.

Forbes procjenjuje da Maskovo bogatstvo trenutno iznosi 182,6 milijardi dolara, što ga čini drugim najbogatijim čovekom svijeta. Prvo mjesto je izgubio u srijedu nakon presude u Delaveru, a sada ga zauzima izvršni direktor konglomerata LVMH, Bernard Arnault (Bernar Arno).

Siladitya Ray, Forbes

Musk Says Tesla Will Hold Shareholder Vote ‘Immediately’ To Move Company’s Incorporation To Texas