Tesla povlači više od dva miliona automobila zbog neadekvatnog sistema upozorenja

TEHNOLOGIJA Forbes 3. feb 2024. 18:24
featured image

3. feb 2024. 18:24

Kompanija Tesla povlači više od dva miliona vozila u SAD zbog male veličine slova na panelima za upozorenja koji bi mogli povećati rizik od sudara.

Prema Nacionalnoj upravi za bezbjednost saobraćaja (NHTSA) – ovo povlačenje pokriva skoro sva vozila koja se prodaju u zemlji u manje od dva mjeseca, a problem će biti riješen ažuriranjem bežičnog softvera.

Prema obavještenju NHTSA, povlačenje se odnosi na više od 2,19 miliona vozila prodatih između 2012. i 2024. uključujući Model S, Model Ks, Model 3, Model I i Cibertruck.

Veličina slova prikazana na panelima upozorenja kočionog sistema, parkiranja i sistema protiv blokiranja kočnica u tim vozilima bila je manja od 3,2 mm – što znači da vozila nisu u skladu sa federalnim standardima za bezbjednost motornih vozila.

Vol strit žurnal (Wall Street Journal) je objavio da je to najveće povlačenje proizvođača električnih automobila dosad, veće i od Teslinog povlačenja od 13. decembra, koje je obuhvatalo 2.031.220 vozila.

Da bi riješili problem, u obavještenju se navodi da je kompanija Tesla već počela sa ažuriranjem softvera, a očekuje se da će pisma obavještenja biti poslata vlasnicima 30. marta.

Nisu prijavljeni smrtni slučajevi, povrede ili udesi povezani sa ovim problemom, ali Tesla je identifikovala tri potencijalna razloga za reklamacije.

Iz kompanije Tesla nisu odgovorili na pitanja Forbesa za komentar.

Tačno 2,193,869 vozila je povučeno, a NHTSA je takođe u petak saopštila da proširuje istragu o mogućem gubitku kontrole servo upravljača na oko 334.000 vozila modela 3 i modela Y od 2023. do inženjerske analize, što je korak koji prethodi potencijalnom povlačenju, navodi Rojters.

Agencija je prošlog jula otvorila preliminarnu istragu za 280.000 vozila.

Kompanija Tesla je nedavno povukla skoro 200.000 automobila zbog problema sa softverom.

Proizvođač električnih automobila je imao veliko povlačenje u 2023, uglavnom zbog problema u vezi sa sistemom autopilota, a za koje je Vašington Post u junu pisao da su uzrok 736 sudara koji su se desili od 2019. godine.