„Uzavrele“ cijene kafe tjeraju ulagače u ćošak, ali tržište je sve žednije

AKTUELNO Forbes Hrvatska 11. maj 2024. 19:06
featured image

11. maj 2024. 19:06

Napitak koji se ritualno ispija na svim stranama svijeta dostiže rekordne cijene. Fjučersi zrna robuste u posljednjih šest mjeseci porasli su 70 posto i dostigli najviše nivoe u više od četiri decenije, izvještava Bloomberg. Više od polovine ukupne količine kafe na svjetskom nivou izvozi se iz Brazila i Vijetnama koji je pogodila velika suša.

Situacija na tom tržištu je uporediva s tržištem kakaa čija je proizvodnja takođe koncentrisana na dvije zemlje – Ganu i Obalu Slonovače, a slabi rod kakaovca uzrokuju neviđenu volatilnost i rekordno visoke cijene.

“Velika koncentracija kakaovca u samo dvije zemlje dovela je do problema koje sada vidimo, a ne možemo dopustiti da se ista stvar dogodi s kafom,” rekla je za Bloomberg Vanúsia Nogueira, izvršna direktorica Međunarodne organizacije za kafu. Iako je situacija na tržištima kafe možda manje ekstremna, rekla je da ona “slijedi isti put” kao i kakao.

Iako su ulagači visokim cijenama omiljenog gorkog napitka satjerani u ćošak, analitičari objašnjavaju da je kafa ipak u nešto boljem položaju jer njeni uzgajivači zamjenjuju starije biljke novima koje imaju veći rod. Takođe, proizvođači kafe dobijaju veće podsticaje i mogu imati koristi od rasta tržišnih cijena. S druge strane, cijene kakaa u Obali Slonovače i Gani određuje vlada, tako da su poljoprivrednici slabije plaćeni bez obzira na tržišne cijene kakaovca. U nepovoljniji položaj dovela su ih i nedovoljna ulaganja u proizvodnju zbog čega danas imaju stara stabla te prinose moraju povećavati pesticidima i gnojivima, što nije jeftino.

Foto: Shutterstock

Dobra okolnost za kafu je i što se dva zrna – arabika i robusta mogu miješati. Kad cijene robuste nižeg kvaliteta porastu, mogu se stvarati mješavine kafe s jeftinijim verzijama vrhunskih zrna arabike. Brazilci, najveći uzgajivači kafe, neprestano povećavaju proizvodnju arabike. Kakaovac nema taj luksuz.

Projekcije oko konzumacije kafe, tradicionalnog napitka koji ima centralno mjesto u društvenim interakcijama i dnevnim rutinama, takođe su vrlo optimistične.

Prema prošlosedmičnom izvještaju Global Coffee Market Overview, 2024-29, globalno tržište kafe premašiće 185 milijardi dolara do 2029. godine. Prošle godine vrijednost tog tržišta procijenjena je na 128,93 milijarde dolara. U prilog takvom pozitivnom kretanju tržišta kafe idu promjene u stilu života, demografiji i preferencijama potrošača, navodi se u izvještaju.

“Povećanjem stope urbanizacije, stanovništvo postaje imućnije, raste potražnja za praktičnom hranom i pićem, što uključuje i kafu. Užurbani stil života, dugo radno vrijeme i konzumacija u pokretu doprinose održivoj potražnji za proizvodima od kafe”, pojasnili su. Tržište kafe takođe svojim inovacijama privlači nove konzumente i stimuliše potražnju.

Nikolina Oršulić, Forbes Hrvatska