Cijena kakaa oborila novi rekord, biće skuplji vaskršnji slatkiši

BIZNIS Forbes 28. mar 2024. 09:16
featured image

28. mar 2024. 09:16

Ionako visoka cijena kakaa ponovno je skočila u utorak, prvi put premašivši cijenu od 10.000 dolara po metričkoj toni.

Ova cijena gotovo je dvostruko veća od cijene zabilježene u januaru, kada je pala na nešto ispod 4.200 dolara, i gotovo pet puta veća u odnosu na prošli mart kada su cijene iznosile najviše 2.927 dolara, pokazuje izvještaj Međunarodne organizacije za kakao (ICCO).

Najveći proizvođači čokolade Hershey i Mondelez (proizvođač Cadburyja) kažu da namjeravaju podići cijene proizvoda kako bi nadomjestili troškove, što znači da će kupci u prodavnici čokoladu plaćati više.

Ova metoda u prošlosti se pokazala uspješnom jer kompanije nisu bilježile pad potražnje tokom stabilnog rasta cijena kakaa u posljednjih nekoliko godina, ali moguće je da nisu donijele promjenu prošle godine, budući da je Hershey zabilježio pad obima prodaje za 6,6 posto u četvrtom kvartalu.

Druge kompanije, poput Marsa, odlučile su smanjiti veličinu svojih proizvoda i nastaviti ih prodavati po istoj cijeni, ili promovisati slatkiše s manje kakaa, poput proizvoda na bazi lješnika, pokazuje izvještaj Bloomberga.

Američka Nacionalna federacija prodavaca predviđa da će potrošnja na vaskršnje slatkiše ove godine u SAD-u pasti na 3,1 milijardu dolara ili 24,78 dolara po kupcu. Prošle godine ona je iznosila 3,3 milijarde dolara, odnosno 26,31 dolar po kupcu, piše u nedavno objavljenom izvještaju.

Od El Ninja do cijene šećera

Oko 70 posto kakaa uzgaja se u zapadnoj Africi, izvještava CropLife International. Porast cijena rezultat je slabog roda u toj regiji izazvanog nepovoljnim vremenskim uslovima. Fenomen El Ninjo, koji izaziva nadprosječne temperature površine mora u Pacifičkom okeanu i utječe na globalnu klimu, prouzrokovao je više temperature i obilne kiše na zapadu Afrike, zbog čega je rod bio loš. ICCO “netipično obilne kiše” navodi kao glavni razlog problema u snabdijevanju kakaom tokom prošle godine. Te kiše dovele su do širenja gljivične infekcije koje pogađaju stabla kakaa i izazivaju truljenje.

Istovremeno, raste i cijena šećera. Globalna cijena šećera dosegla je krajem 2023. godine najveću vrijednost od 2011. i, iako je u februaru došlo do pada, one su ponovo na uzlaznoj putanji, kaže Međunarodni monetarni fond.

Predviđa se da će maloprodajne cijene šećera i slatkiša 2024. godine porasti 5,6 posto, pokazuju podaci američkog Ministarstva poljoprivrede, a analitičari predviđaju da će cijene šećera u SAD-u krajem godine iznositi 24,5 centi za nešto ispod pola kilograma, što je 19 posto više u odnosu na kraj 2023. godine.

I za ovaj rast cijena odgovoran je El Ninjo, zbog kojeg je došlo do smanjenja proizvodnje šećera u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Ipak, proizvodnja šećera raste u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču, iako je izvoz posljednjih mjeseci pao, izvještava Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo takođe predviđa da će proizvodnja u Meksiku biti najniža u posljednjih 12 godina, takođe zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Arianna Johnson, Forbes
Cocoa Prices Reach All-Time High: What This Means For Easter Baskets
(Prevela: Nataša Belančić)