Sve je manje kafe za espresso: Koji su razlozi, kakva je cijena

BIZNIS Forbes Slovenija 29. mar 2024. 09:00
featured image

29. mar 2024. 09:00

Svjetski proizvođači kafe sve više preusmjeravaju svoje aktivnosti prema uzgoju drugih kultura zbog negativnih uticaja klimatskih promjena.

Klimatske promjene sve više utiču na svjetske zalihe kafe. Globalno se primjećuje posebno smanjenje proizvodnje robusta kafe, koja se koristi za pripremu espressa i instantnih kavnih napitaka. Zalihe ove vrste kafe dodatno će se smanjiti u narednim mjesecima, izvještava Bloomberg.

Podaci pokazuju da je količina proizvodnje u Vijetnamu, koji se smatra najvećim izvoznikom te vrste kafe, u poređenu s prošlom godinom dodatno smanjena za petinu.

Umjesto kafe, durian, avokado i marakuja

Drastično smanjenje prvenstveno je posljedica klimatskih promjena, odnosno sve učestalijih i dugotrajnijih toplotnih talasa koji utiču na zalihe vode za navodnjavanje plantaža.

Kao rezultat toga, sve više vijetnamskih proizvođača preusmjerava se na uzgoj alternativnih kultura poput duriana, avokada ili marakuje. To se već sada odražava na količini proizvedene kafe u ovoj zemlji jugoistočne Azije.

“Generalno, regije u kojima se uzgaja kafa su vruće i suve. Iako smo još u sušnom periodu godine i takvo vrijeme nije neočekivano, treba pomenuti da je količina padavina u ovom periodu bila među najmanjima u posljednjih deset godina, a temperature su bile među najvišima,” objasnili su za Bloomberg u jednoj od najvećih vijetnamskih kompanija za proizvodnju kafe, Tuan Loc Commodities.

Premašena crna očekivanja

Kako izvještava Bloomberg, zbog smanjenja prinosa, izvoz robuste (vrste kafe) u poređenju s prošlom godinom već će do septembra biti manji čak 20 posto, koliko se smanjila i ovogodišnja proizvodnja u Vijetnamu.

To je značajno lošije od očekivanja prije nekoliko mjeseci. Tada se očekivalo samo oko deset posto lošiji rod, rekao je za Bloomberg predsjednik vijetnamskog udruženja proizvođača kafe Nguyen Nam Hai.

U prošloj sezoni (koja traje od oktobra), Vijetnam je izvezao 1,67 miliona tona robusta kafe, dok je proizveo 1,84 miliona tona. Prema procjeni očekivanog smanjenja, ove će godine proizvesti samo oko 1,47 miliona tona.

Cijene obaraju rekord

Loše prognoze i pad zaliha vijetnamske kafe robusta takođe se odražavaju na Londonskoj berzi, gdje je cijena u posljednjoj godini porasla za više od 50 posto i dosegla najvišu nivo od 2008. godine. Trenutno se kreće oko 3.400 dolara po toni (oko 3.130 eura), dok je u martu prošle godine bila oko 2.200 dolara (oko 2.000 eura).

S obzirom na trenutne uslove, cijene bi mogle još porasti. Prema riječima Nam Haija, cijene kafe u Vijetnamu su se u poređenju s prethodnom godinom udvostručile. Smatra da će ostati na tom nivou barem do maja, kada počinje berba u Brazilu i Indoneziji.