Super boul ostvario rekordnih 123 miliona gledalaca: Najgledanija TV emisija od Apola 11

AKTUELNO Forbes 16. feb 2024. 19:44
featured image

16. feb 2024. 19:44

Intriga oko prisustva Tejlor Svift (Taaylor Swift), drugi ikada produžetak u finalu i Ašerov nastup u poluvremenu doprinijeli su povećanju gledanosti, što je dovelo do obaranja rekorda – 123,4 miliona ljudi je pratilo prenos, što ga je učinilo najgledanijim Super boulom (Super Bowl) ikada.

Prema CBS Sports-u, na CBS-u, Paramount+ i Nickelodeon-u, u prosjeku je 123,4 miliona gledalaca pratilo pobjedu Kanzas siti Čifsa nad San Francisko Fortinajnersima u produžetku.

To nadmašuje prošlogodišnju veliku utakmicu – koja je držala rekord kao najgledaniji Super boul i drugi najgledaniji program ikada, sa 115,1 milion gledalaca – ali nije dostigla 150 miliona ili više gledalaca koliko bi bilo potrebno da sruši slijetanje na Mjesec 1969. godine sa trona najgledanijeg programa u istoriji.

Super boul LVIII je bio spreman za uspjeh od samog početka – sa Kanzas siti Čifsima koji brane titulu šampiona protiv San Francisko Fortinajnersa; Svift koja leti preko cijelog svijeta kako bi vidjela svog dečka Trevisa Kelsija (Travis Kelce) kako igra, nakon nastupa na Eras turneji u Japanu; i Ašer (Usher) koji izvodi set s Ališom Kiz (Alicia Keys), Ludakrisom (Ludacris) i Lil Džonom (Lil Jon) (glasine o nastupu Džastina Bibera se nisu ostvarile).

Vol strit žurnal, Dedlajn i NBS njuz su među onima koji su ranije predvidjeli da će Super boul emitovan na CBS-u, Nickelodeon-u i Paramount+ biti konkurentan u poređenju sa prošlogodišnjom rekordnom gledanošću Super boula.

Prije nedjeljne utakmice, Super boul utakmice su činile osam od 10 najgledanijih programa u istoriji, prema Dedlajnu – deseti najgledaniji bio je govor predsjednika Ričarda Niksona (Richard Nixon) o ostavci emitovan iz Ovalnog kabineta 1974. godine, a najgledaniji program svih vremena je slijetanje na Mjesec Apola 11, koji se izdvaja sa 150 miliona gledalaca.

Prošlogodišnji „Kelsi boul“, meč između Iglsa i Čifsa bio je prethodno najgledaniji Super boul ikada, zatim utakmica Nju Inglend Petriotsa protiv Sijetl Sihouksa 2015. godine (114,4 miliona), utakmica Remsa i Bengalsa 2022. godine (112,3 miliona) i meč Sihouksa i Bronkosa 2014. godine (112,2 miliona).

Supe rboul je pokazao da je vrhunac impresivne godine za NFL utakmice – utakmice tokom redovnog dijela sezone 2023. privukle su prosječno 17,9 miliona gledalaca, pokazuju podaci Nilsena, što je povećanje od 7% u odnosu na prethodnu godinu i najviše od 2015.

Rast se nastavio i u plej-ofu – 12 plej-of utakmica koje su vodile do nedjeljnog Superboula u prosjeku su imale 38,5 miliona gledalaca na TV-u i platformama za strimovanje, izvijestilo je AP, što je povećanje od 9% i najgledaniji plej-of u posljednjih najmanje 35 godina.

Super boul 2024. godine bio je prepun viralnih priča. Pred utakmicu, navijači su bili zabrinuti da Svift neće moći da obiđe svijet kako bi videla Kelsija kako igra, pa je Ambasada Japana u Vašingtonu izdala saopštenje potvrđujući da će „očarati japansku publiku“ i „udobno“ stići u Las Vegas prije početka utakmice.

Ljubitelji nastupa na poluvremenu bili su ubijeđeni da će pop zvezda Džastin Biber (Justin Bieber) nastupiti zajedno sa svojim mentorom Ašerom na sceni. Glasine su još više pojačane kada se kanadski pjevač pojavio u Las Vegasu prije utakmice. Iako je prikazan u loži sa svojom suprugom Hejli, Biber se nije pojavio na sceni, što je dovelo do toga da hiljade fanova izraze razočaranje na društvenim mrežama.

Foto: Reuters/Mike Blake

Druge priče koje su podstakle interesovanje za utakmicu: to je prvi Super boul koji je održan u Las Vegasu; Čifsi su bili prvi tim tokom poslije nekoliko decenija koji su bili na putu da osvoje titulu uzastopnih šampiona; kvoterbek San Franciska Brok Purdi imao je nešto da dokaže, a nasleđe trenera Čifsa Endija Rida zainteresovalo je NFL navijače kao i pitanje da li će ostvariti treću pobedu na Superboulu u pet sezona.

Kaznas siti Čifsi su povedili pobedili San Francisko Fortinajnerse sa tri poena razlike (25:22) u produžetku. Bio je to drugi Super boul koji je otišao u produžetak. Nakon utakmice, više igrača Najnersa priznalo je da nisu bili spremni na takav ishod i nisu bili svesni plej-of pravila produžetka NFL-a.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes

Super Bowl Earns Record 123 Million Viewers—Most-Watched TV Event Since Apollo 11