Kako bi ovogodišnji Super boul mogao srušiti rekorde i kakve veze s tim ima Tejlor Svift?

AKTUELNO Forbes 3. feb 2024. 23:02
featured image

3. feb 2024. 23:02

Nakon što su se Kansas Siti Čifsi (Kansas City Chiefs) u nedjelju uveče kvalifikovali u Super boul, moguće je da će to ove godine biti najgledaniji TV događaj u istoriji.

Veza između pevačice Tejlor Svift (Taylor Swift) i igrača Čifsa Trevisa Kelsija (Travis Kelce) već je podigla gledanost utakmica tokom regularnog dijela sezone – i to za nekoliko desetina miliona gledalaca.

Super boul LVIII, koji će se igrati 11. februara mogao bi da bude najgledanija utakmica američkog fudbala u istoriji ako sruši rekord od 115,1 milion gledalaca postavljen prošle godine.

Prošlogodišnji Super boul bio je najgledaniji TV prenos koji je Nilsen (Nielsen) ikada zabeležio (jedino gledanije bilo je slijetanje na Mjesec Apola 11, pokazuju podaci NASA).

Prošlogodišnji Super boul označio je drugu godinu značajnog rasta gledanosti ovog takmičenja: godinu dana ranije, privukao je 112,3 miliona gledalaca što je bio značajan napredak u poređenju sa 2021, kada je finale gledalo 91,6 miliona ljudi.

Utakmica bi mogla da sruši i rekorde sportskog klađenja, kažu iz Američkog udruženja za igre na sreću za Forbes, dodajući kako se tokom prošle godine na utakmice NFL-a kladilo oko 73,5 miliona Amerikanaca – ili svaki peti odrasli građanin SAD-a.

I mada je bila prisutna na nekoliko utakmica tokom sezone, pitanje je hoće li se Tejlor Svift uopšte pojaviti na ovom finalu. Ona bi 10. februara trebalo da održi koncert u Tokiju, ali ipak će biti prisutna na utakmici u Las Vegasu dan kasnije, izvijestio je NFL Network citirajući neimenovane izvore.

Super boul će vjerovatno svojoj TV kući, CBS-u, donijeti milione prihoda od oglašavanja. U novembru je iz CBS-a rečeno kako su već tada praktično prodali kompletan oglasni prostor za taj događaj, izvijestio je Holivud Riporter (Hollywood Reporter) citirajući predstavnika CBS-a, Paramount.

Prošlogodišnji Super boul prenosio je Fox, a i ta kuća je naplaćivala 7 miliona dolara za oglase. Cijene posljednjih godina stabilno rastu – 2021. godine su iznosile 5,5 miliona dolara, a 2022. 6,5 miliona, pokazuju podaci koje objavljuje Ad Meter stranice USA Today.

Čini se kako će rekorde srušiti i cijene i prodaja karata za ovogodišnju utakmicu.

TicketIQ procjenjuje kako je prosječna cijena karte 10.752 dolara, dok se najjeftinije karte prodaju po 8.872 dolara.

TickPick procenjuje da su cijene u odnosu na prošlogodišnje finale porasle 70 odsto, dok StubHub prosječnu cijenu ipak smješta nešto niže, na 9.300 dolara i naglašava kako ukupna prodaja dosad za 90 odsto nadmašuje prošlogodišnju.

NFL ruši rekorde gledanosti čitave sezone, a liga je dobila pažnju i zbog veze između Svift i Kelsija.

Svift je prvi put viđena na utakmici Čifsa 24. septembra.

Tu utakmicu gledalo je ukupno 24,3 miliona ljudi: gledanost je vjerovatno porasla zbog njene prisutnosti na utakmici i interesovanja za njenu vezu s Kelsijem.

Utakmica između Čifsa i Njujork Džetsa 2. oktobra postala je najgledanija u sezoni nakon što ju je pratilo 27 miliona ljudi. TV kuće su profitirale na prisustvu Tejlor Svift, često tokom utakmice prikazujući kadrove pjevačice na tribinama.

Čak su i utakmice na kojima mega zvijezda nije bila prisutna bile vrlo gledane, a NFL dominira TV rejtinzima u SAD-u. Iz NFL-a kažu kako je utakmicu na Dan zahvalnosti gledalo više od 41,8 miliona ljudi.

Zachary Folk, Forbes

Here’s How Super Bowl LVIII Could Break Records (Yes, Taylor Swift May Have Something To Do With It)