Sud odlučio da Do Kvona izruči SAD, branioci imaju pravo žalbe

featured image

22. feb 2024. 12:38

Viši sud u Podgorici odlučio je da južnokorejski državljanin Do Kvon bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje ga optužuju za kriminalno udruživanje i druga krivična djela.

Izručenje Do Kvona tražila je i Južna Koreja, ali je Viši sud odbio zahtjev te države.

Do Kvon i njegov poslovni partner Han Čen Džun (Haan Chang Joon) uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Američke i južnokorejske vlasti istraživale su Do Kvona zbog njegove uloge u jednoj od najvećih katastrofa u istoriji kripto-valuta. U maju 2022. godine, potonula je vrijednost dvije kripto-valute koje je stvorio, TerraUSD i Luna, što je, prema pisanju američkih medija, izbrisalo 40 milijardi dolara sa tržišta kripto-valuta i pokrenula lančanu reakciju koja je gurnula druge digitalne kripto kompanije u bankrot. Investitori širom svijeta izgubili su svoje ušteđevine.

YouTube/prtsc

Istragom je zaključeno da je Do Kvon lagao investitore i sumnjalo se da krije bogatstvo.

Do Kvon se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori od prošlog marta. U međuvremenu je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave.

Savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković „Vijestima“ je rekla da će Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti donijeti odluku u vezi rješenja Višeg suda da odbije zahtjev Južne Koreje.

Naglasila je da odluka o izručenju SAD-u nije još pravosnažna, jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Crna Gora je početkom februara Crna Gora Južnoj Koreji izručila poslovnog partnera Do Kvona, Han Čen Džuna, nakon što je odslužio kaznu zatvora od četiri mjeseca u Crnoj Gori zbog falsifikovanje isprave. Han je bivši izvršni direktor Do Kvonovih kompanija Terraform Labs i Chai.

„J.C.H. je od strane službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprijećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji“, saopštila je Uprava policije.

U SAD-u je zakazano suđenje Do Kvonu, prvo za januar, ali je odloženo za 25. mart, čak i ako Crna Gora ne izruči Do Kvona.

„Uprkos Kvonovoj izjavi da je pristao na njegovo izručenje iz Crne Gore, gdje se trenutno nalazi, ne postoji apsolutna garancija da će biti pušten na vrijeme“, napisao je okružni sudija na Menhetnu Džed Rakof (Jed Rakoff) i poručio da se suđenje neće dalje odlagati, prenijeli su američki mediji.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je takođe pristala na odlaganje. Građanska parnica SEC-a protiv Terraforma i Kvona proizilazi iz kolapsa TerraUSD-a, „stabilnog novca“ dizajniranog da održi konstantnu cijenu od jednog dolara i tradicionalnijeg tokena Luna, koji je bio blisko povezan sa TerraUSD-om.

SEC je saopštio da su Terraform i Do Kvon prevarili investitore o stabilnosti TerraUSD-a i da je popularna korejska aplikacija za mobilno plaćanje koristila Terraform blokčejn za poravnanje transakcija.