UN upozorio na kriptovalutu koju obožavaju perači novca i prevaranti

AKTUELNO Forbes 16. jan 2024. 17:01
featured image

16. jan 2024. 17:01

Jedna od najpopularnijih kriptovaluta u svijetu, Tether, postala je ključni alat za kriminalce, perače novca i prevarante, stoji u izvještaju Ujedinjenih Naroda objavljenom u ponedjeljak, u širem kontekstu sve snažnijih debata o tome kako se digitalna imovina koristi za omogućavanje ilegalnih aktivnosti.

Tether je vrlo brzo postala omiljena platforma za operacije pranja novca i prevare širom istočne i jugoistočne Azije, upozorava u izvještaju o organiziranom kriminalu i ilegalnom bankarstvu u toj regiji UN-ova Kancelarija za droge i kriminal (UNODC).

Radi se o kompaniji koja upravlja blockchain platformom i izdaje digitalne tokene vezane za stvarne valute uz podršku vlastitih finansijskih rezervi među kojima je najvažnija USDT ili tether, vezana za američki dolar u omjeru 1:1.

Agencija kaže da su stabilnost, jednostavnost korišćenja, anonimnost i niske naknade za transakcije tethera pomogle da ovaj digitalni token postane “omiljena opcija” za prevarante i perače novca, a obavještajne agencije u regiji kažu da je tether “jedna od najpopularnijih kriptovaluta” za organizovane kriminalne grupe.

Popularnost kriptovalute oslikava “veliki porast obima” sajber prevara, pranja novca i slučajeva ilegalnog bankarstva, kaže UN-ova Kancelarija, što uključuje šeme poput takozvanog “sextortiona”, odnosno oblika ucjene u kojoj se žrtvi prijeti objavom seksualnog sadržaja ili informacija.

UN kaže da su finansijske vlasti i policija posljednjih godina zabilježile rast u aktivnostima “sofisticiranih, brzih timova za pranje novca” koji su specijalizovani upravo za tether, a kriminalci svoje usluge reklamiraju na društvenim mrežama poput Fejsbuka (Facebook), TikToka i Telegrama.

Platforme za online kockanje ističu se kao “jedne od najpopularnijih za perače novca specijalizovane za kriptovalute,” pogotovo one platforme koje koriste tether, piše u izvještaju u kojem se upozorava kako one pojačavaju “sve intenzivniji i brži rast ilegalne digitalne ekonomije” u regiji.

“Organizovani kriminal kreirao je praktično paralelni bankarski sistem korišćenjem novih tehnologija,” kaže Dežeremi Daglas (Jeremy Douglas) iz UNODC-a za Fajnenšel tajms (Financial Times). Daglas upozorava da je “proliferacija slabo ili nikako regulisanih onlajn kazina, zajedno s kriptovalutama, dala nevjerovatnu energiju kriminalnom ekosistemu u regiji”. Regulacija kriptovaluta “izuzetno zaostaje ili je praktično nepostojeća,” upozorava. “Organizovane kriminalne grupe koje iskorišćavaju slabosti to dobro znaju.”

Tether je vrsta kriptovalute poznata kao stejblkoin (stablecoin). Vrijednost tradicionalne kripto imovine poput bitcoina ili ethera snažno fluktuiraju bez ikakvog razloga, stejblkoins su vezani za drugu imovinu, najčešće za valute poput dolara, opipljivu imovinu poput zlata ili algoritma. Zbog toga se oni smatraju relativnom sigurnom lukom na generalno nestabilnom i nepredvidivom kripto tržištu.

Tether tvrdi da vrijednost svoje valute drži stabilnom dovoljnim rezervama valute, iako je kompanija kritikovana zbog netransparentnosti u prošlosti, a Tether je 2021. godine američka Komisija za trgovanje robnim fjučersima kaznila s 41 milion dolara, i to zbog zavaravajućih izvještaja o rezervama.

Rast ilegalnih aktivnosti na digitalnim platformama, niz skandala koji su odjeknuli u javnosti, kao i propadanja nekih velikih imena industrije doveli su do toga da političari, regulatori i policija sve snažnije nadziru ovaj sektor.

Trenutno industrija uglavnom posluje u sivim zonama postojećih finansijskih okvira, a za nju ne postoje nikakve koherentne ili temeljne smjernice. Političari se najviše boje kako anonimnost olakšava kriminalne aktivnosti, ali UN-ov izvještaj citira podatke kompanija za analizu blockchaina kojima se sugeriše da je “manje od 1 posto” svih kripto plaćanja ilegalno.

U trenutku pisanja ovog članka tether je zabilježio daleko najveći obim dnevnog trgovanja od svih kriptovaluta. U ta 24 sata, trgovina tetherom iznosila je preko 29 milijardi dolara (kupovina ili prodaja). U poređenju s tim podacima, giganti u svijetu kriptovaluta bitcoin i ether – drugi i treći najpopularniji tokeni – zabilježili su trgovinu u vrijednosti od 19 milijardi, odnosno 13 milijardi u istom vremenskom periodu.

Ukupna tržišna kapitalizacija tethera iznosi 95 milijardi dolara, što ovu kriptovalutu čini trećom najvrijednijom po tom kriterijumu. Njegova vrijednost gotovo je dvostruko veća od Binanceovog BNB-a koji je na četvrtom mjestu s vrijednošću od 48,2 milijarde dolara, ali daleko je iza tržišne kapitalizacije ethera (304 milijarde dolara) i bitcoina (834 milijarde dolara). Ukupno tether čini oko 5 posto ukupnog ekosistema kriptovaluta, vrijednog otprilike 1,76 biliona dolara.

Robert Hart, Forbes
Tether Cryptocurrency Becoming ‘Preferred Choice’ Among Money Launderers And Scammers, UN Warns
(Prevela: Nataša Belančić)