Crna Gora izručila Južnoj Koreji poslovnog partnera kripto-tajkuna Do Kvona

featured image

5. feb 2024. 17:39

Crna Gora danas je Južnoj Koreji izručila državljanina te zemlje Han Čen Džuna (Haan Chang Joon), koji je poslovni partner propalog kripto-tajkuna Do Kvona (Do Kwon).

„Danas je iz Crne Gore u Južnu Koreju izručen J.C.H, državljanin Južne Koreje, a shodno rješenju koje je donijelo Ministarstvo pravde Crne Gore“, saopšteno je iz Uprave policije.

Da se radi o Han Čen Džunu, objavio na mreži X ministar pravde Andrej Milović.

Iz Uprave policije podsjetili su da je Han Čen Džun uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine na Aerodromu Podgorica po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Interpol Seul i to zajedno sa Do Kvonom, da bi nakon što je odslužio kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca u Crnoj Gori zbog izvršenog krivičnog djela falsifikovanje isprave, izručen iz Crne Gore. Han je bivši izvršni direktor Do Kvonovih kompanija Terraform Labs i Chai.

„J.C.H. je od strane službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprijećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji“, piše u saopštenju Uprave policije.

Do Kvon pod istragom zbog jedne od najvećih katastrofa u istoriji kripto-valuta

Američke i južnokorejske vlasti istraživale su Do Kvona zbog njegove uloge u jednoj od najvećih katastrofa u istoriji kripto-valuta. U maju 2022. godine, potonula je vrijednost dvije kripto-valute koje je stvorio, TerraUSD i Luna, što je, prema pisanju američkih medija, izbrisala 40 milijardi dolara sa tržišta kripto-valuta i pokrenula lančanu reakciju koja je gurnula druge digitalne kripto kompanije u bankrot. Investitori širom svijeta izgubili su svoje ušteđevine.

Istragom je zaključeno da je Do Kvon lagao investitore i sumnjalo se da krije bogatstvo.

Do Kvon se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori od prošlog marta. U međuvremenu je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave. On se takođe suočava sa povezanim američkim krivičnim prijavama i zahtjevom za ekstradiciju iz njegove rodne Južne Koreje.

YouTube/prtsc

Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća od 14.12.2023.godine, donio rješenje kojim je uvažio žalbu branilaca Do Kvona i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici o izručenju Južnoj Koreji ili SAD i predmet vratio na ponovni postupak.

U međuvremenu je u SAD-u zakazano suđenje Do Kvonu, prvo za januar, ali je odloženo za 25. mart, čak i ako Crna Gora ne izruči Do Kvona.

„Uprkos Kvonovoj izjavi da je pristao na njegovo izručenje iz Crne Gore, gdje se trenutno nalazi, ne postoji apsolutna garancija da će biti pušten na vrijeme“, napisao je okružni sudija na Menhetnu Džed Rakof (Jed Rakoff) i poručio da se suđenje neće dalje odlagati, prenijeli su američki mediji.

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je takođe pristala na odlaganje. Građanska parnica SEC-a protiv Terraforma i Kvona proizilazi iz kolapsa TerraUSD-a, „stabilnog novca“ dizajniranog da održi konstantnu cijenu od jednog dolara i tradicionalnijeg tokena Luna, koji je bio blisko povezan sa TerraUSD-om.

Procjenjuje se da su obje kripto-valute izgubile oko 40 milijardi dolara ili više kad TerraUSD u maju 2022. nije uspio da održi cijenu od jednog dolara.

SEC je saopštio da su Terraform i Do Kvon prevarili investitore o stabilnosti TerraUSD-a i da je popularna korejska aplikacija za mobilno plaćanje koristila Terraform blokčejn za poravnanje transakcija.

Kripto tajkun zatresao političku scenu Crne Gore

Početkom juna, uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori objavljeno je da je Do Kvon dostavio pismo tadašnjm premijeru Crne Gore Dritanu Abazoviću, bivem ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću. U pismu se u negativnom kontekstu pominjao sadašnji premijer Milojko Spajić, čiji je Pokret Evropa sad (PES) bio glavni favorit na junskim izborima. Navodno je Ko Kvon pominjao aranžmane sa Spajićem, uključujući i finansiranju partije.

Abazović je tada kazao da nije dobro ako je Spajić imao kontakte sa Do Kvonom.

„Ovdje se radi o čovjeku za kojeg postoje optužbe da je pronevjerio 40 milijardi dolara i kojeg traže nadležni organi SAD-a, Južne Koreje i za koga je posebno zainteresovan FBI. Mislim da dovođenja njega u kontekst sa bilo kim u Crnoj Gori, posebno na javnoj sceni, nije dobro ako je tačno“, istakao je Abazović.

Iz PES-a su saopštili da je afera iskonstruisana, navodeći da ju je “naručio” Abazović, a da su Do Kvonov dopis pisali “njegov i advokat kotorskih klanova” Branko Anđelić i tadašnji generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Artan Kurti. Spajić je poručio da je spreman da odgovara ako se dokaže da je uradio bilo šta nelegalno.