Kralj kriptovaluta, osnivač berze FTX, osuđen na 25 godina zatvora

AKTUELNO Forbes 29. mar 2024. 14:05
featured image

29. mar 2024. 14:05

Kripto-kralj Sem Benkmen-Frid (Sam Bankman-Fried), osnivač berze FTX, osuđen je u četvrtak na 25 godina zatvora nakon što mu je prošle jeseni izrečena presuda za prevaru nakon što je njegova kompanija propala, izgubivši procijenjenih 11 milijardi dolara.

Sudija Njujorškog okružnog suda, Luis Kaplan (Lewis Kaplan), naredio je da se Benkmenu-Fridu oduzme 11 milijardi dolara, nakon što je utvrdio da su klijenti kripto-berze FTX izgubili 8 milijardi dolara, investitori 1,7 milijardi dolara, a zajmodavci 1,3 milijarde dolara.

Kaplan je preporučio da se Benkman-Frid zadrži u zatvoru srednjeg stepena bezbjednosti, napominjući da postoji značajan rizik da bi obeščašćeni kripto izvršni direktor u budućnosti mogao „učiniti nešto veoma loše“.

Benkmen-Frid je osuđen u novembru po sedam tačaka optužnice za prevaru putem interneta i zavjeru za prevare putem interneta, prevare u vezi sa robom i hartijama od vrijednosti, pranje novca, prevaru Federalne izborne komisije i kršenje finansiranja izborne kampanje. Tužioci su prethodno tražili da Kaplan osudi Benkmen-Frida na najmanje 40 do 50 godina zatvora – ali se suočavao s zakonski maksimalnom kaznom od 110 godina.

Na ročištu u četvrtak, Kaplan je utvrdio da su klijenti FTX-a izgubili 8 milijardi dolara, investitori 1,7 milijardi dolara, a zajmodavci 1,3 milijarde dolara. Benkmen-Fridovi advokati su tražili od Kaplana blažu kaznu od 5-6 godina zatvora jer je FTX obećao da će vratiti novac koji su klijenti izgubili, ali je Kaplan odbacio to obećanje u četvrtak, nazvavši povrat novca „zavaravajućim“, „logički neispravnim“ i „spekulativnim“, izvijestio je Reuters.

Kaplan je utvrdio da je Benkmen-Frid dao lažan iskaz kada je sudu rekao da nije znao da je Alameda Research trošio novac klijenata FTX-a, doda da je Benkmen-Frid dva puta ometao svjedoka. Prije nego što je izrečena kazna, Benkmen-Frid se obratio sudu i izvinio se ljudima koje je „razočarao“, izjavivši da mu je žao „zbog svega što se dogodilo u svakoj fazi“. Benkmen-Fridovi advokati su prethodno rekli da planiraju da ulože žalbu na njegovu osudu.

Benkmen-Frid je bio bivši kvantitativni analitičar u kompaniji Džejn strit kepitel (Jane Street Capital) prije nego što je otišao da pokrene sopstvenu firmu za trgovanje kriptovalutama, Alameda Research, 2017. godine.

Kasnije je osnovao berzu FTX 2019. godine i bio njen izvršni direktor. Benkmen-Frid je iskoristio talas entuzijazma za kriptovalute kako je cijena Bitkoina počela da obara rekorde 2021. i 2022. godine, brzo stičući bogatstvo koje je plaćalo reklame na Super Bowl-u i pretvaralo ga u velikog donatora političkim kandidatima prije izbora za Kongres 2022.

Foto: Shutterstock

Međutim, njegovo carstvo se raspalo u novembru 2022. godine, nakon što je izvještaj CoinDeska osvijetlio nepravilnosti u bilansu Alamede. Forbes je kasnije izvijestio da Alameda Research gubi milijarde barem od 2021. godine, dok je FTX objavio neto gubitak od 3,7 milijardi dolara od svog osnivanja.

Tužioci su optužili Benkmen-Frida da koristi novac klijenata iz FTX-a da podrži Alameda Research. „Ovo nije bio slučaj lošeg upravljanja ili nedostatka nadzora, već namjerna prevara, jednostavno rečeno“, rekao je tužilac SAD-a Demien Vilijams (Damian Williams) nakon što je optužnica izrečena.

Benkmen-Frid je uhapšen u decembru 2022. i izručen iz svog doma na Bahamima. Stavljen je u kućni pritvor, ali mu je naređeno da se javi u zatvor u avgustu 2023. nakon što je optužen za pokušaj ometanja svjedoka.

Forbes je 2022. godine, prrije kolapsa FTX-a, procijenio bogatsvo Benkmena-Frida na 24 milijarde dolara.

Zachary Folk, Forbes

Sam Bankman-Fried—Convicted Fraudster And Disgraced FTX Mogul—Sentenced To 25 Years In Prison