Forbes savjeti: Koje kriptovalute kupiti, koje čuvati, a koje prodati

BIZNIS Forbes 23. nov 2023. 17:46
featured image

23. nov 2023. 17:46

Za kripto tržišta, ovo su najbolja i najgora vremena. Najveća kripto berza na svijetu, Bajnens (Binance), priznala je krivicu i platiće rekordnih 4,3 milijarde dolara kazne Ministarstvu pravde SAD i državnim agencijama.

Njen osnivač, milijarder Čangpeng Žao (Changpeng Zhao) pristao je da se povuče s pozicije izvršnog direktora. „Korišćenje nove tehnologije za kršenje zakona ne čini vas revolucionarom. To vas čini kriminalcem“, upozorio je američki državni tužilac Merik Garlan (Merrick Garland). U isto vrijeme, glavna kripto valuta, bitkoin (bitcoin), porasla je za 120% u 2023. godini, a ukupna tržišna kapitalizacija kripta oporavila se za više od 800 milijardi dolara od kolapsa kripto berze FTX i hapšenja njenog osnivača Sema Benkmana Frida (Sam Bankman-Fried).

Investitori dovoljno hrabri da spekulišu na kripto tržištima razumljivo su zabrinuti za njihovu budućnost. Da li je dugi zimski period sektora konačno završen? Ili su pred nama još mračniji dani kako se nastavlja regulatorni pritisak? Umjesto pokušaja da se donese opšti poziv za kripto tržište, Forbes se odlučio za analizu pet ključnih kripto valuta.

Bitkoin – Kupiti

REUTERS/Dado Ruvic

Originalna kripto imovina čeka više od 10 godina da Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) dozvoli da se trguje putem ETF. Više od 30 prijava je podnijeto, a zatim ili odbačeno ili povučeno, pri čemu SEC svaki put tvrdi da je osnovno tržište bitkoina sklono prevarama i manipulacijama.

Bitkoin fjučers ETF-ovi poput Prošers bitkoin stratedži (Proshares Bitcoin Strategy ETF), koji su regulisani od strane CFTC, postoje od oktobra 2021. Dobra vijest je da odobrenje SEC-a za spot bitkoin ETF može napokon stići već u januaru. Više od 10 menadžera koji upravljaju imovinom, uključujući lidera industrije Blekrok (BlackRock), ima nedavne prijave za spot bitkoin fondove, efikasno stavljajući svoj ugled iza te imovine. Uvođenje bitkoin ETF-ova na tržište vjerovatno će generisati talas potražnje za bitkoinom od strane glavnih investitora.

„Značajni događaji za bitkoin u prošlosti poput lansiranja Bitkoin fjučersu 2021. godini ili direktnog listinga Koinbejsa (Coinbase) bili su događaji tipa ‘kupi glasine, prodaj vijesti’“, kaže Kozmo Đijang (Cosmo Jiang), portfolio menadžer u Pantera kepitalu (Pantera Capital), firmi za investiranje u blokčejn sa sjedištem u Menlo Parku, Kalifornija. „Ali ovog puta to može biti značajno drugačije. Spot ETF bi bio pokretač potražnje. To će biti veoma snažno“.

Dodatni momenat za kupovinu dolazi od očekivanja da će doći do četvrtog halvinga bitkoina u aprilu. Halving je automatizovan događaj ugrađen u bitkoin mrežu. Dešava se otprilike svake četiri godine (tačnije, svaki put kada se doda 210.000 blokova na bitkoin lanac). Smanjuje stopu nagrade za dodavanje blokova, sada 6,25 bitkoina. Po trenutnoj cijeni bitkoina, to znači da će nagrada po bloku pasti na približno 117.000 dolara (sa 234.000 dolara), na osnovu trenutne cijene bitkoina. Ova smanjenja će se dešavati svake četiri godine sve do posljednjeg bitkoina koji će biti rudaren 2140. godine, postavljajući konačnu ukupnu ponudu na 21 milion. Spoj automatskog usporavanja ponude zbog nadolazećeg halvinga sa potencijalnim porastom potražnje zbog izdavanja spot ETF-a stvara veoma podsticajno okruženje za bitkoin.

Eter – Čuvati

Shutterstock/viktoryabov

Za razliku od Bitkoin blokčejna, koji je usko fokusiran na to da bude mreža za plaćanja, Etereum (Ethereum) je drugi lanac koji sebe smatra višenamjenskim svjetskim računarom koji može pokretati decentralizovane aplikacije koje imitiraju programe poput Dropboksa, Fejsbuka i Ubera. Njegov token, eter (ether), ima drugu najveću tržišnu kapitalizaciju, 232 milijarde dolara, u poređenju sa bitkoinovih 699 milijardi. Zbog svoje šire potencijalne upotrebe, eter je dugo promovisan od strane kripto ulagača.

Tokom buma inicijalne ponude novčića 2017. kada su stotine projekata prikupile milijarde dolara u pseudoponudama širom svijeta, često za projekte sa malo više suštine od bijele hartije, eter je porastao šest puta više od bitkoina. Zatim, tokom pandemijskog trka od 2020. do 2021. godine, eter je gotovo utrostručio stopu bitkoina.

Ove godine je drugačija priča. Dok je bitkoin porastao za 120%, eter je napredovao samo 65%. Postoje neki razlozi za to. Prvo, za razliku od prethodnih oporavaka, ovaj je uglavnom usredsređen oko bitkoina kao jedinog pouzdanog sigurnog utočišta u kriptu.

Mnogi investitori su nervozni u vezi sa drugim kripto valutama, gotovo svim od kojih – uključujući eter – ostaju u stanju regulatorne nejasnosti u SAD. Ta pitanja možda neće biti riješena dok Kongres ne pruži smjernice za definisanje da li su tokeni poput etera, solane i stotine drugih hartije od vrijednosti pod SEC-om ili robe pod nadzorom Komisije za trgovinu budućim robama (CFTC).

Prošlo je i malo više od godinu dana otkako je eter završio značajno unapređenje koje je promijenilo način na koji procesuira transakcije kako bi ih učinio efikasnijim smanjujući potrebu za energijom, čime je postao ekološki prihvatljiviji od bitkoina. Uprkos strukturalnoj prepravci, rast ključnih metrika kao što su transakcije po sekundi i aktivni korisnici ostaju razočaravajući.

Solana – Kupiti

Shutterstock/Rcc_Btn

Jedan od najvećih gubitnika kolapsa FTX prije godinu dana bio je sol, domaći token Solana blokčejna. Solana se smatra konkurentom Etereumu. FTX je snažno investirao u digitalnu imovinu, akumulirajući zalihu od otprilike 65 miliona sola, vrijednu dvije milijarde dolara prije godinu dana, odmah prije nego što je visokoleteći imperijum Sem Benkmana-Frida srušen. Do kraja 2022. godine, SBF-ova imovina je pala na vrijednost od 650 miliona dolara kako je cijena sola pala ispod 10 dolara, sa novembarskog rekorda iz 2021. od 259,96 dolara, prema Koingeku (CoinGecku).

„Zamislite me bukvalno kao fanboja, koji govori o njegovoj tehnologiji posebno“, rekao je Benkman-Frid za Forbes 2021. Njegov stav bio je da će velikim tehnološkim kompanijama biti potrebna mogućnost procesuiranja „od 100.000 do 10 miliona“ internih transakcija svake sekunde. Solana je „jedan od vrlo malo blokčejnova“ koji imaju putokaz za tu snagu, dodao je. Etereum, s druge strane, procesuira manje od 15 transakcija u sekundi, iako ga lejer-2 blokčejnovi, koji mogu dopuniti propusnost, dovode bliže 30. Solana već procesuira 4.000 transakcija u sekundi i teoretski ima mogućnost dostizanja 50.000.

Nakon kolapsa FTX, sol se smatrao zarobljenim u SBF-ovom gravitacionom polju, ali čini se da je stigma nestala. Token je porastao za nevjerovatnih 313% ove godine, dosegnuvši 53 dolara, s većinom dobitka u posljednjem mjesecu.

BNB – Prodati

Shutterstock/K.unshu

Izvršni direktor Bajnensa Čangpeng Žao izgradio je svoju globalnu berzu uz pomoć lojalti tokena nazvanog BNB, koji je dostigao najveću vrijednost od 100 milijardi dolara 2021. Sem Benkman-Frid stvorio je nešto slično za svoju berzu pod imenom FTT. Takvi tokeni su uobičajeni u kriptu. Trguju se kao akcije, ali ne nude nosiocima nikakva prava na vlasništvo nad kompanijama.

S vijestima da je osnivač Bajnensa priznao krivicu za iznijete optužbe, složio se da plati više od četiri milijarde dolara kazne i povuče se s pozicije izvršnog direktora, investitori prodaju BNB. Već je pao više od 12% u posljednjih dan ili više. To ne znači nužno da BNB ide ka nuli. Bankrotirani FTX-ov lojaliti token, FTT, i dalje ima tržišnu vrijednost veću od milijarde dolara iako berza ne posluje već više od godinu dana.

Do trenutka pisanja ovog teksta, tržišna kapitalizacija BNB tokena i dalje je nevjerovatnih 35 milijardi dolara. Veliki deio vrijednosti BNB-a proizlazi iz njegove upotrebe kao mehanizma za popust za trgovce na berzi i njegovog statusa kao domaćeg tokena potrebnog za interakciju unutar Bajnensovog vlastitog blokčejn ekosistema poznatog kao BNB Smart čejn. Vrijednost BNB-a mogla bi doći pod znak pitanja ako trgovci masovno napuste Bajnens berzu i njen sestrinski blokčejn.

BLUR – Čuvati

Shutterstock/Rcc_Btn

Tržište nezamjenjivih tokena značajno se ohladilo u posljednjoj godini, ali jedan veliki pobjednik bio je Blur. Tržište umjetnosti cilja na trgovce NFT-ima i u posljednjoj godini preuzelo je dio tržišnog udjela od bivšeg lidera Oupensija (OpenSea), nagrađujući korisnike svojim domaćim tokenom BLUR.

To je sada najveće tržište za kolekcije zasnovano na Etereum blokčejnu, gdje se nalazi većina NFT-ova. BLUR nagrađuje korisnike na osnovu njihovog obima trgovanja i daje im glasove za upravljanje platformom. Takođe se može koristiti za plaćanje tantijema kreatorima umjetnosti i plaćanje takozvanih „gasnih“ naknada, koje su neophodne za kovanje blokčejn umjetnosti. Token je zvanično lansiran sredinom februara, debitujući na 65 centi. Dosegao je maksimum od 1,24 dolara 18. februara.

Sistem funkcioniše ovako: Trgovci zarađuju Blur poene za korišćenje niza proizvoda na NFT tržištu, uključujući kupovinu, prodaju, licitiranje, pozajmljivanje preko peer-to-peer protokola Blend i korišćenje funkcije kupi sada plati kasnije. Što više Blur poena sakupite svake sezone (obično šestomjesečni periodi), to je veća količina BLUR tokena koji ćete dobiti. Ove nagrade se isporučuju putem erdropa (airdrop).

Sada na svom drugom erdropu, gdje je pušteno ukupno 660 miliona BLUR-ova, rast tokena je usporen. BLUR tokeni trenutno se trguju za 47 centi i imaju tržišnu kapitalizaciju od skoro 400 miliona dolara.

Iako je bila sumorna godina za trgovanje NFT-om (obim trgovanja NFT-om je pao 82% između februara i oktobra), poslovanje bi moglo da se oporavi. Novembar se već planira kao bolji mjesec za digitalne slike zasnovane na blokčejnu, a bitni brendovi kao što su Dizni, Najki i Nacionalna hokejaška liga još uvijek kreiraju NFT i uključuju ih u svoje strateške planove. Među NFT platformama BLUR je način da se igra na oporavak tržišta, ali veliki rizik leži u neočekivanim padovima koji mogu preplaviti tržište tokenima. Kupci pazite.

Stiven Erlih, novinar Forbes
Marija Garsija Santilana Linares, novinar Forbes