Hoće li bivši šef njujorške berze postati novi kralj kriptovaluta?

BIZNIS Forbes 19. dec 2023. 12:14
featured image

19. dec 2023. 12:14

Kuda dalje ako ste pet godina bili na čelu njujorške berze (NYSE)? Za Toma Farleya, odgovor je – nagli ulazak u kripto.

Prošli mjesec je vodeća stranica za vijesti o digitalnoj imovini CoinDesk izvijestila kako ju je kupila kripto berza Bullish, čiji je Farley izvršni direktor. Dan kasnije Farley je na CNBC-ju potvrdio da je njegova berza također i potencijalni kupac FTX-a. Upitan šta će se dogoditi ako Bullish kupi FTX koji je u bankrotu, Farley je izjavio: “Ne mogu reći puno zbog ugovora. Ali gledajte, tu smo, kružimo oko FTX-a.”


Farley je odbio Forbesove pozive za intervju, a čini se kako on preferira da funkcioniše ispod radara, barem kada je riječ o objavljivanju podataka o preduzećima. Nakon predvođenja propalog pokušaja udruživanja njegove kompanije Far Peak Acquisition s Bullishom uz posredništvo 600 miliona dolara vrijedne kompanije za akvizicije SPAC 2022, Farley se u maju ove godine samo pojavio kao izvršni direktor Bullisha, bez ikakve javne objave. Bullish nije odgovorio na molbe za detalje o tome kako je Farley zaposlen i pod kojim uslovima, ali osoba upoznata sa situacijom potvrdila je da nisu objavljene informacije o njegovom zaposlenju. Izvršnim direktorom Bullisha nazvan je u saopštenju kompanije početkom maja, a na njegovom LinkedIn profilu navodi se kako je počeo da radi istog mjeseca.

Propala transakcija berzi bi donijela 840 miliona dolara novog kapitala, a Farleyu poziciju izvršnog direktora. Dioničari SPAC-a i povezani investitori trebalo je da dobiju oko 9 odsto udjela u uvećanoj kompaniji, ali manje od tri odsto glasačke moći. Berza je na kraju završila s Farleyem kao izvršnim direktorom, ali bez novca Far Peaka.

Kao i FTX pod vođstvom Bankmana-Frieda, i Bullish insistira da je “reguliran i posluje u skladu s pravilima.”

Dvojica izvršnih direktora SPAC-a takođe su se pridružila Bullishu: David Bonanno ranije je bio izvršni finansijski direktor Far Peaka, a sada je glavni strateški direktor berze, dok je Sara Stratoberdha s pozicije podpredsjednice postala čelnica za poslovni razvoj Bullisha.

Iako su detalji Farleyevog prelaska u kripto-svijet poprilična misterija, nije misteriozna propast njegovog SPAC-a, kaže Kristi Marvin, osnivačica stranice SpacInsider.com, referirajući se na stotine sličnih primjera, od kojih je jedan bio pokušaj da developer stablecoina Circle iziđe na berzu, od kojeg se odustalo 5. decembra.

Uprkos cijenjenim sponzorima poput Farleya, Marvin vjeruje kako je predsjednik američke Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) Gary Gensler od početka bio protiv te transakcije. “Gensler je imao nekoliko problema,” kaže ona, od kojih je jedan bio “kripto tržište, a drugi SPAC-ovi.”


Nakon što je na čelo Bullisha došao bez pomoći svog SPAC-a, Farley je počeo reklamirati velike pobjede svoje mlade berze. U septembru je Bullish platio za članak u Wall Street Journalu koji o Farleyu priča izuzetno pozitivno, hvaleći budućnost kriptovaluta i “školski” način na koji Bullish predvodi sektor.

“Motivisan snažnom željom da poštuje regulatorne standarde, Bullish želi ojačati integritet tržišta kripta,” stoji u profilu. “Berza digitalne imovine već je postigla ključne uspjehe koji signalizuju nešto zreliji model upravljanja institucionalnom trgovanju kriptom.”

Farley,YoTube/printscreen

Bullsih tvrdi kako je od početka poslovanja u novembru 2021. već dostigla preko 300 milijardi dolara u obima trgovanja, kao i da se kompanija “redovno nalazi među top tri globalne berze po pitanju volumena tzv. spot trgovanja bitcoinom i etherom,” citirajući podatke Coin Metricsa. Predstavnik Coin Metricsa Jamie Lovegrove dodaje kako se brojke o obimu prijavljuju putem berzinih softwarea i kako nisu nezavisno potvrđene. CoinGecko prenosi kako je “normalnizovani obim trgovanja” Bullisha, kojim se izuzimaju moguće lažne transakcije (manipulacije u kojima subjekt istovremeno kupuje i prodaje iste finansijske instrumente i tako stvara dojam aktivnosti) raširene na kripto berzama, iznosio tek oko 40 miliona dolara u posljednjih 24 sata. Bullish je prijavio volumen od 1,2 milijarde dolara. Tokom protekla tri mjeseca, Bullish je prijavio prosječan dnevni obim trgovanja od preko 700 miliona dolara, ali podaci CoinGeckoa sugerišu da stvarni volumen rijetko prelazi 40 miliona.

Kao i FTX pod vodstvom Bankmana-Frieda, i Bullish insistira da je “regularan i posluje u skladu s pravilima.” Bullish ne posluje u SAD-u, a za nadzor nad berzom odgovorna je gibraltarska komisija za finansijske usluge. I FTX je bio pod regulacijom ostrvske države, u njegovom slučaju Bahama.

“Ako Tom ili bilo ko drugi želi raditi u ovom sektoru, rekao bih im, ‘radite to u okviru zakona.’”Gary Gensler, predsjednik SEC-ja

U priči Wall Street Journala, Bullish kaže kako, za razliku od drugih berzi digitalne imovine, kod njih “revizije obavlja Deloitte & Touche, jedna od Big Four kompanija.” Na stranicama berze pak ne postoje linkovi na obećane finansijska izvještaje.

Istorija Bullisha je kratka. Osnovan je 2021. kao podružnica blockchain tvrtke Block.one u koju su investirali milijarderi poput osnivača PayPala Petera Thiela, menadžera hedge fondova Alana Howarda i Louisa Bacona, kao i tajkuna Richarda Lija iz Hong Konga.

Prije početka poslovanja, Bullish je sklopio ugovor s Farleyevim Far Peakom i drugima u julu 2021. za investiranje oko 840 miliona dolara u zamjenu za 9 odsto udjela u kompaniji čija vrijednost je procijenjena na 9 milijardi dolara. Taj potez značajno bi olakšao Bullishov izlazak na berzu.

Za razliku od Coindeska i Binancea, Bullish svoj fokus ograničava na institucionalne investitore nudeći oko dvadesetak velikih kriptovaluta, piše na stranicama.

Uslovi Bullishove kupovine CoinDeska nisu objavljeni. Wall Street Journal u julu je izvijestio da je ranija prodaja investitorskoj grupi pod vođstvom Matthewa Roszaka i Petera Vessensa vrijedila 125 miliona dolara, kao i da je CoinDesk 2022. godine prihodovao 50 miliona dolara.

Objavljujući novu transakciju, 48-godišnji Farley je rekao: “Bullish će odmah unijeti kapital u nekoliko CoinDeskovih najuzbudljivijih inicijativa za rast i tako omogućiti lansiranje novih usluga, događaja i prozivoda.” Ništa konkretno nije otkriveno, ali iz kompanije je rečeno kako će trenutna uprava CoinDeska ostati na svojim pozicijama.


Jedna stvar koju Farley donosi u Bullish je zvjezdana reputacija. Farley je sin poznatog američkog sudije, pohađao je prestižnu školu u Washington DC-ju i studirao na Georgetownu, gdje je diplomirao političke nauke 1997. godine. Visok i naočit, Farley je radio u investicionom bankarstvu, kapitalnim ulaganjima i upravljanju rizikom, a potom se pridružio Intercontinental Exchangeu (ICE). U maju 2012, postao je viši podpredsjednik finansijskih proizvoda za čitavu kompaniju.

Kada je ICE kupio NYSE Euronext u novembru 2013. godine za 11 milijardi dolara, Farley je postavljen za izvršnog direktora poslovanja na njujorškoj berzi. Kada je izvršni direktor Duncan Neaderauer šest mjeseci kasnije otišao u penziju, naslijedio ga je Farley koji je bio izuzetno uspješan u toj ulozi.

Farley se u to vrijeme počeo zanimati za kripto. Berza je pod njegovim vođstvom kreirala indeks bitcoina i investirala u Coinbase, tada novčanik za bitcoine. NYSE je bio jedan od barem 10 investitora u krugu investicija vrijednom 75 miliona dolara, a ICE je svoj udio 2021. godine prodao za preko 1,2 milijarde dolara.

U proljeće 2018. Farley je odlučio osnovati SPAC, vjerujući da će njegova kompanija biti različita od drugih: kada bi investitori poželjeli biti isplaćeni nakon identifikovanja mete, kao što je ponekad slučaj, njegova kompanija imala bi spremnog kupca. Farley je za to iskoristio svoju veliku mrežu kontakata, rekao je tada za Axios: “Nazvao sam Dana Loeba, kojeg sam dobro upoznao tokom godina, i pitao ga da nam da 400 miliona dolara podrške kao partner i nudi svoje stručne savjete. Pristao je i evo nas.”

Far Point Acquisition je krenuo u prikupljanje 400 miliona dolara za kupovinu fintecha. U preliminarnom opisu naglašava se kako je Farleyevo iskustvo ključno za uspjeh: “Vjerujemo da će nam veze koje je g. Farley uspostavio kao čelnik NYSE Group, kao i njegovo veliko iskustvo u fintechu i finansijama omogućiti da identifikujemo i sprovedemo atraktivnu poslovnu kombinaciju.”

Pandemija koronavirusa stvorila je neke prepreke, ali SPAC je ipak uspio. U avgustu 2020. Far Point je uložio u švajcarsku kompaniju Global Blue koja pruža usluge trgovcima koji rade sa stranim turistima, uglavnom povrate prodaje i PDV-a za posjetioce za prodavnice koji posluju izvan duty-free zona. SPAC i povezani investitori osigurali su milijardu dolara za akviziciju oko 58 odsto udjela u švajcarskoj kompaniji, a Farley je postao predsjednik uprave dok je izvršni direktor Jacques Stern zadržao svoju poziciju. Nakon niza gubitaka tokom pandemije, kompanija je ostvarila profit u tri od četiri prošla kvartala, a prihodi od prodaje u tri mjeseca do septembra iznosili su 123,2 miliona dolara.

To je Farleyu pružilo praktično iskustvo u sprovođenju takvih transakcija, ali još nije imao sopstveno preduzeće. Godinu nakon završetka ugovora, Farley se vratio s novim SPAC-om, sličnog imena – Far Peak Acquisition – i novom metom, berzom Bullish.


Iako je brend FTX-a sumnjive vrijednosti za Bullish, kao i ostale, jednom popularna kripto berza ima vrijednu bazu klijenata, procjenjuje se njih 9 miliona. Druga imovina uključuje riznicu kripta koji su se naglo oporavili zajedno s tržištem. Nedavna analiza Forbesa pokazuje kako bi digitalna imovina FTX-a, uključujući solanu i bitcoin, trebalo da bude dovoljna za većinu, a možda i čitav iznos od 15 milijardi dolara koje kompanija duguje malim klijentima.

Ono što prije bankrota FTX-a nije pokazivalo prevelike znakove života bio je njihov vlastiti token FTT, kojeg ima oko 260 miliona, pokazuju podaci Arkham Intelligencea i Nansena. Nakon što je dosegao cijenu od preko 84 dolara u septembru 2021. i tržišnu vrijednost od preko 9,3 milijuna dolara, FTT je pao na oko 25 dolara u danima prije propasti FTX-a, a krajem 2022. mu je cijena iznosila manje od jednog dolara. Na tom nivou je i ostao do sredine avgusta. Uslijed izvještaja da Bullish i druge kompanije pokazuju zanimanje za imovinu FTX-a, cijena je skočila na gotovo 5 dolara, što je dodalo oko milijardu dolara vrijednosti propale berze.

Ideja da bi Farley mogao oživjeti FTX dobila je blagoslov upravo od – Garyja Genslera. “Ako Tom ili bilo ko drugi želi raditi u ovom sektoru, rekao bih im, ‘radite to u okviru zakona’, rekao je predsjednik SEC-a u novembru. “Izgradite povjerenje investitora u ono što radite i povedite računa da objavljujete ono što treba – kao i da ne trgujete protiv svojih klijenata ili koristite kripto imovinu za vlastite potrebe.”

Mitchell Martin, Forbes
Link: Will Former NYSE Boss Tom Farley Be The Next Crypto King?
(Prevela: Nataša Belančić)