Predstavljeno prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodonik

featured image

13. maj 2024. 16:15

Kalinovačka kompanija Rasco koja se bavi proizvodnjom komunalne opreme predstavila je u ponedjeljak u Minchenu prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodonik.

Riječ je očistaču za puteve Lynx H2 5000. Rasco s vodonikom cilja na strana tržišta, s obzirom na to da u Hrvatskoj još nema niti jedne industrijske ili javne punionice za vozila na vodonik.

Lynx pokreću elektromotori, ali energiju ne dobiju iz baterija, nego ih gorivih vodonikovih ćelija. Jedini nusproizvod pretvaranja vodonika u struju je voda.

„Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ovaj čistač kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog uticaja na životnu sredinu i stvaranja zelenijih gradova“, rekao je predsjednik uprave Ivan Franičević.

Kako kaže, zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije.

„Čistač k tome može nositi preko 10 kilograma vodonika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji“, naveo je Franičević.

Broj 5000 u imenu označava zapreminu od pet kubnih metara, dok širina čišćenja iznosi do 3,5 metara. Kamiončić je u potpunosti razvijen u Rascovom pogonu gdje kompanija zapošljava više od 400 ljudi. U prošlog godini Rasco je proizveo 150 vozila, što ga čini najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji.