Polstar s dva motora odlična alternativa Tesli

TEHNOLOGIJA Forbes 21. dec 2023. 15:06
featured image

21. dec 2023. 15:06

Osvježeni Polstar 2 za 2024. je zgodna, brza i laka za korišćenje limuzina. Dolazi od brenda koji je doživio značajna unapređenja od svog debija 2020. Ipak, ima nekih stvari koje treba poboljšati – zar nije tako kod svih nas? Hajde da pogledamo.

Velike promjene

Najveća razlika je nova postavka sa dva motora, kao i pogon na zadnje točkove, što mu daje ogromno ubrzanje. Model sa jednim motorom i dalje postoji, kao i model sa pogonom na sva četiri točka. Ova nova postavka dolazi od matične kompanije Džili/Volvo CMA platforme, koja dijeli svoju postavku sa Volvo C40 i XC40 ričardž (recharge) modelima.

Sasvim novi motor sa permanentnim magnetom uparen je sa posebnim invertorima od silicijum-karbida. Snaga mog vozila bila je impresivnih 455 konjskih snaga pri 335 kW, sa obrtnim momentom od 740 nm, što je zaista brz model. Domet je naveden kao 170 kilometara u kombinaciji grad/autoput, ili 32 kW sati na 160 kilometara.

Polstar (Polestar) je odgovorio na pritužbe o dometu u prošlosti tako što je opremio ovogodišnji model novim baterijskim paketom od 82 kWh, što vam, u teoriji, omogućava da pređete do 515 kilometara sa jednim punjenjem – ako punite pri maksimalnim nivoima od 205 kW. Postoji nekoliko opcija koje možete istražiti ako želite više snage, više dometa ili oboje. Cijena mog test modela bila je 63.000 dolara, 68.500 dolara (63.650 eura) sa svim opcijama i troškovima isporuke.

Izgled

Za ovu godinu, Polstar 2 je dobio ono što kompanija naziva „SmartZone“ na prednjem dijelu, koji se odnosi na sigurnosnu opremu poput kamera i radara. SmartZone uključuje kameru, radar srednjeg dometa, brzinometre, ultrazvučne senzore i grejne žice kako bi dobro funkcionisao i po oštroj hladnoći, što je mana svih električnih vozila. Inače, izgledom ga odmah prepoznajete kao luksuzni električni automobil sa besprekornim spojem djelova karoserije, iste boje kao kod mog test vozila.

Unutrašnjost

Iako je lijep i efikasan, enterijer je djelovao malo manje grandiozno i raskošno nego što biste možda očekivali za tu cijenu, i bio je malo skučen za putnika visokog 185 centimetara koji se u jednom trenutku vozio sa mnom. Takođe nema puno prostora za odlaganje stvari. Ipak, ukupni utisak je elegantan, a što se tiče prostora, vozilo nadoknađuje manjak u kabini prilično prostranim zadnjim prtljažnikom i prostorom naprijed.

Tehnologija

Imate instrument tablu od 12,3 inča i centralni ekran veličine portreta, koji dobro funkcionišu i nisu mnogo drugačiji od drugih u ovoj cjenovnoj kategoriji. Aplikacije se pojavljuju u svojim prepoznatljivim oblicima, tako da su lako dostupne, ali ono što izdvaja sistem je to što je posebno dizajniran za električni automobil. To znači da se prikazuju važne informacije, kao što su lociranje obližnjih stanica za punjenje ili čak informacije o tome koliko dugo možete čekati na stanici.

Bilo bi dobro da sistem može da vam kaže da li je punionica ispravna ili ne – još nismo stigli do toga.

Još jedan promišljen dodatak je što je Polstar dodao mnoštvo USB priključaka naprijed i nazad, a Sirius XM satelitski radio dolazi kao standard. Harman/Kardan ozvučenje je bilo izuzetno jasno i puno basa.

Vožnja

Najveća razlika koju sam primijetio u vožnji Polstara ove godine je da su poboljšanja izbacila vozilo iz Volvo teritorije i više ga približila, recimo, susjedstvu Benca u smislu raskoši. Vozilo stvarno reaguje na sličan način, što ga čini zabavnim. Naravno, ubrzavate iz mjesta, što povećava radost. Preko 80 km na sat, gubi se malo te divlje snage, na primjer prilikom preticanja. Vozilo takođe ne voli neravnine – osjećali smo ih u kičmi na lošim putevima.

Moj test me je djelimično proveo krivudavim planinskim putevima i automobil je bio stabilan, siguran i nikada nije ispadao tokom krivina. Zaustavljanje je gotovo trenutno, ali je zabavno pustiti motor da vas zaustavi tako što ćete pretpostaviti mjesta zaustavljanja i skinuti nogu s papučice gasa.

Bezbjednost

Naići ćete na uobičajene savremene sigurnosne funkcije, poput sistema za detekciju mrtvog ugla, kamere pozadi, ABS kočnice i slično.

Zaključak

Polstar je odlična alternativa Tesli, a svi njegovi obožavaoci se raduju stalnim poboljšanjima i usavršavanju kako vrijeme odmiče.

Josh Max, saradnik Forbesa