Kina je daleko ispred svih drugih zemalja u globalnoj trci za AI patente

TEHNOLOGIJA Forbes 6. jul 2024. 20:15
featured image

6. jul 2024. 20:15

Novi izvještaj Ujedinjenih nacija (UN) pokazuje da SAD, ali i drugi međunarodni rivali, nisu ni blizu Kini kada je riječ o patentima za generativnu vještačku inteligenciju.

Kina je od 2014. godine podnijela više od 38.000 patenata za izume u polju generativne vještačke inteligencije, pokazuju podaci Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO), UN-ove agencije koja nadzire međunarodno prepoznavanje patenata.

Generativna vještačka inteligencija može stvarati tekst, slike, video i zvuk kao odgovor na upite, a među izumima u tom polju su ChatGPT kompanije OpenAI ili Antropikov (Anthropic) Klod (Claude), ali i naučni alati poput AI-ja za proteinske strukture s MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

Izvještaj otkriva da je Kina podnijela više patenata za izume vezane za AI nego sve druge zemlje zajedno: više od 70 posto od ukupno 50.000 patenata podnesenih tokom posljednjih 10 godina dolazi upravo iz Kine.

SAD je na dalekom drugom mjestu s gotovo 6.300 patenata podnesenih od 2014. godine. Treća je Južna Koreja (4.155), a slijede Japan (3.409), Indija (1.350), Ujedinjeno Kraljevstvo (714), Njemačka (708), Kanada (549) i Izrael (311).

Iako je sam broj patenata zasigurno znak snage kineskog istraživanja i razvoja, profesorica prava o intelektualnom vlasništvu na britanskom univerzitetu Daram (Durham), Van An Le (Van Anh Le), za Forbes kaže kako “to nije cijela priča.”

“Broj patenata ne odražava nužno njihovu kvalitet ili uticaj inovacija,” rekla je Le, objašnjavajući da bi mnogi od njih mogli imati “mali značaj” ili predstavljati “minimalne napretke umjesto revolucionarnih iskoraka.”

“Ne može se poreći da se SAD i Kina takmiče po pitanju vještačke inteligencije,” dodala je, opisavši Kinu kao “zastrašujućeg rivala”. Ipak, podaci o patentima pokazuju samo dio čitave slike, naglašava. “Ako želimo dobiti čitavu sliku, takođe moramo pogledati i druge indikatore poput aktivnosti startapova, što može ukazivati na zdravlje ekosistema inovacija”, ali i stopu komercijalizacije patenata. Gledajući iz takve perspektive, Le kaže da SAD ima “snažnu inovaciju u sektoru”, navodeći za primjer veliki broj startapova koji se bave upravom tom industrijom.

Koje kompanije imaju najviše patenata?

Foto: Shutterstock

Globalno gledano, kineski giganti Tencet, Ping An Insurance Group i Baidu imaju daleko najviše patenata za generativnu vještačku inteligenciju, piše u izvještaju WIPO-a. Kineske kompanije čine čak šest od top 10 vlasnika patenata u svijetu, a ističe se Kineska akademija nauka kao jedina istraživačka organizacija među 10 najvećih. IBM je peti na listi, a ima najviše patenata od svih američkih kompanija.

Top 10 vlasnika patenata za generativnu vještačku inteligenciju u svijetu:

KOMPANIJA/INSTITUCIJABROJ PATENATA
Tencet Holdings2.074
Ping An Insurance Group1.564
Baidu1.234
Kineska akademija nauka607
IBM601
Alibaba571
Samsung Electronics468
Alphabet/Google443
ByteDance418
Microsoft377

Generativna inteligencija čini samo 6 posto globalnih AI patenata, ali broj novih podnesaka značajno raste posljednjih godina, kažu iz UN-ove agencije. Preko četvrtine patenata za generativnu vještačku inteligenciju podneseno je samo prošle godine.

Iako generativna AI postoji već godinama, interes i aktivnost u ovom sektoru ubrzano raste. Predstavljanje ChatGPT-ja 2022. godine bio je veliki trenutak promjene, označivši početak globalne trke kompanija u razvoju AI alata.

McKinsey procjenjuje da bi rast ekonomije u sektoru generativne AI mogao na godišnjem nivou globalnoj ekonomiji dodati čak 4,4 biliona dolara, što znači da bi kontrola nad ključnim izumima s patentima mogla biti izuzetno lukrativna. Tehnologija ima i svoje strateške prednosti, a globalne sile poput SAD-a i Kine tu kontrolu smatraju nacionalnim prioritetima.

Robert Hart, Forbes
China Thrashes U.S. In Global AI Patent Race – Here’s Why That Doesn’t Mean It’s Winning The AI War
(Prevela: Nataša Belančić)