Antropik predstavio AI model koji je već pretekao ČetGPT u određenim zadacima

TEHNOLOGIJA Forbes 30. jun 2024. 11:18
featured image

30. jun 2024. 11:18

Najnoviji generativni AI model kompanije Antropik (Anthropic), Klod 3.5 Sonet (Claude 3.5 Sonnet), već postiže dobre rezultate po ključnim AI mjerilima, u poređenju sa vodećim rivalima poput ČetGPT-4o (GPT-4o) kompanije Open AI, za samo nekoliko dana nakon objavljivanja. Ovo je najnoviji napredak u trci kompanija za razvoj većih i boljih AI modela i iskorišćavanje najnovijeg tehnološkog trenda.

Ključne činjenice

Antropik je u četvrtak objavio Klod 3.5 Sonet, tvrdeći da je to „najinteligentniji model do sada“ koji može da nadmaši konkurente poput Metine Lame (Llama) i Guglovog (Google) Džeminaja (Gemini) na „ključnim evaluacijama“ kao što su rezonovanje i kodiranje, dok radi dvostruko brže i to za petinu cijene prethodnog vodećeg modela Klod 3 Opus.

Antropik predstavlja Sonet kao „vrijedno“ srednje dijete za „efikasne, visokokvalitetne zadatke“ u okviru svoje tročlane porodice Klod AI modela, kombinujući aspekte svog brzog Haiku modela i „moćnog“ Opus modela dizajniranog za veoma složene zadatke.

Ovi modeli pokreću Antropikov četbot Klod, rivala popularnom ČetGPT-u, koji je dostupan i kao besplatan i kao plaćeni „pro“ proizvod. Samo nekoliko dana od objavljivanja, Klod 3.5 Sonet je već zauzeo vrh različitih tabela LMSYS četbot arene, glavnog „kraudsorsing benčmarking“ sajta za velike jezičke modele i lako je nadmašio svog starijeg Antropikovog brata Klod Opus 3.

U objavi na X-u (nekadašnjem Tviteru) LMSYS nalog je naveo da je Klod 3.5 Sonet „napravio ogroman skok“, pri čemu je osigurao prvo mjesto za kodiranje i teške zadatke, iako je zauzeo drugo mjesto na LMSYS-ovoj ukupnoj tabeli koja procjenjuje puni opseg AI funkcija, iza novog OpenAI modela GPT-4o.

Za većinu ljudi koji koriste AI alat za svakodnevne zadatke, razlika u performansama vjerovatno će biti toliko mala da će biti neprimijetna, a LMSYS nalog je naglasio da je Klod 3.5 Sonet u vrhu sa najboljima i da je „konkurentan… na svim poljima“ sa vodećim modelima kao što su GPT-4o i Džeminaj 1.5 Pro.Šta je Antropik?

Antropik je američka kompanija za vještačku inteligenciju i ključni igrač na polju generativne AI. Predstavlja se kao kompanija fokusirana na bezbjednost koja prioritizuje siguran i odgovoran razvoj vještačke inteligencije iznad komercijalizacije i profita.

Antropik je 2021. osnovala grupa istraživača koja je napustila vodeću kompaniju Open AI zbog zabrinutosti da kompanija više brine o zarađivanju novca nego o bezbjednosti. Ova grupa se sastoji od brata i sestre, bivšeg izvršnog direktora OpenAI, Darija Amodeja (Dario Amodei) i Danijele Amodej (Daniela Amodei), koji danas vode kompaniju, on kao izvršni direktor, a ona kao predsjednica. Kompanija je obezbijedila finansiranje u ukupnom iznosu od 8,36 milijardi dolara, uključujući velike ugovore sa gigantima kao što su Amazon i Gugl, i ima vrijednost od 18,4 milijardi dolara prema podacima Pičbuka (Pitchbook).

Šta treba pratiti?

Antropik je izjavio da je Klod 3.5 Sonet „prvo izdanje u predstojećoj Klod 3.5 porodici modela“. Kompanija za AI je navela da planira da izda Klod 3.5 Haiku i Klod 3.5 Opus „kasnije ove godine“, ali nije precizirala datum ili okviran vremenski period.

Na osnovu mogućnosti Klod porodice, može da se očekuje da će Haiku biti najmanje moćan, ali najbrži, dok će Opus biti najmoćniji Klod AI model unutar Antropikovog portfolija. Kompanija je navela da je njen „cilj da značajno poboljša krivu kompromisa između inteligencije, brzine i troškova svakih nekoliko mjeseci“, dodajući da razvija nove modalitete i funkcije za podršku poslovnim i enterprajs aplikacijama pored razvoja sljedeće generacije modela.

Robert Hart, Forbes

Anthropic’s Claude: What To Know About ChatGPT Rival After Latest Model Trounces Industry Giants