Istorijski trenutak za Epl: Hoće li uspjeti preokret s novim Ajfonom?

featured image

11. jun 2024. 10:41

Na godišnjoj konferenciji Worldwide Developers Conference, koja se održava u sjedištu kompanije u Kaliforniji, koja je počela u ponedjeljak poslijepodne, Epl (Apple) bi konačno trebalo da najavi partnerstvo s kompanijom OpenAI, koja je razvila četbot ChatGPT. Očekuje se da će predstaviti prvu seriju alata zasnovanih na vještačkoj inteligenciji, koji će biti integrisani u novu verziju operativnog sistema iOS.

Velik zamah na području vještačke inteligencije mogao bi podstaći rast prodaje pametnih telefona Ajfon (iPhone) u narednim godinama, jer korisnici sada duže čekaju na nadogradnju svojih uređaja, a neizvjesno ekonomsko okruženje utiče na potrošače, posebno u Kini, navodi CNN.

Uz to, u Evropi i SAD-u zahtijevaju od Epla promjene u njihovoj biblioteci aplikacija App Store, gdje im zamjeraju monopolističko ponašanje.

Gubitak pozicije na berzi

Prošle sedmice Epl je izgubio drugo mjesto među najvećim američkim kompanijama na berzi. Pretekao ga je proizvođač čipova Nvidia, koji je prvi put probio granicu od tri hiljade milijardi dolara vrijednosti i zaostaje samo za Majkrosoftom (Microsoft).

“Vještačku inteligenciju vidimo kao ključnu priliku u našim proizvodima i vjerujemo da imamo prednosti koje nas na tom području razlikuju od drugih,” izjavio je početkom maja ove godine izvršni direktor Epla Tim Kuk (Tim Cook), naglašavajući da će kompanije važne vijesti objaviti u “nadolazećim sedmicam“.

Poznato je da Epl nije prvi u redu kada se uvode novosti i nove tehnologije. Obično ih duže vrijeme istražuje, razvija i usavršava prije nego što ih uključi u svoje proizvode. Kod uvođenja vještačke inteligencije možda će prekršiti to pravilo i malo ubrzati implementaciju u nove uređaje.

Analitičar iz savjetodavne kompanije Vedbuš (Wedbush), Deniel Ajvs (Daniel Ives), procijenio je za CNN da bi Eplova usmjerenost na vještačku inteligenciju značila “početak novog puta” za kompaniju, koji bi trajno uticao na njihove proizvode i usluge.

Foto: Shuttestock

Novi projekt – Epl Intelidžens

Poznavaoci nagađaju da će Epl novi projekt nazvati “Epl intelidžens (Apple Intelligence)“. Prema izvještaju Bloomberga, za njeno će funkcionisanje biti potreban barem Ajfon 15 Pro ili uređaj s čipom M1 ili novijim.

Najvjerovatniji izbor za prvu integraciju vještačke inteligencije kod Epla biće virtualna asistentkinja Siri, koja trenutno omogućava odgovore na razna pitanja. Uz podršku ChatGPT-4, njena bi se korisnost znatno povećala. Siri bi tako mogla obavljati posebne zadatke – od pronalaska slike koju ste snimili prije nekoliko godina do odgovaranja na detaljnija i složenija pitanja. S vremenom bi mogla naučiti korisnikove želje i čak osobnost te se skladno tome prilagođavati.

Tako bi alati vještačke inteligencije mogli pomoći pri sažimanju i sastavljanju elektronskih poruka, prepoznavanju glasa i slika te se prilagođavati korisnicima.

Stiže “šesto čulo”

“Vještačka inteligencija će sljedećim modelima Ajfona omogućiti da postanu šesto čulo, koje će nam omogućiti skeniranje i interakciju sa svijetom oko nas,” uvjeren je analitičar iz kompanije za tržišna istraživanja Forrester, Tomas Hason (Thomas Husson).

Integracija vještačke inteligencije u sopstvene aplikacije poput Apple Maps, iMovie i iPhoto mogla bi takođe promijeniti cijeli Eplov ekosistem.

Neki analitičari očekuju da će Epl objaviti alate za razvojne inženjere i tvorce aplikacija kako bi kreirali nova iskustva, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena vještačkoj inteligenciji kao dugoročnoj viziji.

Među naglascima na konferenciji očekuju se i novosti za slušalice s naočarima za mješovitu stvarnost Vision Pro. Prodaja je počela u februaru, ali za sada nema velike potražnje za uređajem koji košta 3.400 dolara.

Kuk je u maju reka da je polovina kompanija s liste Fortune 100 već kupila Apple Vision Pro, te da u kompaniji istražuju inovativne načine kako bi im pružili nove funkcionalnosti.