Inovatorke iz osnovne škole stvorile Hermionu – istraživanje ICT svijeta uz omiljenu junakinju

featured image

11. maj 2024. 00:18

Kada su članice robotske sekcije Osnovne škole Štampar Makarije iz Podgorice odlučile da je vrijeme za promjene, osmislile su genijalnu ideju. Umjesto klasičnih i već viđenih robota, ove inovatorke inspirisane mudrim i hrabrim likom iz omiljene im lektire, stvorile su Hermionu.

Sada djevojčice mogu istraživati svijet tehnologije uz svoju omiljenu junakinju.

Hermiona Džin Grejndžer (Hermione Jean Granger), izmišljeni je lik iz serijala knjiga o Hari Poteru autorke J. K. Rouling (J. K. Rowling) na osnovu kojih je snimljen i serijal filmova. Hermiona se prvi put pojavljuje u knjizi Hari Poter i Kamen mudrosti kao novi student na putu za Hogvorts. Opisana je kao neustrašiva, jaka, požrtvovana i i najpametnija vještica svoje generacije.

Ema Votson kao Hermiona Grejndžer u filmu Hari Poter i Red feniksa, Foto: Wikipedia

Jana iz robotske sekcije škole Štampar Makarije kaže da je cilj njihovog projekta da pokažu da dječaci nisu jedini u ICT svijetu već da ima mnogo djevojčica.

„Pored svih onih robota koji liče na autiće i kamione, da imamo jednu lutku, to je upravo bila Hermiona, jedna djevojčica koja će da pokaže da dječaci nisu jedini u ICT svijetu već da ima mnogo djevojaka“, rekla je Jana za Forbes magazin.

Njena drugarica Mila kaže da je u projektu naučila da koristi program Illustrator.

„Ovo je prva mapa koju sam ja sa drugaricama dizajnirala“, navela je.

Milica iz robotske sekcije objašnjava da je njen zadatak u ovom projektu bio da napravi zadatak koje bi djeca mogla da prate uz mapu.

„Pored toga sam sa drugaricama radila i na objavama i pomagala sam im i u okviru izgradnje mape i same Hermione“, rekla je ona.

Iva kaže da je Hermiona sama po sebi posebna po tome što je ona veoma mudra i veoma pametna i da nije bilo nije ne bi bilo ni završenih zadataka.

„Smatram da je ona odličan lik za ovu priču jer mi smo sa njom predstavile baš to da nekada djevojčice mogu da budu bolje na dječaci i da nas ima u svijetu ICT-a“, poručila je.

Printscreen: Forbes Crna Gora

Svaki zadatak u ovoj zanimljivoj avanturi prilika je za djevojčice da koriste svoju maštu, analitičke sposobnosti i logičko razmišljanje kako bi savladale izazove i naučile osnove programiranja, ali i donijele neke važne odluke.

„Ja sam kroz ovu godinu najviše napredovala, naučila sam da koristim nove programe, nove aplikacije i meni robotika pomaže u školi kada trebam da napravim neku prezentaciju. Kroz robotiku sam naučila mnogo toga“, rekla je Mila.

Jana kaže da je bila nesigurna u sebe, ali sa robotikom je razvila neka interesovanja.

„Upisala sam elektrotehničku školu u kojoj ću upravo nastaviti da se bavim robotikom i programiranjem“, rekla je.