Džobzila – rezultat izdržljivosti i čvrstoj odlučnosti dvije žene

featured image

27. nov 2023. 17:59

Kad vizionarske preduzetnice prepoznaju transformaciju pejzaža onlajn platformi za zapošljavanje, to rezultira osnivanjem agencije i portala Džobzila (Jobzilla).

Portal postoji od 2021. godine kada su njegove osnivačice Milica Vučinić i Danica Terzić počele prvenstveno sa oglašavanjem slobodnih radnih mjesta, kako posljednjih godinu dana proširile usluge na selekciju kandidata i employer brending.

„Džobzila nije samo rezultat poslovnog razmišljanja, već plod zajedničke vizije dvije žene sa preko deset godina radnog iskustva u sferi zapošljavanja. Kao vizionarske preduzetnice, prepoznale smo transformaciju pejzaža onlajn platformi za zapošljavanje. Naša posvećenost zanatu nas je navela da se upustimo u avanturu osnivanja sopstvene agencije za zapošljavanje“, kaže za Forbes Crna Gora izvršna direktorica Džobzile Milica Vučinić.

Sa više od dvije godine aktivnog poslovanja, kako dodaje, Džobzila ne samo da svjedoči o izdržljivosti i čvrstoj odlučnosti dvije žene, već je i rezultat ličnog finansiranja svakog aspekta poslovnog poduhvata.

„Od samog početka rada portala naša misija jeste da unaprijedmo procese zapošljavanja i budemo podrška poslodavcima u pronalasku kadrova, i obratno“, rekla je Vučinić.

Vučinić, Foto: Privatna arhiva

Izazovi i rane strategije

Početne faze obilježile su značajni izazovi, uključujući zasićenost uspostavljenih portala za zapošljavanje i borbu za privlačenje klijenata. U naporu da promovišu svoju platformu, prvobitno su nudile besplatne oglase, doprinoseći izazovnom, ali ključnom periodu.

„Tokom ovih ranijih mjeseci, agencija je naišla na poteškoće u privlačenju klijenata, uprkos pružanju visoke vidljivosti oglasa po izuzetno konkurentnim cijenama“, kazala je Vučinić.

Početak rada portala obilježilo je i razočaranje iz razloga što nijesu dobile finansijska sredstva putem projekata na koje su aplicirale. Zato su, navodi Vučinić, odlučile da sve troškove i investicije finansiraju oslanjajući se na svoje privatne resurse za održivost.

Uprkos finansijskim ograničenjima, reinvestirale su preko 60 odsto svojih prihoda u promociju klijenata i vidljivost oglasa.

„Stoga ovim putem želimo da poručimo mladim preduzetnicima da ne odustaju kada naiđu na prepreke, već da im to bude još veći podsticaj za još veći rad i razvoj, kao što je i nama“, kazala je Vučinić.

Diverzifikacija usluga

Pored oglašavanja slobodnih radnih mjesta, Džobzila je tokom vremena proširila svoj niz usluga obuhvatajući: procese selekcije i zapošljavanja, testiranje kandidata, razvoj organizacione strukture i sistematizacije radnih mjesta, karijerno savjetovanje za kandidate.

„Ponosno možemo reći da prvi put u Crnoj Gori nudimo uslugu HR outsourcing-a koji podrazumijeva pravilno uspostavljanje najvažnijih HR (human resources) procesa koji će biti podržavajući za rast i razvoj biznisa, od strane iskusnog tima naših psihologa. Naime, prepoznali smo potrebu malih kompanija koje nemaju interno angažovanog zaposlenog u službi ljudskih resursa (HR) kako bi uveli i započeli primjenu HR procesa, što za cilj ima povećanje zadovoljstva i motivacije zaposlenih na radnom mjestu. Ono što podrazumijeva HR outsourcing jeste: vođenje poslovne administracije, pripreme za obračun zarada, procjene zadovoljstva i učinka zaposlenih…“, objasnila je Danica Terzić.

Terzić, Foto: Privatna arhiva

Nakon dvije i po godine rada, Džobzila je postigla određenu stabilnost u poslovanju. U prvih par mjeseci je bilo teško prebaciti broj od 20 oglasa i to su, navodi Vučinić, uglavnom bili klijenti koji su željeli da iskoriste promotivni period i oglase se besplatno, ali nakon toga se ne bi vratili.

Nakon dvije i po godine su dostigli stabilnost i prosječan broj mjesečnih oglasa je između 40 i 50, a u sezoni i do 150.

„Nakon dvije i po godine poslovanja, sada ne težimo pribavljanju što većeg broja klijenata, već se fokusiramo na uspostavljanje manjeg broja, ali kvalitetnih poslovnih partnerstava. Naš cilj nije akumulacija velikog broja klijenata, već stvaranje portfolija poštovanih partnera s kojima možemo razviti snažne i obostrano korisne poslovne odnose“, kaže Terzić.

Ovaj strateški pristup omogućava im da posvete personalizovanu pažnju svakom klijentu, osiguravajući pružanje visokokvalitetnih usluga prilagođenih specifičnim potrebama. Kroz ovaj namjerni odabir, nastoje stvoriti dugotrajna partnerstva koja doprinose održivom uspjehu kako njihovih klijenata, tako i Džobzile.

Trenutni tim i ekspertiza

Počeli su sa skromnim timom od dva osnivača, ali se Džobzila tokom vremena proširila, trenutno održavajući tim stalno zaposlenih i specijalizovanih konsultanata za regrutaciju, marketing i IT. Ekspertiza tima posvećena je pružanju sveobuhvatnog spektra usluga, zadovoljavajući raznolike potrebe klijenata.

„Posvećenost Džobzile inovaciji naglašena je nedavnom ekspanzijom u oblast brendiranja poslodavca. Ovo podrazumijeva strateški pristup oblikovanju i promociji brendirane slike poslodavca, ključnog elementa privlačenja i zadržavanja vrhunskih talenata na današnjem konkurentnom tržištu rada“, rekla je Vučinić.

U suštini, kako je dodala, put Džobzile je svjedočanstvo o posvećenosti, snalažljivosti i prilagodljivosti osnivača u suočavanju s kompleksnostima industrije zapošljavanja.

„Ovom prilikom pozivam sve poslodavce da nam se jave kako bi uz podršku našeg stručnog HR tima pronašli adekvatne kandidate i unaprijedili HR procese u svojoj kompaniji“, poručila je Vučinić.