Aida Ramusović-Vitam: Kako generativna AI mijenja igru za male biznise

featured image

19. dec 2023. 15:18

Kada je prvi put zakoračila u svijet generativne vještačke inteligencije (gen AI), Aida Ramusović-Vitam je imala utisak da se našla u složenom lavirintu nepredvidljivih mogućnosti. Iako je njeno iskustvo počelo kao izazov, Aida za Forbes Crna Gora kaže kako je AI sada njen “najdragocjeniji alat”. AI nije samo napredna verzija Google pretrage. To je tehnologija koja može pojačati ljudske sposobnosti, poput ličnog trenera koji izvlači najbolje iz nas, objašnjava Ramusović-Vitam.

„Ono što AI čini jedinstvenim je njena sposobnost da transformiše svakodnevne zadatke i izazove. U svojoj ulozi savjetnice i vlasnice firme, AI je postala ključni igrač, omogućavajući mi da istražujem, inoviram i donosim odluke zasnovane na dubokoj analizi i predviđanjima, a ne samo na instinktu“.

“Kao neko ko ni u kom slučaju nije kompjuterski ekspert, AI mi je otvorila vrata ka novim horizontima – od efikasnijeg upravljanja poslovanjem do inovativnih pristupa rješavanju problema”, kaže ona.

Istražujući vrijednost AI, Aida je naučila vrijednost eksperimentisanja i prihvatanja novih izazova. “Bio je to put koji me je izveo iz moje zone komfora, ali je istovremeno bio i put dubokog i smislenog učenja. Sada, kroz kurseve koje vodim, želim da podijelim ovu snagu transformacije s malim biznisima, pokazujući kako AI može biti saveznik u postizanju njihovih ciljeva”, kaže Aida.

Foto: Privatna arhiva

Pet Aidinih savjeta

Slijedi Aidinih pet savjeta o tome kako generativna AI može promijeniti način na koji vaš biznis funkcioniše:

  1. Razumijevanje AI i njenih mogućnosti: „Ako ne razumijete AI, ne možete je iskoristiti u potpunosti,“ objašnjava Aida. „Zamislite malo preduzeće koje se bavi prodajom ručno rađenog nakita. Koristeći AI, ta firma može analizirati trendove na društvenim mrežama i predvidjeti koje stilove nakita je idealno promovisati. Ovo može dovesti do povećane prodaje određenih artikala“.
  2. Personalizacija usluga pomoću AI: Aida ističe kako AI može analizirati podatke o kupcima i pružiti personalizovane preporuke, što može znatno povećati zadovoljstvo klijenata. “Recimo, mali lanac kafića može koristiti AI da analizira učestalost posjeta i koja pića stalni gosti naručuju. Ovim pristupom, kafić može da kreira personalizovane ponude, poput popusta na omiljene napitke. Isto tako, butik može koristiti AI da analizira podatke o najprodavanijim artiklima, samim tim mogu bolje da upravljaju zalihama i planiraju buduće kolekcije“.
  3. Optimizacija procesa: „AI može značajno smanjiti troškove i povećati efikasnost vaših internih procesa,“ savjetuje Aida. Računovodstvena firma može koristiti AI da automatizuje obradu faktura i praćenje troškova, smanjujući vrijeme potrebno za te zadatke i omogućujući računovođama da se fokusiraju na složenije analize i zadatke.
  4. Kreiranje sadržaja pomoću AI: Generativna AI je sjajan partner u kreiranju interesantnih opisa proizvoda, blog postova ili čak automatizovanog odgovaranja na često postavljana pitanja na web stranici. Tako na primjer, agencija za nekretnine može koristiti AI da generiše opise nekretnina za online oglase. AI može analizirati koje karakteristike nekretnina privlače najviše pažnje i koristiti ih za kreiranje privlačnih opisa. Ili recimo, restoran može da eksperimentise sa AI za analizu povratnih informacija gostiju na društvenim mrežama, koristeći te podatke da unaprijedi meni ili uslugu, čime se poboljšava zadovoljstvo klijenata.
  5. Edukacija i uključivanje zaposlenih: Bilo koja kompanija može da koristi AI za stvaranje interaktivnih obrazovnih programa za obuku svojih zaposlenih, prilagođavajući sadržaj prema njihovim individualnim stilovima učenja i napretku.

Foto: Shutterstock

Aida objašnjava koji su korisni (i uglavnom besplatni) alati:

ChatGPT — ChatGPT je najefikasniji i pouzdan besplatni AI chatbot na internetu. To je AI jezički model koji daje odgovore na vaše upite.

Bard je Google-ova alternativa ChatGPT-u i moćan chatbot koji može podržati vaše poslovanje u brojnim zadacima, od prikupljanja podataka do kreiranja ideja za vašu web stranicu. Bard pokreće Google-ov algoritam, što znači da može povlačiti podatke uživo s interneta, za razliku od ChatGPT-a koji koristi ograničeniju bazu podataka.

Dall.E 2 je AI sistem koji generiše realistične slike i umjetnička djela iz prirodnih jezičkih upita i opisa. Osim toga, može kombinovati koncepte, atribute i stilove na osnovu vašeg opisa.

Midjourney — Ova platforma koristi algoritam Dalle-2 za kreiranje vizuala iz jednostavnih tekstualnih upita. Prije početka procesa, možete promijeniti postavke, modifikovati kvalitet slike, stil, veličinu stranice i druge parametre. Takođe možete unijeti svoje slike i mijenjati ih uz pomoć AI.

Notion vam omogućava da planirate svoj svakodnevni posao, organizujete radno vrijeme i sakupljate bilješke sve na jednom mjestu. Notion platforma pruža pomoć sa zadacima poput prepisivanja sadržaja, pisanja sažetaka sastanaka, izvlačenja bilješki sastanaka i prevođenja sadržaja sa drugih jezika.

Fireflies — Fireflies je softver koji možete koristiti za Zoom, Google Meet i nekoliko drugih komunikacijskih platformi. Omogućava vam snimanje zvuka i videa te sažimanje sadržaja u obliku kratkih transkripata.