Vlasnik Luj Vitona prestigao Ilona Maska i ponovo je najbogatiji čovjek u svijetu

LISTE Forbes 27. jan 2024. 10:21
featured image

27. jan 2024. 10:21

Bernar Arno (Bernard Arnault), milijarder i predsjednik izvršnog odbora globalne kompanije za luksuzne proizvode LVMH – entiteta koji stoji iza desetina brendova luksuzne robe poput Luj Vitona (Louis Vuitton) i Sefore (Sephora) – sada je najbogatiji čovek u svijetu, jer je prestigao Ilona Maska (Elon Musk).

Neto bogatstvo Arnoa i njegove porodice dostiglo je 207,8 milijardi dolara nakon povećanja od 23,6 milijardi dolara u petak, prestigavši Maskovih 204,5 milijardi dolara, prema Forbes listi milijardera u realnom vremenu.

Arno je pao sa prvog mjesta liste najbogatijih u junu 2023. a poslednjih godina nekoliko puta se smjenjivao na čelu Forbes liste sa Maskom.

Vijest dolazi u vrijeme kada je Tesla Ilona Maska imala poteškoće na berzi u četvrtak, s padom akcija od 13%, pri čemu je Mask izgubio više od 18 milijardi dolara neto vrijednosti.

U isto vrijeme, akcije LVMH-a su uzletjele u petak, skočivši za više od 13% do 11 sati ujutro, nakon vijesti o snažnoj prodaji.

Tržišna kapitalizacija LVMH-a dostigla je 388,8 milijardi dolara u petak, u poređenju sa tržišnom kapitalizacijom Tesle od 586,14 milijardi dolara.

Foto: Reuters/Stephanie Lecocq

LVMH je 2021. kupio Tiffany & Co. za gotovo 16 milijardi dolara – što se smatra najvećom akvizicijom luksuznog brenda ikada. Arnoova holding kompanija Agache podržava firmu za rizična ulaganja pod imenom Aglaé Ventures, koja, prema izvještaju Forbesa, ulaže u poslove poput Netfliksa i Bajtdensa (ByteDance) – matične kompanije TikToka.

Arno ima petoro djece, koji svi rade u LVMH-u. Nedavno je imenovao dvojicu svojih sinova u odbor LVMH-a zajedno sa dvoje druge djece koja su već bila u odboru, kako bi obezbijedio dugoročnu kontrolu porodice.

Otac Bernara Arnoa razvio je biznis u sektoru građevinarstva, a biznis sa brendovima je počeo tako što je 15 miliona dolara uložio 1984. u kupovinu Kristijana Diora.

Bernar Arno ima 74 godine i živi u Parizu. Diplomirao je na Politehničkoj školi u glavnom gradu Francuske.

Svoju suprugu Elen Mersijer (Helene Mercier), pijanistkinju, impresionirao je svirajući Šopena i druge klasične kompozitore na klaviru.

„Vidim sebe kao ambasadora francuskog nasljeđa i francuske kulture. Ono što stvaramo je simbol. Povezano je s Versajem, sa Marijom Antoanetom“, izjavio je Arno.

Osim toga što je prvi na Forbes listi milijardera, on je 2018. bio i 56. na listi najmoćnijih ljudi.

James Farell, Forbes

Bernard Arnault Overtakes Elon Musk As Richest Person In The World