Ko je Frederik Arno? Sin milijardera Bernara Arnoa izabran je za šefa LVMH odjeljenja za satove

BOGATSTVO Forbes 10. jan 2024. 14:08
featured image

10. jan 2024. 14:08

Luksuzni modni i alkoholni gigant u vlasništvu milijardera Bernara Arnoa (Bernard Arnault), LVMH, imenovao je 29-godišnjeg sina vlasnika, Frederika Arnoa (Frederic Arnault), za šefa odjeljenja za satove – čime se pridružio svojoj braći i sestrama na rukovodećim pozicijama u porodičnom biznisu.

Kao šef LVMH satova, Arno će nadgledati luksuzne brendove, uključujući Zenith, Hublot i TAG Heuer. Ranije je rukovodio aktivnostima ovog švajcarskog proizvođača satova, starog 164 godine, na razvoju tehnologije pametnih satova.

Arno je počeo da radi za TAG Heuer kao direktor brenda pametnih satova pod nazivom Connected 2017. godine, prije nego što je preuzeo poziciju izvršnog direktora 2020.

Prije nego što je radio za porodični biznis, Frederik je bio na praksi u Mekinsiju (McKinsey) i odjeljenju za istraživanje vještačke inteligencije Fejsbuka (Facebook).

Vrijednost Bernara Arnoa i njegove porodice procjenjuje se na 187,2 milijarde dolara što je drugo najveće bogatstvo u svijetu iza Ilona Maska (Elon Musk). Većinu njegovog bogatstva čini 47 odsto udjela u LVMH – konglomeratu koji je počeo da stvara 1980-ih.

Bernar Arno je počeo da gradi carstvo luksuznih brendova 1980-ih, kada je kupio udio u bankrotiranom modnom brendu Kristijan Dior (Christian Dior) za 15 miliona dolara 1984. godine.

Arno je napravio dogovor o stvaranju konglomerata luksuznih proizvoda 1987. godine, spajanjem Luj Vitona (Louis Vuitton) sa proizvođačem šampanjca Moët et Chandon i brendom konjaka Hennessy.

Foto: Reuters/Denis Balibouse

Kompanija se brzo širila pod njegovim vođstvom, kupujući više od 75 brendova, uključujući Givenchy, Sephora, Marc Jacobs i Bulgari. Takođe je kupio Christian Dior u potpunosti 2017. godine, plaćajući procijenjenih 13,1 milijardu dolara.

Petoro Arnoove djece imaju rukovodeće pozicije u LVMH. Njegova najstarija kćerka, Delfina, 48, izvršna je direktorka Christian Dior-a. Antoan, 46, šef je komunikacija u LVMH-u, a prethodno je bio izvršni direktor italijanskog proizvođača obuće Berluti. Aleksander, 31, obavlja funkciju izvršnog potpredsjednika Tiffany & Co., američkog juvelira kojeg je LVMH kupio 2019. u revolucionarnom poslu vrijednom 16,2 milijarde dolara. Najmlađi Arnoov sin, Žan, 25, obavlja funkciju direktora za satove u Luj Vitonu.

Zachary Folk, Forbes

Who Is Frederic Arnault? Billionaire Bernard Arnault’s 29-Year-Old Son Picked To Lead LVMH Watch Division