Top lista osoba koje su 2023. godine potpuno upropastile svoje karijere

LISTE Forbes 1. jan 2024. 11:10
featured image

1. jan 2024. 11:10

U godini obilježenoj otpuštanjima, ekonomskom nesigurnošću i nestrpljivšću investitora, mnogi su se nakon godina lake zarade našli u problemima. Ipak, neke karijere upropaštene su iz ličnih razloga. Od bjegova iz banaka, preko skrivenih zaliha zlata pa sve do serijskog laganja, faktori raspada ove godine se čine nešto neobičniji nego inače.

Ovo je bila godina kada je jedan voditelj kablovskog kanala, poznat po iskorišćavanju strahova gledalaca, napokon otišao predaleko. Politički akter koji je napokon dobio dugopriželjkivani posao izbačen je s njega – nakon manje od 10 mjeseci – na način koji će otići u istoriju. Katastrofalno pojavljivanje predsjednice jednog od najvećih univerziteta u Americi pred Kongresom rezultiralo je njenom ostavkom.

Ove i druge nekad moćne figure dospjele su na Forbesovu ovogodišnju listu upropašćenih karijera: popisa pojedinaca na vrhu svojih sektora čiji su padovi rasvijetlili neke od najvećih problema današnjice.

Čitaoci će možda primijetiti da na popisu nema nekih poznatih imena, na primjer osnivača FTX-a Sema Benkmen Frida (Sam Bankman-Fried) koji je prošlog mjeseca proglašen krivim za prevaru i urotu. On se pojavio na prošlogodišnjoj Forbesovoj listi, nakon propasti FTX-a. I llon Mask (Elon Musk) je ove godine nizao neuspjeh za neuspjehom – nasumično je dijelio otkaze, navodno odbio ispoštovati ugovore o bonusima za zaposlene X-a, a nedavno je na pozornici izvrijeđao oglašivače zbog povlačenja oglasa s njegove platforme. I Mask se na ovoj rang listi pojavio prošle godine.

Treba naglasiti da ovo nije galerija varalica. Neki od navedenih zaista su sami krivi za svoju propast, ali drugi su poklekli zbog širih razloga: lošeg poslovanja, nedostatka povjerenja u njihovo vođstvo ili optužbi koje su zasad još nedokazane. Možda će se oni pokazati otpornim i uspjeh pronaći negdje drugdje, a možda se i vratiti na vrhove na kojima su nekada bili. Oživljavanje karijera je neka vrsta umjetnosti koju javnost, pogotovo ona američka, često slavi. Na kraju krajeva, greške često služe kao lekcije za kasniji uspjeh.

Evo popisa najupečatljivijih karijernih padova ove godine:

Skot Adams (Scott Adams)

Karikaturist i autor

Foto: Wikipedia

Adams javnost zasmijava još od 1989. godine, kada je prvi put objavio svoj strip o kancelarijskom životu Dilbert. Ove godine, Adams je izazvao skandal kada je tokom livestreama na YouTubeu krenuo u rasističku tiradu u kojoj je ustvrdio kako su crnci grupa koja širi mržnju. To Adamsu nije bio prvi put da iznosi rasističke stavove, ali to je bila kap koja je prelila čašu za preko 200 novina koje su objavljivale njegov strip. Adamsa je takođe napustio i njegov izdavač i drugi partneri.

Adams još objavljuje, na stranici na pretplatu Dilbert Reborn, no njegovi stripovi sada su gorki i neduhoviti. Iako je možda pronašao utjehu u objavljivanju sadržaja za ljude koji dijele njegova mišljenja, Adams je izgubio izvor zarade, ali i svoje mjesto na javnoj sceni.

Vrlo tužan kraj za čovjeka koji je nekad zasmijavao mnoge.

Greg Beker (Greg Becker)

Bivši predsjednik i izvršni direktor, SVB Financial Group

Foto: Wikipedia

Beker je postao izvršni direktor banke Silicon Valley 2011. godine, a nadgledao je strelovit rast tokom perioda procvata startapova. Godine 2015, Becker je na saslušanju u Senatu rekao kako banke srednje veličine, poput njegove, ne predstavljaju onoliko velik rizik poput velikih banaka i prema tome bi trebalo da budu izuzete iz, kako je tvrdio, napornih regulacija.

Beker je bio u krivu.

Njegova banka, oslanjajući se na klijente iz svijeta techa i startapova koji su se suočavali sa sve većim oprezom investitora kada je Fed (Federalne rezerve) naglo digao kamatne stope, kupila je vladine obveznice u eri niskih kamata i doživjela oštar pad njihovih vrijednosti, izvijestio je Wall Street Journal. U martu ju je pogodilo istorijsko povlačenje depozita, da bi je potom zaplijenili i zatvorili regulatori.

Iako je Beker nakon odstupanja s pozicije u aprilu za propast svoje banke okrivio čitav niz faktora i ljudi, ipak je senatskom odboru za bankarstvo priznao kako mu je “iskreno žao” zbog kolapsa koji je izazvao najveću bankarsku krizu u posljednjih 15 godina.

Rozalind Bruer (Rosalind Brewer)

Bivša izvršna direktorica, Walgreens Boots Alliance

YouTube/printscreen

Kada se govorilo o dolasku Roz Bruer na poziciju izvršne direktorice, dugo se pričalo, ne o tome hoće li se to dogoditi, već kada. Prije nego je došla na čelo Volgrins buts elajansa (Walgreens Boots Alliance) u martu 2021, tadašnja direktorica poslovanja uStarbaksu (Starbucks) smatrala se potencijalnom nasljednicom u tom gigantu u industriji kafe, bila je izvršna direktorica Volmrtovog Sems klaba (Walmart Sam’s Club), a često se nalazila i na čitavom nizu popisa moćnih žena. Ipak, manje od tri godine nakon preuzimanja pozicije u Volgrinsu, kompanija je još jednom morala tražiti novog izvršnog direktora, nakon što su se Bruer i upravni odbor “uzajamno složili” da će se razići početkom septembra.

Ta odluka uslijedila je nakon što je tokom ljeta smanjena meta za zaradu, a uz to je kompanija zabilježila i kritičan nedostatak zaposlenih zbog kojeg se moralo smanjiti radno vrijeme, kao i pad cijena dionica. Početkom decembra Volgrins je imao najgore rangirane dionice u industrijskom prosjeku Dow Jonesa za ovu godinu, a tokom mandata Bruer na čelu kompanije njihova vrijednost pala je za nekih 48 odsto. DioniceVolgrinsovog konkurenta CVS-a pale su u istom vremenskom periodu pet odsto.

Taker Karlson (Tucker Carlson)

Konzervativna medijska ličnost

Reuters/Caitlin O’Hara

Godinama je ovaj bivši voditelj na kanalu Fox News iskorišćavao strahove bijelaca izazvane demografskim promjenama u SAD-u, širio rasističke teorije zavjere poput “velike zamjene” i iskrivljavao lokalne vijesti kako bi sugerisao da Amerikancima moć oduzimaju imigranti. Privlačio je preko tri miliona gledalaca svake večeri. Fox nije javno objasnio zbog čega je Taker Karlson naglo dobio otkaz, no mediji spekulisu o potencijalnim katalizatorima. Među njima je i kontroverzna poruka koju je Karlson poslao nakon nereda na Kapitolu 6. januara 2021. tako uznemirivši direktore Fox Newsa u vrijeme kada se opasno približavao početak sudskog spora protiv Dominion Voting Systemsa (u kojem se Fox kasnije nagodio, pristavši kompaniji isplatiti ogroman novac). Tu su bili i drugi problemi, uključujući i tužbu za mizoginiju i diskriminaciju na poslu koju je Fox u početku osporio, a kasnije se ipak nagodio.

Karlson je nakon odlaska s Fox Newsa najavio pokretanje vlastitog streaming servisa, tvrdeći da će svojim obožavateljima “reći potpunu, neuljepšanu istinu” za samo 72 dolara mjesečno.

Čarli Džavis (Charlie Javice)

Osnivačica, Frank

YouTube/Printscreen

Forbes je Džavis uvrstio na svoj popis 30 ispod 30 za 2019. godinu. Startap koji je ona osnovala 2021. je kupio DžejPi Morgan Čejs (JPMorgan Chase) za 175 miliona dolara. Ipak, do 2023. godine Forbes je Džavis nazvao jednom od svojih izbora za kojima najviše žali, i to nakon što je banka podnijela tužbu tvrdeći da je Džavis kreirala ogromnu bazu lažnih klijenata. Američka agencija za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) u aprilu je protiv nje podnijela tužbu za prevaru u vezi s prodajom biznisa JPMorganu. Džavis je pokušala uzvratiti udarac dizanjem tužbe protiv banke, izjavivši da se ne osjeća krivom i tvrdeći da JPMorgan nije objavio “vjerojatno hiljade” dokumenata koje bi mogla iskoristiti njena odbrana. U novembru je sudija odredio datum početka suđenja i rekao kako tužioci od JPMorgana moraju zatražiti dodatne dokaze.

Kris Liht (Chris Licht)

Bivši predsjednik i izvršni direktor, CNN

YouTube/printscreen

Tek prošle godine Liht je od izvršnog producenta emisije “Late Show With Stephen Colbert” došao do najvažnije kancelarije u CNN-u. Nikada ranije nije vodio ništa toliko veliko ili komplikovano poput globalnog kablovskog medija, ali šef Vorner Bros Diskaverija (Warner Bros Discovery) Dejvid Zaslav (David Zaslav) svejedno ga je lično odabrao za tu poziciju. Iako je Liht obećao da će reformisati CNN u kanal za gledaoce umorne od polarizacije kablovskih vijesti, ubrzo se suočio s padom gledanosti, skandalom voditelja Dona Limona (Don Lemon) i žestokim kritikama zbog organizovanja i emitovanja lažima ispunjenog intervjua s bivšim predsjednikom Donaldom Trampom (Donald Trump). Kao da to nije bilo dovoljno, stigla je i nova, neobjašnjiva, PR katastrofa: Atlantic je objavio izuzetno negativan profil Lihta koji je za potrebe članka autoru Timu Alberti dao sate i sate pristupa. Priča se dugo vrtjela po medijima, a zbog nje je Liht izgubio povjerenje svoje redakcije. Nekoliko dana kasnije dobio je otkaz, nakon samo 15 mjeseci na čelu CNN-a.

Liz Megil (Liz Magill)

Predsjednica, Univerzitet Pensilvanija

Foto: Reuters/Ken Cedeno

Liz Megil nije jedina predsjednica nekog univerziteta koja je početkom mjeseca zabrljala svjedočenje pred Kongresom. Predsjednica Harvarda, Klodin Gaj (Claudine Gay), i predsjednica MIT Seli Kornblat (Sally Kornbluth) takođe su loše objasnile kako se nose s porastom antisemitizma na svojim kampusima, a obje su se kasnije morale izviniti zbog svojih bizarno opštih odgovora na pitanje bi li kaznile studente koji pozivaju na genocid nad Jevrejima. Ipak, samo Megil je izgubila posao. Gaj, koja se bori i s optužbama za plagiranje, takođe se suočava s pritiskom da da ostavku.

Prije nego je Megil i stigla u Vašington, slavni bivši studenti već su se žalili na njenu slabašnu reakciju na pritužbe oko antisemitizma na kampusu. Njeno svjedočenje bila je samo posljednja kap: na kraju je čak i guverner Pensilvanije rekao da Megil mora otići.

Kevin Mekarti (Kevin McCarthy)

Bivši predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, Republikanska stranka

Foto: Reuters/Julia Nikhinson

Trebalo je čak 15 krugova glasanja da bi Mekarti napokon bio izabran za predsjednika Zastupničkog doma u januaru: ponižavajuć broj zbog kojeg bi odustali mnogi manje zagriženi političari. No ambicija – u kombinaciji s pragmatičnom fleksibilnošću – oduvijek je karakterisala karijeru ovog ugodnog “mladog potencijala.” Najočitiji primjer za to je njegov transakcijski odnos s bivšim predsjednikom Trampom, koji ga je nazivao “moj Kevin”. Isti taj Kevin je i privatno i javno govorio o Trampovoj odgovornosti za nerede 6. januara 2021. godine, no svejedno se nekoliko sedmica kasnije pojavio na Trampovom imanju na Floridi kako bi se pomirio s kontroverznim predsjednikom.

Na kraju je ista ona desna struja stranke koju je Mekarti iskoristio da donese pobjedu Republikancima bila zaslužna i za njegovo istjerivanje s pozicije predsjednika Zastupničkog doma, čime je Mekarti postao prvi predsjednik u američkoj istoriji koji je na taj način ostao bez svoje pozicije. U decembru je Mekarti najavio kako će na kraju godine otići i iz Zastupničkog doma, no dodao je da planira ostati u politici.

Bob Menendez

Američki senator, Demokrata

Foto: Shutterstock

Iako odbija pozive da podnese ostavku i negira da je išta učinio pogrešno, ovo je bila teška godina za skandalima opterećenog senatora iz Nju Džerzija. U septembru je protiv Menendeza podignuta federalna optužnica za korupciju, a suočava se s optužbama da su on i njegova supruga učestvovali u podmićivanjima za korist biznismena iz Nju Džerzija, ali i vlade u Egiptu. Tokom pretresa njegovog doma i bankarskog sefa, istražitelji su pronašli 550.000 dolara skrivene gotovine, kao i zlatne poluge u vrijednosti od preko 100.000 dolara.

Za razliku od 2015, kada se Menendez suočavao s optužbama za mito koje je takođe negirao, a koje su na kraju bile odbačene, ovaj put mu njegovi saveznici iz stranke nisu priskočili u pomoć, već su počeli pozivati na njegovu ostavku. Menendez je, u skladu sa statutom Demokratske stranke, odstupio s mjesta na čelu senatskog odbora vanjskih poslova, ali još tvrdi da nije kriv.

Upravni odbor kompanije OpenAI

Foto: Reuters/Dado Ruvic/

Odbor OpenAI-ja naglo je otpustio izvršnog direktora Sema Altmena (Sam Altman), navodno jer Altmen nije bio “konzistentno iskren”, i to tek nešto više od godinu nakon predstavljanja ChatGPT-ja. Ta odluka izazvala je egzodus zaposlenih i sukob s najvećim dioničarom startapa Majkrosoftom (Microsoft), koji je najavio da će zaposliti Altmena. U nekoliko dana Altmen je pobjednički ponovo zauzeo svoju poziciju izvršnog direktora.

Gubitnici su bili šestočlani neprofitni odbor OpenAI-ja, čiji je zadatak bio voditi računa da tehnologija kompanije “donosi korist za čitav ljudski rod” dok je Altmen gradio biznis uz 13 miliona dolara investicije Majkrosofta.

Činjenica da je njega i predsjednika odbora Grega Brokmena (Greg Brockman) izbacivanje potpuno iznenadilo bio je dokaz potpunog sloma komunikacije. Činjenica da je glavni naučnik Ilya Sutskever najprije glasao za izbacivanje Altmena, a potom javno rekao da zbog toga žali, bio je dokaz haosa.

Iako Taša Mekoli (Tasha McCauley) iz RAND Corporationa Helen Toner sa univerziteta Džordžtaun više nisu u odboru, izvršni direktor Quore Adam D’Angelo zadržao je svoju poziciju. Uz bivšeg ministra finansija Lerija Samersa (Larry Summers) i preduzetnika Breta Tejlora (Bret Taylor), ovaj tročlani “inicijalni” odbor sada mora izgraditi veći, raznolikiji tim koji može vladati bez izazivanja haosa. Ovu priču treba dalje pratiti.

Keni Parsel (Kenny Parcell)

Bivši predsjednik, Državno udruženje za nekretnine

YouTube/printscreen

Parsel je bivši nekretninski agent iz savezne države Utah, koji se popeo do vrha ljestvice ovog moćnog neprofitnog udruženja koje ima preko milijardu dolara imovine, više članova od bilo koje profesionalne organizacije i kontrolu nad pristupom većini američkih oglasa za kuće. Parsel je pod lupu došao nakon istrage Njujork tajmsa (New York Times) objavljene u avgustu. Novinar je razgovarao s preko 30 zaposlenih i bivših čelnika koji su izjavili da, uprkos godinama pritužbi za seksualno uznemiravanje i osvetničko ponašanje, u udruženju nije došlo ni do kakve promjene. Tri žene su opisale primjer Parselovog ponašanja koje je uključivalo neprimjereno dodirivanje kao i vulgarne fotografije i poruke; dva dana kasnije, Parsel je dao otkaz. Negirao je sve optužbe, no zamijenila ga je Trejsi Kasper (Tracy Kasper) koja je izjavila kako organizacija “prepoznaje da postoji velika zabrinutost, bijes i razočaranje,” i da će “nastaviti poboljšavati načine na koje stvaramo radno okruženje koje karakteriše sigurnost, dobrodošlica i poštovanje.”

Džordž Santos (George Santos)

Bivši zastupnik Kongresa, Republikanac

Foto: Reuters/Elizabeth Frantz

Izbor Džordža Santosa (George Santos) u Kongres prošlog novembra bio je istorijski trenutak: Santos je oduzeo okrug u Njujorku Demokratima i pobijedio u prvim izborima u istoriji u kojima su oba kandidata bila gej. Ali Santos će u istoriju ući iz vrlo različitih razloga. Ovaj serijski lažljivac suočava se s 23 tačke federalne optužnice, a prisilno je izbačen iz Kongresa 1. decembra i tako postao prvi zastupnik koji je s pozicije izbačen, a da nije imao kaznenu presudu ili bio član Konfederacije.

Mark Tesie Lavinj (Marc Tessier-Lavigne)

Bivši predsjednik, Univerzitet Stenford

Foto: Wikipedia

Ne događa se svaki dan da rad studenta novinarstva uzrokuje pad predsjednika prestižnog koledža. No nakon što je izvještaj u Stenford Dejliju (Stanford Daily), mediju koji vode studenti, izazvalo nezavisnu istragu njegovih naučnih radova, Stenford je u julu objavio da će predsjednik Univerziteta dati ostavku i povući nekoliko istraživačkih radova starih desetke godina. Nezavisna istraga kaže da se čini da su najozbiljnije tvrdnje o prevari “pogrešne,” i kako Tesie Lavinj “nije lično prekršio pravila o istraživanjima” u pregledanim radovima, ali ipak su pronašli značajne probleme u nekim studijama koje su sproveli članovi njegove laboratorije.

Odlazak Tesie Lavinja nije jedini put da se studentsko izvještavanje ove godine pokazalo važnim: tokom ljeta je Univerzitet Northwestern otpustio trenera američkog fudbala Peta Ficdžeralda (Pat Fitzgerald) nakon što je studentski list izvijestio o optužbama za ponižavanje članova tima. Ficdžerald je negirao da je znao za maltretiranje i podnio tužbu za nezakoniti otkaz.

Mel Taker (Mel Tucker)

Bivši trener američkog Univerzitet Mičigen Stejt

Foto: Wikipedia

Nakon što je univerzitetski tim Spartans doveo do 10 pobjeda u sezoni 2021. godine, Taker je potpisao 10-godišnji ugovor vrijedan 95 miliona dolara, čime je postao jedan od najplaćenijih trenera američkog fudbala na koledžima. Ipak, gotovo 80 miliona dolara iz tog ugovora sada je u opasnosti nakon što je Taker dobio otkaz nakon suspenzije i istrage optužbi da je seksualno napastvovao ženu pozvanu u školu da s njegovim timom razgovara o – seksualnom napastvovanju.

Taker je rekao kako je njihov odnos bio “intiman” i odvijao se “pod međusobnim pristankom” i pokušao odbaciti tužbu. U detaljnoj izjavi nakon suspenzije, prije nego je dobio otkaz, saslušanje na univerzitetu nazvao je “smiješno iskrivljenim.”

Čangpeng Žao (Changpeng Zhao)

Bivši izvršni direktor, Bajnens (Binance)

Foto: Reuters/Costas Baltas/

Čangpeng Žao, poznat i pod nadimkom CZ, Bajnens je odveo od 15 miliona dolara inicijalne ponude do kriptoberze koja je prošle godine trgovala u ukupnoj vrijednosti 5,3 biliona dolara, povećavši tako i vlastito bogatstvo na 65 milijardi dolara. Putem je ovaj računarski inženjer takođe izgradio magnet za pranje novca primamljiv kriminalcima zbog lakog pristupa i slabog nadzora, tvrde regulatori. Zbog toga je na kraju došlo i do podizanja optužnice, a Žao je priznao krivicu za kršenje američkih zakona za borbu protiv pranja novca. Bajnens je pristao da plati kaznu od 4,3 milijarde dolara kako bi se nagodio u tužbi koju je podnijelo američko Ministarstvo pravosuđa. Žaou je takođe naređeno da plati kaznu od 150 miliona dolara, zajedno s dodatnih 2,7 milijarde dolara od Bajnensa, za nagodbu u tužbi CFTC-ja. Sada se osnivač Bajnensa mora vratiti na sud u februaru, kada će mu biti određena kazna. Iako je pristao da neće uložiti žalbu ni na kakvu kaznu od 18 ili manje mjeseci zatvora, tužioci bi mogli tražiti veću kaznu. Ipak, njegova platforma i dalje svakog dana obrađuje trgovanje kripto valutama u iznosu od nekoliko milijardi dolara, što znači da je Žao vrlo moćna figura u industriji gdje se sreća okreće brzinom svjetlosti.

Jena McGregor, Forbes
The Most Notable Career Crashes Of 2023
(Prevela: Nataša Belančić)