Arno tri dana bio najbogatiji čovjek u svijetu, Mask ponovo prvi

LISTE Forbes 30. jan 2024. 12:04
featured image

30. jan 2024. 12:04

Ilon Mask (Elon Musk) povratio je titulu najbogatije osobe u svijetu, prestigavši francuskog milijardera i izvršnog direktora kompanije LVMH, Bernarda Arnoa (Bernard Arnault), nakon što su akcije kompanije Tesla zabilježile blagi oporavak u ponedjeljak, nakon oštrih padova prošle sedmice.

Maskovo bogatstvo poraslo je za 5,5 milijardi dolara u ponedjeljak, čime je njegovo procijenjeno bogatstvo premašilo 210 milijardi dolara, prema Forbes listi milijardera.

Bernard Arno je drugi sa procijenjenim bogatstvom od 208,5 milijardi dolara.

Nagli skok Maskovog bogatstva dogodio se jer je cijena akcija Tesle porasla gotovo 4,2 odsto u ponedeljak, dostigavši 190,93 dolara, nakon što je prošle sedmice pala na 180 dolara zbog loših kvartalnih rezultata.

Arno je prestigao Maska prošle sedmice nakon što su akcije LVMH porasle više od 13 odsto u petak, nakon izvještaja o snažnim prodajama za 2023. godinu.

Osnivač Amazona, Džef Bezos (Jeff Bezos), daleko je iza njih i treći je na Forbes listi milijardera, sa procijenjenim bogatstvom od 183,4 milijarde dolara.

Vrijednost akcija Tesle pala je 23,14 odsto od početka 2024. godine. Pad je uslijedio nakon prošlosedmičnog izvještaja o zaradi i Maskovog javnog zahtjeva za većim kontrolnim udjelom u kompaniji.

Cijena akcija Tesle i Maskovo bogatstvo pali su prošle sedmice nakon što je kompanija prijavila pad godišnjeg profita od 23 odsti u četvrtom tromjesječju 2023. godine. Proizvođač električnih vozila prijavio je prodaju od 25,2 milijarde dolara i zaradu po akciji od 0,71 dolara za kvartal, što je manje od procjena analitičara od 25,6 milijardi dolara i 0,73 dolara.

Nedjelju dana prije toga, cijena akcija kompanije pala je nakon što je Mask zaprijetio da će početi da proizvodi napredne AI i robotske proizvode izvan Tesle, osim ako mu se ne odobri 25 odsto kontrolnog udjela. Milijarder posjeduje oko 13 odsto dionica Tesle (22 odsto ako se uključe opcije) i tvrdi da manje kontrole znači da će je „preuzeti sumnjivi interesi“.

Siladitya Ray, Forbes

Musk Is World’s Richest Person Again After Tesla Shares Rise