Sedam destinacija u Italiji koje bi trebalo posjetiti već ove godine

LIFESTYLE Forbes 5. feb 2024. 12:13
featured image

5. feb 2024. 12:13

Italija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, no putnici bi trebali znati da ova zemlja nudi više od uobičajenih izbora poput Rima, Venecije ili Amalfijske obale.

Izlazak iz zone poznatog posjetiteljima pruža čitav niz uzbudljivih opcija u Italiji ove godine.

Forbes je odabrao sedam koje biste trebali dodati na svoj popis.

Ćernobio (Cernobbio)

Foto: Villa D’este

Ćernobio je samo jedan u nizu gradova koji okružuju slavno jezero Komo (Como). Iako je ovo područje pravi raj u ljetnim mjesecima, idealno ga je posjetiti krajem proljeća i početkom jeseni, gdje bez prevelikih gužvi turisti mogu uživati u smirujućem pejzažu i iskoristiti trajekte za posjet mnogo poznatijim gradovima Belađo (Bellagio) i Komo.

Na jezeru se nalazi nekoliko slavnih hotela, no nijedan se nemože mjeriti s tradicionalnim resortom Villa d’Este. Ova prava palata nedavno je renovirana, a može se pohvaliti i glamuroznim vrtovima, lebdećim bazenom i vrhunskom uslugom.

Nemojte propustiti vožnju brodom duž jezera kako biste istražili mnoge slavne palate i vile načičkane po obali.

Ćinkve Tere (Cinque Terre)

Foto: Pixabay

Ova regija sastoji se od pet malih gradova – MonterossoVernazza, Kornilja (Corniglia), Manarola i Riomađore (Riomaggiore) – što znači da su gužve raštrkanije nego na nekim drugim mjestima. Ipak, ovi gradovi su vrlo maleni, što znači da ljeti i tu zna biti neizdrživo. Umjesto vrhunca sezone odlučite se za posjetu ovim mjestima u proljeće ili na jesen kada su i temperature ugodnije, a možete uživati i u većim popustima.

Ako želite posjetiti neke druge slavne gradove u ovoj regiji, jedan od tih gradića može vam poslužiti kao odlična baza. Možete i planinariti, voziti se panoramskim vlakovima ili voziti. Možete posjetiti i slavnu Pisu, grad idealan za šetnju i istraživanje.

Firenca

Foto: Pixabay

Ova destinacija možda je očita, no umjesto tradicionalnog hotela u gradu, odlučite se za smještaj izvan Firence. Luksuzni rizort Villa La Massa smješten je na brežuljcima oko grada, a u Firencu vas iz njega vodi besplatan šatl. Najbolje vrijeme za posjetu je ponovo proljeće ili ljeto, a grad vam nudi fantastične restorane za večere, vožnju brodom po rijeci Arno – koja možda nije toliko dramatična kao vožnja gondolom u Veneciji, ali svejedno nudi jedinstvene vizure grada s vode. U Villi La Massa možete uživati u novom bazenu, kursevima kuhanja i impresivnim termalnim vodama.

Varinjana (Varignana)

Foto: Palazzo di Varignana

Varinjana je svijet u malom, a nalazi se u blizini Bolonje. Nakon što ste istražili neke od poznatijih lokacija Italije, ovo je idealno mjesto za opuštanje. Varinjana je poznata po svojim raskošnim vinogradima i maslinicima, a pruža savršeno utočište od haosa grada. Posjetite rizort Palazzo di Varignana, gdje gosti mogu lutati kroz lavirinte u vrtovima, večerati u restoranima s Mišelinovim zvjezdicama, brati grožđe i masline i opuštati se jednoj od najvećih banja u regiji.

Lokalci ovdje dolaze zbog specijalistkinje za wellness i autorice dr. Anamarije Akvavive (Annamaria Acquaviva), koja je razvila sopstvenu naučnu metodu kojom svojim klijentima pomaže živjeti duže. Najbolje vrijeme za posjet je proljeće ili jesen.

Rim

Foto: Rome Cavalieri /Hilton media

Mnoge prodice s djecom mogu putovati isključivo u ljetnim mjesecima, ali Rim ljeti postaje pakao – kako po pitanju temperature, tako i zbog nesnosnih gužvi. Ako je to jedini period kada možete putovati, ne morate preskočiti slavni KoloseumVatikan ili druge znamenitosti. Istražite grad, a potom pobjegnite od gužvi besplatnim šatlom do hotela Rome Cavalieri.

Ugniježđen u vrtovima s ogromnim stablima, ovaj istorijski luksuzni hotel ima nenadmašni pogled na grad. Hotel je odlična opcija, ne samo za one koji posjećuju Rim, već i za one koji ovdje samo staju na putu za druge italijanske gradove.

Taormina

Foto: Pixabay

Bilo bi teško sastaviti popis mjesta za posjetu u Italiji bez pominjanja Sicilije. Ostrvo je zabilježilo ogroman rast broja turista nakon emitovanja HBO-ove serije White Lotus, a očekuju da će se rekordi nastaviti. Najbolji smještaj pronaći ćete u Four Seasons hotelu San Domenico Palace – ali pripazite, rezervacije se pune brzinom munje. Iz ove baze turisti mogu istraživati šarmantne gradiće na ostrvu, šetati slavnim vinogradima i probati vina, vidjeti istorijski amfiteatar, a čak se i malo uspeti po Etni.

Baš kao i u hit seriji, mnogi posjetioci na Siciliju dolaze kako bi otkrili svoje prodične korjene, a hotel pomaže u ispunjavanju tih snova.

Dolomiti

Foto: Pixabay

Ako želite istraživati italijanske Alpe, njihova ljepota će vas zadiviti u bilo koje doba godine. Zimi je omiljena aktivnost, naravno, skijanje, a u ljetnim mjesecima možete uživati u vožnji biciklom, kampovanju i planinarenju.

Niste sportski tip? Nema veze, odlična alternativa je vožnja kroz malena sela i probanje poznatih vina i hrane ove regije. Ako ste u švajcarskim Alpama već bili, 2024. je idealna godina za posjetu italijanskoj verziji.

Ramsey Qubein, Forbes
7 Best Places To Visit In Italy This Year
(Prevela: Nataša Belančić)