Rang lista najboljih gradova u svijetu koje treba posjetiti

LISTE Forbes 17. dec 2023. 13:49
featured image

17. dec 2023. 13:49

Koji su najbolji gradovi svijeta za posjetu? Euromonitor International donosi indeks stotinu najboljih gradskih destinacija za ovu godinu.

Ova detaljna analiza vodič je najdinamičnijih i najutjicajnijih gradove širom svijeta i daje uvid u najbolja mjesta za putovanja.

Euromonitor International je za sastavljanje popisa koristio šest različitih kategorija: ekonomiju i poslovanje, turizam i infrastrukturu, politiku i privlačnost, zdravlje i sigurnost i, na kraju, održivost.

Najbolji grad u svijetu

Na vrhu popisa nalazi se – Pariz, i to drugi put zaredom. Grad svjetla očarava posjetioce svojom jedinstvenom kombinacijom istorijske raskoši i savremene dinamike, dodatno naglašene pripremama za Olimpijske igre 2024. godine. Viša menadžerka u Euromonitor Internationalu Nadejda Popova kaže kako je Pariz na prvom mjestu “zbog izuzetno dobrih ocjena po pitanju turizma i privlačnosti, turističke infrastrukture i poslovanja.”

Evropa dominira na popisu: sedam evropskih gradova nalazi se među prvih 10, a 63 ukupno, što dodatno dokazuje evropski spoj istorijskog bogatstva, kulturalne različitosti i tehnološkog napretka. Među prvih deset nalazi se MadridAmsterdam, Rim, Barselona i London.

Drugi gradovi

Unutar top deset našli su se i DubaiTokio i Njujork. Tokio je prvi put uvršten među prvih deset, što se pripisuje poboljšanoj turističkoj infrastrukturi, ublažavanju restrikcija uvedenih za vrijeme pandemije i slabljenju valute, što nudi veliku vrijednost međunarodnim posjetiocima.

Nekoliko azijskih gradova nalazi se među prvih 20, uključujući SingapurSeul, Osaku i Hong Kong, što je dokaz sve većeg uticaja regije u globalnom turizmu.

Prvi put su na popis uvršteni Vašington DC, na 48. mjestu, kanadski Montreal (68. mjesto), Santjago u Čileu (88, mjesto) i Vilnjus, glavni grad Litvanije (92. mjesto).

Na listi se našlo i osam gradova iz SAD-a. Osim Njujorka i Vašingtona, tu su i Los Anđeles (19), Orlando (25), Las Vegas (34), Majami (35), San Francisko (42) i Honolulu (67).

Oni su prepoznati zbog svog kulturnog bogatstva i bogate ponude za turiste.

Trendovi u putovanjima

U izvještaju se naglašava nekoliko velikih trendova u sektoru putovanja, uključujući održivi turizam. Svijet postaje sve svjesniji uticaja na okolinu, zbog čega gradovi usvajaju mjere poput poboljšanja javnog prevoza i strategija za borbu protiv pretjeranog turizma. Tim pristupom ne želi se samo sačuvati okolišna, već i poboljšati kvalitet života lokalnog stanovništva.

“Gradovi sve kreativnije ulaze u koštac s problemom pretjeranog turizma. Neki uvode ograničenja broja turista, drugi promovišu skrivene destinacije, a svima je fokus očuvanje kulturnog nasljedstva i zadržavanje koristi od turizma kako za posjetioce, tako i za lokalce,” kaže Popova.

Popova ipak u budućnosti predviđa određene izazove. “Sve veći troškovi života, fluktuacija inflacije i geopolitička nestabilnost definitivno će testirati otpornost industrije turizma,” kaže ona. “Potražnja za opcijama koje su održive, lokalne i temeljene na zajedničkim vrijednostima oblikovaće industriju u budućnosti.”

Cijeli popis možete pogledati OVDJE, a Forbes Hrvatska donosi najboljih 10 gradova svijeta po izboru Euromonitor Internationala:

1. Pariz, Francuska

Foto:  Pixabay

2. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

3. Madrid, Španija

Foto: Pixabay

4. Tokio, Japan

5. Amsterdam, Nizozemska

6. Berlin, Njemačka

7. Rim, Italija

Foto: Pixabay

8. Njujork, SAD

9. Barselona, Španija

Foto: Pixabay

10. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Foto: Pixabay

Laura Begley Bloom, viša ssradnica Forbesa
Link: Ranked: The 100 Best Cities In The World To Visit, According To A New Report
(Prevela: Nataša Belančić)