Rimac Nevera – najskuplji automobil na sajmu automobila u Njujorku

featured image

7. apr 2024. 23:20

Njujork Auto Show završava se danas, a jedan od izloženih modela na njemu bila je i hrvatska Rimac Nevera.

Osnivačica portala A Girls Guide To Cars Skoti Rejs (Scotty Reiss) za američki Forbes predstavila je Rimac Neveru, najavivši je kao automobil proizveden u Hrvatskoj i vjerovatno najskuplji automobil na sajmu automobila u Njujorku.

Sugerisana cijena Nevere počinje od 2,1 miliona dolara, a Rejs u videu dostupnom u dnu članka pojašnjava kako je cijena tako visoka zbog potpuno električnog pogona, najveće baterije u bilo kojem električnom autu i gotovo 1900 konjskih snaga. Nevera od 0 do 100 stiže za manje od dvije sekunde.

Zainteresovani za testnu vožnju mogu je isprobati u fabrici, što Rejs opisuje kao posebno iskustvo. Testna vožnja obavlja se na stazi s inženjerima iz Rimca. Oni koji je žele kupiti, detalje unutrašnjeg i vanjskog uređenja automobila mogu raspraviti s proizvodnim inženjerima. Tako će dobiti personalizovani auto poput onoga koji je osnivač kompanije Mate Rimac nedavno namijenio sebi. Personalizovanom automobilu poput onoga na sajmu u Njujorku cijena može rasti do 2,4 miliona dolara.

U videu se navodi i kako se Rimac Nevera smatra hiperautomobilom, ne samo zbog ubrzanja do 100 kilometara na sat manjeg od dvije sekunde. Svi materijali uključujući karbonska vlakna i baterije koje se ne kupuju gotove nego proizvode, izrađeni su po narudžbi.

“Nije samo automobil nego i investicija” tvrdi Rejs koja kaže da Neveri vrijednost s vremenom raste. Takvi automobili mogu se vidjeti na aukcijama, sajmovima, događanjima i lokacijama za prikazivanje poput Majami Biča. Često će ih voziti na pisti gdje njihove performanse mogu doći do izražaja – zaključuje Rejs.