Prvi električni Rols-Rojs Spektar je fenomenalan

LIFESTYLE Forbes 31. mar 2024. 22:50
featured image

31. mar 2024. 22:50

Rols-Rojsu (Rolls-Royce) rijetko treba mnogo predstavljanja, a za novi model Spektar (Spectre) je potrebno još manje riječi. To je prvi električni Rols, i to je zaista sve što treba da znate.

Za većinu drugih proizvođača ovo probijanje novog temelja zahtijevalo bi duboko tehnološko uranjanje u kapacitet baterije, brzinu punjenja, napon sistema i možda dijagram sinhronog elektromotora. Ali kupac Spektra ne mora da se muči sa svim tim. Umjesto toga, sve što treba da zna je sljedeće: električno čini ovaj Rols-Rojs tišim i uglađenijim — i stoga više Rols-Rojsom — od bilo kog drugog.

To je to. To je prodajna tema. Naknadna pitanja? Pa, to što je električni, takođe, ga čini brzim, ali ne borbenijim. Ogromna baterija i par elektromotora proizvode obrtni moment za koji pretpostavljam da bi nosač aviona mogao da bude sposoban, a sa istezanjem nožnog prsta uskoro ćete osjetiti i sličnu količinu zamaha. Za automobil sa dvoje vrata Spektar je zaista masivan. Njegova baterija od 102 kVh je teža od nekih cijelih automobila; njegova vrata zauzimaju veći dio dodatnog parking mjesta kada su potpuno otvorena.

Ipak, postoji oštrina. Jasno je da pripada savremenoj RR porodici, ali plići farovi i revidirana prednja maska ubrizgavaju dozu svježeg DNK u mješavinu. Spektar je dobrih proporcija, barem za moje oči, i izvodi taj pametni trik automobilskog dizajna koji odgovara velikom rasponu boja i specifikacija. Glavna slika ovog članka je stvarni automobil koji sam vozio, sa karoserijom boje breskve od morganita u kontrastu sa sivom haubom, krovom i C-stubovima. To je upečatljiva boja bez vulgarnosti, ali diskretniji kupci će biti zadovoljni kada znaju da Spektar izgleda jednako dobro u običnoj staroj zelenoj boji, na slici ispod.

Foto: Rolls-Royce

Cijene počinju od oko 420.000 dolara, ali možete lako da promijenite četiri za pet ako se prepustite vrsti prilagođavanja po kojoj je Rols-Rojs poznat.

Ogromna vrata su okrenuta unazad, kao što je tradicija Rols-Rojsa, i omogućavaju da se dovoljno laki putnici pozadi popnu na palubu – a mogu biti i putnici u punoj veličini. Dok izgleda kao neka vrsta sportskog automobila 2+2 gdje su zadnja sjedišta najbolja samo za mlađe od 12 godina, Spektrova razmjera vara i tamo ima dosta prostora. Ipak, nikada ne biste tražili od svog šofera da vozi Spektar. „Fantom“ je za to, tako da je to zapravo električni porodični automobil ili način da se dođe do golf kluba bez emisija štetnih gasova.

Pritisnite papučicu kočnice da zatvorite vrata sa električnim pogonom i dočekaće vas unutrašnjost koja je skoro potpuno ista kao i svaki drugi automobil koji Rols-Rojs trenutno prodaje. Od čvrstih metalnih kvaka na vratima, do savršeno prigušenih kontrola ventilacije u stilu zaustavljanja, osjetljive ručice mjenjača, centralnog dugmeta za kontrolu jačine zvuka i BMW iDrive sistema za informisanje i zabavu marke Rols, sve je to veoma poznato. Međutim, to nije loša stvar, jer unutrašnjost Rols-Rojsa je prelijepo mjesto – i da, debele vunene patosnice i brendirani suncobrani.

Jedina razlika u kabini je kako su analogni brojčanici zamijenjeni digitalnim displejom. Korisnički interfejs je divan, djelimično oponaša fizičke mjere, ali i izgleda dovoljno moderno da odgovara novom EV. Spreda i u sredini se nalazi brzinomer, okružen brojčanikom koji pokazuje procenat baterije i domet na jednoj strani. Mjerač rezerve električne snage je na drugoj strani, njegov indikator se spušta sa 100 na nulu kada vozač ubrza, ili se penje preko 100 kada se kreće, koristeći regenerativno kočenje i vraćajući energiju nazad u bateriju.

Počinjem dan sa Spektrom u Rols-Rojsovom novorenoviranom salonu u Saningdejlu, kratkom vožnjom zapadno od Londona i blizu bogatog Askota i privatnog imanja Ventvort. Skrećem sa parkinga, vođen Eleonorom, čuvenim ukrasom za haubu Duh ekstaze, koja je na Spektru aerodinamičnija od drugih modela.

Kao i svi moderni Rolsovi, ogromna prisutnost Spektra brzo se povlači kada se nađete za volanom. Ne znam kako, ali Rols-Rojs to uvijek radi; zastrašivanje nestaje čim krenete. To je veliki automobil – takođe zastrašujuće skup – ali je upravljiv, lako ga je vidjeti i na vašoj je strani. Samo pokušajte da izbjegnete londonske puteve sa ograničenom širinom, stisnute restriktivnim preprekama u nekim slučajevima, i bićete u redu.

Jednom kada se vaš mozak prilagodi proporcijama (nešto što ovog vozača „mazde miate“ može odvesti nekoliko milja), u centru pažnje je tišina. Svi Rols-Rojsi su tihi – biće vam dobro poznati stari oglasi u kojima se navodi kako je sat na instrument tabli najglasniji pri 95 km/h – ali Spektar je gotovo sablasno tih. Vozim se prilično užasnog februarskog dana. Putevi i izlomljen lunarni pejzaž prekriveni su dubokim lokvama, a padavine i nagib stvaraju rijeke koje teku niz traku. Ipak, Spektar, i ja, to jedva primjećujemo.

Ogromna težina ovdje pomaže, čineći da se automobil osjeća sigurnim i kao da može jednostavno da odgurne velike vode na biblijski način. Sa vozačem, vaga je nagnuta na skoro tri tone. Uvijek postoji osjećaj težine i zamaha, ali 577 konjskih snaga pomažu da se priguši veći dio, kao što je masa pokreta bez napora koju proizvode električni motori u većini EV.

Spektar će ubrzati do 95 km/h na sat za 4,2 sekunde ako to zaista želite, a na krivudavim seoskim putevima je iznenađujuće prijatno i osjeća se mnogo udobnije na krstarenju auto-putem. Ovdje je tišina sveobuhvatna, ozvučenje je svjetske klase, koža je puterasta (takođe odlično miriše) i udobnost u vožnji je bez premca. Čuvene „zvjezdane“ LED diode trepere iznad mene, a povremene zvijezde padalice prolaze preko krova.

To je vrsta automobila koji možete da vozite cio dan u potpunom komforu, ali zabrinutost za električni domet ostaje. Spektar koji sam vozio počeo je dan sa 100 odsto napunjenosti i naznačenim dometom od 420 kilometara – nešto manje od zahtijevanih 515 kilometara koristeći VLTP test ciklus koji se koristi ovdje u Evropi, ali tačno na 425 kilometara strožeg EPA ciklusa koji se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Rolls-Royce

Maksimalna brzina punjenja je pristojnih 195 kV, a za dopunu od 10 do 80 procenata se tvrdi da je potrebno između 30 i 40 minuta. Dakle, dugo putovanje sa dobro planiranim zaustavljanjima na brzim punjačima je savršeno moguće, ali pretpostavljam da će većina vozača Spektra puniti kod kuće i voziti se samo do poznatih lokacija koje su na dohvat ruke. Golf klub, seoski klub, vaša kuća za odmor u Hamptonsu, škola za djecu ili poznati hotel sa sadržajima za doplatu za noćenje. Takve stvari.

To nije kralj raspona napravljen da ide dalje od bilo kog drugog. Ali provesti sat ili dva u svetilištu Spektra, uz prijatnu dobrodošlicu članova privatnog kluba na kraju, osjeća se kao divan način da se vozite automobilom.

Alistair Charlton, saradnik Forbesa

Test-Driving The First Rolls-Royce EV: Spectre Is Fabulous But Familiar