Predstavljen je novi Volvo P1800 GT restomod – izgleda opako, cijena je trenutno tajna

LIFESTYLE Forbes 17. feb 2024. 16:19
featured image

17. feb 2024. 16:19

Je li ovo najljepši Volvo kojeg ste ikada vidjeli? Vrlo moguće.

Ovo je takozvani restomod (restaurirani i modifikovani automobil) švedske kompanije Kajen rejsing (Cyan Racing), a zove se Volvo P1800 Kajen GT.

Ovo je drugi P1800 restomod Kajen rejsinga. Prvi je predstavljen 2020. godine i radilo se više o ogoljenoj igrački za trkačke staze, dok GT obećava nešto mirniju vožnju prikladniju za veće udaljenosti.

Raskošni interijer s lijepom kožom boje pijeska i presvlakama od tkanine ima i modifikovanu konstrukciju za veću udobnost vozača i suvozača. Automobil ima potpuno prilagodljivu suspenziju konfigurisanu za vijugave ceste i vožnju na većim udaljenostima, kažu iz Kajen rejsinga. Sjedišta su zamišljena za sporiju vožnju, a ne za trke, a dodatni materijali za ublažavanje zvuka pomažu u prigušivanju pomalo grubog karaktera originalnog automobila.

Foto: Cyan Racing

Kejn rejsing je originalni Volvo P1800 iz 60-ih godina prošlog vijeka temeljno restaurirao, a potom i modifikovao, što uključuje i umetanje šire, čvršće karoserije od čeličnih i karbonskih vlakana.

Automobil ima turbo 2-litarski motor povezan s ručnim mjenjačem s pet brzina. Kupci mogu birati snagu automobila koja se kreće od 349 do 419 konjskih snaga. Fokus je više na lakoći vožnje, a ne toliko na performansama, kažu iz Kajena, ali ukupna težina manja je od 997 kilograma što osigurava pristojnu brzinu.

Automobil je osmišljen za američkog klijenta, a autor članka oduševljen je metalno zelenom bojom, kao i impresivnim interijerom s analognim brojčanicima.

Foto: Cyan Racing

“Nova verzija naglašava svestrane i gotovo beskonačne opcije prilagođavanja Volva P1800 Kajen, dodajući novu dimenziju našoj interpretaciji originalnog modela,” rekao je izvršni direktor Kajena Kristijan Dal (Christian Dahl).

Kajen nije objavio cijenu svog novog automobila, ali, čisto za kontekst, cijena originala iznosi oko 500.000 dolara. Kompanija kaže da restauriranje i modifikacija svakog automobila traje između 12 i 15 mjeseci.

Alistair Charlton, viši saradnik Forbesa

Cyan Racing Reveals New Volvo P1800 Restomod
(Prevela: Nataša Belančić)