Kako se preseliti u Švedsku u 2024

LIFESTYLE Forbes 11. feb 2024. 10:52
featured image

11. feb 2024. 10:52

Da li tražite novi početak? Ako razmišljate o promjeni karijere, usvajanju drugačijeg načina života ili jurite životni san, selidba u Sjevernu Evropu je put koji vrijedi istražiti. Bogata istorija, način života i inovativno radno okruženje pružaju plodno tlo za one koji žele da se ponovo ostvare.

Bez obzira na to da li vas privlači politika, kultura, život na otvorenom ili želja da razumijete skandinavsku sreću, Švedska je primamljiv izbor za sve koji su zainteresovani za nordijski region.

Preseljenje u Švedsku nije jednostavan proces, ali uz odgovarajuću pripremu, to je ostvarivo.

Švedska populacija je nedavno prvi put prešla 10,5 miliona, od čega je 20 odsto rođeno van zemlje. Više od 24.000 američkih državljana već živi u Švedskoj, među njima su profesionalaci, studenti i švedsko-američke porodice.

Čak i ako je moguće, selidba u Švedsku nije nešto sa čime bi neko trebalo da žuri. Skandinavski način života nije za svakoga, tako da je važno temeljno istražiti svaki aspekt zemlje prije nego što se odlučite na taj korak.

Planirajte putovanje od najmanje jedne nedjelje, klonite se turističkih staza, da biste stekli pravi osjećaj za svakodnevni život.

Foto: Shutterstock

Realnosti života u Švedskoj

Dok švedski jezik može biti izazovan za učenje, široko rasprostranjeno poznavanje engleskog među Šveđanima pomaže u prevazilaženju jezičkih barijera.

Međutim, prilagođavanje švedskoj kulturi i povezivanje sa lokalnim stanovništvom može biti izazovnije za doseljenike. Učenje švedskog je neophodno da biste napredovali u ovoj oblasti i napredovali u karijeri.

Život u Švedskoj je skup, posebno u Stokholmu, a visoki porezi dovode do skromnih plata. Stanovnici, međutim, uživaju u sveobuhvatnom sistemu socijalne zaštite koji pomaže u plaćanju troškova obrazovanja i zdravstvene zaštite. Porodični život je ključna vrijednost u svim skandinavskim zemljama, što Švedsku čini odličnim izborom za podizanje djece.

Konačno, klima može biti iznenađenje za one iz toplijih krajeva. Iako ljeta mogu biti prijatna, zime su hladne i sniježne, sa kraćim dnevnim vremenom od novembra do januara.

Odlazak u Švedsku za Evropljane

Članstvo Švedske u EU čini preseljenje građana zemalja EU/EEA jednostavnim. Da biste ostali duže od tri mjeseca, moraćete da se registrujete kod poreskih službi i dokažete izvor prihoda.

Za boravak duži od kratkoročnog potrebno je pribaviti švedski matični broj. Ovo je neophodno za sva praktična pitanja, uključujući otvaranje bankovnog računa, iznajmljivanje ili kupovinu stana za život, pa čak i odlazak u teretanu.

Od Bregzita, britanski građani više ne mogu da iskoriste prednosti ovog pojednostavljenog procesa. Svi Britanci koji se nadaju da će se preseliti u Švedsku moraju da poštuju smjernice za građane drugih zemalja.

Preseljenje u Švedsku za sve ostale

Imigracija je složena oblast sa mnogo kategorija i izuzetaka, tako da je nemoguće pokriti sve mogućnosti. U većini slučajeva, međutim, državljani zemalja koje nisu članice EU/EEA će morati da dobiju radnu dozvolu da bi imali pravo boravka u Švedskoj.

Za koju god dozvolu da ste zainteresovani, počnite proces sa Švedskom agencijom za migracije.

Za radnu dozvolu potrebna je potvrđena ponuda za posao u vidu potpisanog ugovora o radu. Posao mora da nudi mjesečnu platu od najmanje 27.360 švedskih kruna (2.630 dolara), ili platu koja ispunjava švedske kolektivne ugovore ili standardne industrijske stope ako su one veće.

Dobiti ponudu za posao prije dolaska u Švedsku je veliki izazov, bez obzira na vaše kvalifikacije ili iskustvo. Mnogi poslodavci su prirodno nervozni zbog zapošljavanja nekoga ko će morati da potroši mnogo mentalne energije prilagođavajući se novom stilu života.

Za švedskog poslodavca je lako da zaposli ne samo švedskog državljanina, već bilo kojeg državljanina EU/EEP. To je krug od 450 miliona ljudi sa kojima se morate takmičiti.

Drugi načini za ulazak u Švedsku su porodična imigracija i dozvole za studiranje. Porodična imigracija je proces za ljude sa bliskim članovima porodice koji su švedski državljani ili žive u Švedskoj kako bi im se pridružili.

Ovo uključuje ljude koji su u braku ili u dugotrajnim vezama sa Šveđanima, ili evropskim državljanima sa prebivalištem u Švedskoj. Studijske dozvole su dostupne za studente sa punim radnim vremenom na švedskom univerzitetu.

Švedska viza za traženje posla

Uvedena 2022. godine, švedska dozvola za traženje posla je osmišljena da privuče profesionalce visokog kalibra u Švedsku, koji bi inače mogli da odustanu zbog teškog procesa imigracije. Dozvola je dostupna ljudima koji žele da istraže mogućnosti pokretanja biznisa u Švedskoj.

Međutim, postoji važan preduslov za dobijanje ove dozvole, koja je dostupna tri mjeseca, ali se može produžiti na devet mjeseci.

Kandidati moraju da posjeduju najmanje diplomu master nivoa, ali prava prepreka za mnoge su finansijski zahtjevi. Kandidati moraju biti u mogućnosti da se izdržavaju tokom čitavog perioda, što pokriva troškove života i sveobuhvatno zdravstveno osiguranje, uključujući hitnu pomoć i medicinsku repatrijaciju.

Pronalaženje mjesta za život

Dostupnost stanovanja je glavni problem u švedskim gradovima, posebno u Stokholmu. Mnogi novopridošli su bili primorani da žive daleko i da putuju na posao dugo vozom.

Opštine vode liste čekanja za iznajmljivanje stanova i može potrajati dugo dok odgovarajući smještaj ne postane dostupan, tako da je neophodno da se rano upišete.

Foto: Shutterstock

Iskoristite bilo kakvu pomoć poslodavca u pronalaženju odgovarajućeg stambenog prostora, čak i ako to znači plaćanje većih troškova najma u početku. Ako to ne uspije, razmislite o potrazi za Fejsbuk grupama u gradovima koje su dizajnirane da povežu novopridošlice sa slobodnim mjestima za stanovanje.

Stalni boravak u Švedskoj

Iako radne dozvole treba redovno obnavljati, dugoročni boravak u Švedskoj je moguć za državljane koji nisu iz EU/EEA. Generalno, nakon četiri godine posjedovanja važeće boravišne dozvole, stalni boravak postaje opcija. Ova dozvola daje njenom nosiocu pravo da živi i radi u Švedskoj na neodređeno vrijeme, uključujući odlazak u penziju.

Na kraju, stalni stanovnici takođe imaju pravo da podnesu zahtjev za švedsko državljanstvo, ako žele.

David Nikel, viši saradnik Forbesa

How To Move To Sweden In 2024