Kako se preseliti u Norvešku u 2024. godini

AKTUELNO Forbes 31. jan 2024. 14:13
featured image

31. jan 2024. 14:13

Norveška je, zajedno sa ostatkom nordijskog regiona, hvaljena kao jedno od najsrećnijih mjesta za život u svijetu, sa jednim od najviših životnih standarda. Ako ste ikada posjetili fjordove i zaljubili se u prirodne ljepote, vjerovatno ste se pitali kako bi bilo živjeti u Norveškoj.

Snažna ekonomija, kratka radna nedjelja i zakon o zapošljavanju koji u velikoj mjeri favorizuje zaposlene, sveobuhvatan sistem socijalne zaštite i društveni fokus na djeci su faktori koji čine Norvešku primamljivom za preseljenje.

Teškoće u pronalaženju posla, visoki troškovi života i obavezna radna dozvola za neevropljane, međutim, odvraćaju mnoge namjernike. S obzirom na to da 15,8 odsto od 5,5 miliona stanovnika Norveške ima strano porijeklo, preseljenje je svakako moguće.

Odluka da se preselite u Norvešku

Prije nego što se odlučite za preseljenje, dobra je ideja da provedete dosta vremena u Norveškoj. Ono što vidite i doživite na odmoru ima malo veze sa svakodnevnim životom.

Prije nego što se obavežete, zašto ne biste proveli nekoliko nedjelja živeći u malom stanu u norveškom gradu? Iznajmiti ga na AirBnB-u je dobar test kako biste iskusili život u novom kraju, kupovali lokalne namirnice, koristili javni prevoz i ispitali druge aspekte svakodnevnog života u Norveškoj.

Ovo je posebno važno ako je vaš jedini doživljaj Norveške bio na krstarenju fjordovima ili drugom organizovanom obilasku. Takođe, umjesto ljeta, pokušajte da je posjetite u vlažnijim mjesecima, poput oktobra i novembra ili hladnijim mjesecima od januara do marta.

Ako odlučite da vam skandinavski način života odgovara, evo kako funkcioniše proces imigracije.

Selidba u Norvešku

Ako razmišljate o preseljenju u Norvešku, važno je da se što pre upoznate sa procesima. Cjelokupnim procesom imigracije upravlja Norveška uprava za imigraciju (UDI), ali policija prihvata i obrađuje mnogo papirologije potrebne za pojedinačne prijave.

Sastanci u policiji se održavaju onlajn. U većim gradovima naći ćete servisni centar za strane radnike poznat kao SUA, koji okuplja sve relevantne institucije pod jednim krovom.

Postoji mnogo različitih kategorija boravišnih dozvola, tako da je važno da istražite koja je odgovarajuća prije nego što počnete proces.

Foto: Shutterstock

Preseljenje za evropske građane

Iako postoji mnogo različitih boravišnih dozvola, ukupan proces se dijeli u dvije kategorije: državljani zemalja EU/EEA i svi ostali.

Državljani zemalja EU/EEA imaju automatsko pravo da žive i rade u Norveškoj. Dakle, ako ste vlasnik pasoša Njemačke, Španije, Francuske… sve što je potrebno je relativno jednostavan proces registracije u norveškoj policiji.

Biće vam potreban valjan razlog da ostanete duže od šest mjeseci, kao što je prihod od posla ili pridruživanje redovnim studijama. Postoji, međutim, nekoliko prepreka za početak preseljenja.

Boravišne dozvole za sve ostale

Za sve ostale važe mnogo stroža pravila. To uključuje građane SAD i Kanade, a od Bregzita i Ujedinjenog Kraljevstva.

Za ovu grupu, podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu je najčešći put. Da biste uspjeli, generalno će vam biti potrebna ponuda za posao koji zahtijeva diplomu ili profesionalne kvalifikacije sa minimalnom platom od najmanje 44.000 dolara. Moguće je podnijeti zahtjev za dozvolu da ostanete u Norveškoj šest mjeseci kao tražitelj posla, ali će vam biti potrebne profesionalne kvalifikacije i dovoljno novca da se izdržavate.

Studijske dozvole su dostupne i za redovne studente sa potvrđenom prijavom iz norveške institucije. Takve dozvole daju pravo studentu da radi sa skraćenim radnim vremenom dok je u Norveškoj.

Porodične imigracione dozvole dostupne su za partnere i djecu stranaca kojima je dodijeljena boravišna dozvola. Dostupni su i strancima sa norveškim partnerom koji žele da žive zajedno u Norveškoj. Brak nije neophodan, ali partneri moraju da dokažu vezu sa kohabitacijom od najmanje dvije godine.

Postoji mnogo uslova za ove dozvole, kao i mnoge druge dozvole dostupne u različitim kategorijama kao što su pomorci, radnici na moru i sportisti. Koristite aplikaciju UDI da biste vidjeli sve opcije dostupne za vaše specifične okolnosti.

Pronalaženje posla u Norveškoj

Dobijanje ponude za posao je ključni dio procesa preseljenja za većinu ljudi. Iako je moguće prijaviti se za posao iz inostranstva i dobiti ponudu, lično umrežavanje igra glavnu ulogu u procesu zapošljavanja u Norveškoj.

Izgradnja mreže ljudi u vašoj industriji na Linkdinu je dobar prvi korak, kao i lično prisustvo na nekoj konferenciji. To će biti velika investicija, ali ako ozbiljno razmišljate o preseljenju, to će biti dobro potrošen novac.

Učenje norveškog

Dokazivanje vašeg znanja norveškog jezika nije potrebno za prvu boravišnu dozvolu. Ali ako ste zainteresovani za dobijanje stalnog boravka ili, na kraju, državljanstvo, onda je vrijedno započeti put učenja jezika što je prije moguće.

Kao germanski jezik sa relativno malim rječnikom u poređenju sa engleskim, norveški može biti manje tehnički zahtjevan za neke učenike. Međutim, ogromna raznolikost regionalnih dijalekata u Norveškoj čini savladavanje usmjenog razumijevanja izvornih govornika najvećim izazovom.

Univerzitet NTNU sa sjedištem u Trondhajmu nudi besplatan onlajn kurs za upoznavanje sa osnovama, dok aplikacije kao što je Duolingo pomažu u stvaranju svakodnevne navike učenja jezika.

David Nikel, saradnik Forbesa

How To Move To Norway In 2024